Bijzonder experiment: kan je programmeren op een Apple Watch?

Kan je programmeren op een Apple Watch? Ontwikkelaar Willem Middelkoop neemt de proef op de som in een bijzonder experiment.
Michel Lusthof -

Programmeren op een Apple WatchProgrammeren op een iPad of desnoods een iPhone kan je je nog iets bij voorstellen. Maar je zou denken dat hoe kleiner het schermpje wordt, hoe ingewikkelder het wordt. Programmeren op een Apple Watch lijkt, gezien het kleine scherm, dan ook niet bepaald realistisch. Aangespoord door een goede vriend besluit ontwikkelaar Willem Middelkoop toch de proef op de som te nemen. Op zijn blog beschrijft hij uitgebreid over zijn ervaringen.

Zelfgemaakte Apple Watch-app toont de code

De Apple Watch is best een veelzijdig apparaat, maar op het apparaat zelf programmeren bleek geen optie. Middelkoop bedenkt een tussenoplossing waarbij een zelfgemaakte Watch-applicatie verbinding maakt met een externe computer. Daarop staat de ontwikkelsoftware. Een toetsenbord is verbonden met die computer zodat hij ook daadwerkelijk code kan schrijven. Hij vergelijkt het met de Camera-app van de Apple Watch: het horloge toont wat de camera van de iPhone op dat moment in beeld heeft. De Apple Watch-app toont de code waar hij op dat moment aan werkt.

Programmeren op Apple Watch: de setup

Klinkt vrij eenvoudig, maar achter de schermen gebeurt er een hoop. Hij laat zijn Linux-laptop screenshots maken van een shell-sessie waarin VIM (een editor om te programmeren) draait. De Apple Watch-app haalt die screenshots op en toont ze op het horloge. Elke paar seconden wordt het scherm vernieuwd met het nieuwste screenshot, dat schermvullend weergegeven wordt. Middelkoop maakte een zogeheten proof of concept om te laten zien dat het werkt, maar hij schrijft wel dat de app nog zeker niet rijp is voor de App Store. Zo duurt het soms nog wel ‘enige tijd’ om de screenshots te vernieuwen.

‘Apple Watch heeft potentie’
Middelkoop heeft het in ieder geval een en ander geleerd van zijn experiment. Hij is ervan overtuigd dat ontwikkelaars dankzij het kleinere scherm betere programmeercode schrijven. “Om het leesbaar te houden, leer je hoe belangrijk het is om te letten op de structuur van je code, logische functies en naamgeving. Het dwingt je om zaken eenvoudiger en korter te houden en jezelf minder vaak te herhalen”, stelt hij. Ook ziet hij meer potentie voor de Apple Watch, als een ‘mobiele computer die er altijd is’.

Apple Watch-experiment: blog geschreven op iPhone

Hij adviseert ontwikkelaars om gewoon rechtstreeks in de terminal te programmeren met bijvoorbeeld VIM (of emacs). Dat kan in principe op elk apparaat, stelt hij. En de muis? Middelkoop is van mening dat ontwikkelaars hun vingers gewoon op het toetsenbord moeten houden tijdens het programmeren. Sneltoetsen leren kost weliswaar meer tijd, maar levert uiteindelijk tijdwinst op, vindt hij. Hij gaat zelfs nog een stap verder en stelt dat je eigenlijk geen computer meer nodig hebt: “Als het op een Watch kan, denk dan eens aan al die andere apparaten die je bij je draagt, zoals je smartphone en tablet.” Hij schreef het blog waarin hij over zijn bevindingen vertelt naar eigen zeggen volledig op zijn iPhone, zoals in bovenstaande foto te zien is.

Apple Watch

De Apple Watch is de smartwatch van Apple. Het allereerste model verscheen in 2015 en daarna verscheen er elk jaar een nieuwe generatie. Met de Apple Watch kun je je hartslag meten, berichten ontvangen en versturen, apps installeren en betalen met Apple Pay. Wil je een Apple Watch kopen, bekijk dan de verschillende Apple Watch-modellen die momenteel verkrijgbaar zijn. Je kunt je smartwatch steeds een ander uiterlijk geven met Apple Watch-horlogebandjes.

Apple Watch 2023

Reacties: 4 reacties

  1. Inderdaad een ‘bijzonder’ experiment. Maar het experiment zelf heeft toch wel een erg hoog boerenbedrog gehalte, uiteindelijk is het enige dat de watch doet periodiek snaphots weergeven van het scherm waarop eigenlijk ‘geprogrammeerd’ wordt.

    En de ‘lessen’ die eruit getrokken worden zijn nog ‘bijzonderder’… bijzonder misplaatst toch vooral.
    Zomaar een paar puntjes.

    ‘Programmeren’ met vi(m)? Been there, done that, toen er nog geen keus was. En dan wil je voor het zgn. code inkloppen (het enige onderdeel van programmeren dat je daarin kunt) echt niet meer terug – behalve misschien héél eventjes uit misplaatste nostalgische gevoelens, die gelukkig zelfgenezend zijn 🤔. Alleen al autocompletion en vrijwel realtime terugkoppeling op flauwe syntaxfoutjes voorkomt zóveel nodeloze tijdverspilling en frustratie, en dat is nog maar het uiterste puntje van de ijsberg qua productiviteitsverbetering van moderne IDE’s tov het ouderwetse geklungel met losse editors, compilers en debuggers.

    En dan het investeren in hotkeys erin stampen: ook volledig overbodig, en toch kun je in het echte code-kloppen stadium in moderne IDE’s je vingers vrijwel continue aan het toetsenbord houden. Bv in NetBeans kun je hotkeys gewoon zelf definiëren op een manier die jij logisch vindt en direct makkelijk kunt onthouden… iets dat (ongetwijfeld) voor nog veel meer IDE’s geldt.

    Programmeren op tablets dan? Leuk maar weinig origineel idee, want dat kán dan ook al lang! Als je niet aan Apple tunnelvisie lijdt tenminste. Er bestaan nl al tablets (en hybrides, vooral handig als je toch een toetsenbord wilt om die hotkeys of vi te kunnen gebruiken 😉) waarop gewoon een volwaardig OS staat en/of simpel geïnstalleerd kan worden, dat tal van moderne IDE’s ondersteunt… ipv een opgeleukt phoneOS waartoe Apple zelfs zijn zogenaamde ‘pro’ tablets veroordeelt.
    _

    Kortom, grappig artikel en idd ‘bijzonder’ (doch volkomen nutteloos en misleidend) experiment, maar neem die eruit getrokken ‘lessen’ maar liever met een héle grote korrel zout…

    PS wil je zelf ervaren hoe programmeren op een iPad (of zelfs iPhone 😂) voelt?
    Dat kan heel simpel. Installeer een goeie RDP app erop, en een echte IDE op een Mac of PC, en je kunt ‘op je iDevice’ aan de slag. Natuurlijk gebeurt het echte werk dan niet op het kleine scherm, maar dat geldt natuurlijk voor het experiment hierboven nog veel sterker…

  2. @Ferryman: Eigenlijk weinig meer aan toe te voegen, dit is inderdaad niet veel meer dan een half bakken rdp sessie naar een machine waar het werkelijke programmeren op gebeurt. Zo kan je “alles” waar geen echt realtime response voor nodig is wel op de Apple Watch doen..

  3. @Ferryman: Ach ja, dit is ook meer een gevalletje ‘niet omdat het moet, maar gewoon omdat het kan’. Het praktisch nut is ver te zoeken en het feit dat er alleen screenshots getoond worden is inderdaad natuurlijk zo fake als het maar kan. Het zou pas echt iets bijzonders zijn als je een toetsenbord aan je AppleWatch zou koppelen via bluetooth en er dan daadwerkelijk op zou kunnen programmeren en compileren (of desnoods via interpreter). Het houdt je in ieder geval van de straat! Haha

  4. Programmeren in VIM… misschien om configuratie bestanden en git messages te bewerken, maar voor de rest is dat echt een tijdverspilling.