Apple Watch plastic

Apple Watch SE 3 geruchten: plastic behuizing en meer

Apple zou overwegen om de derde generatie Apple Watch SE te voorzien van een plastic behuizing. Er zijn nog meer geruchten over de volgende Apple Watch SE en in deze round-up zetten we ze voor je op een rijtje.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

De derde generatie Apple Watch SE verschijnt naar verwachting in het najaar van 2024 en hoewel er nog maar weinig geruchten zijn, kunnen we al wel wat verwachte details voor je op een rijtje zetten. Zo wordt gesproken over een plastic behuizing en een groter scherm voor de Apple Watch SE 3. Een nieuwere chip is ook vrijwel zeker. Wat kunnen we nog meer verwachten bij de Apple Watch SE 2024?

Behuizing Apple Watch SE 3: plastic?

Mark Gurman van Bloomberg beweerde in juli 2024 is Apple bezig met een plastic behuizing voor de Apple Watch SE 2024. In augustus 2024 herhaalde hij dit nog een keer. Het zou gaan om stevig kunststof in plaats van geanodiseerd aluminium. Apple zou voor dit materiaal gekozen hebben om de kosten van de Apple Watch SE omlaag te brengen. De huidige Apple Watch SE is verkrijgbaar vanaf €279,- maar concurrerende smartwatches zijn vaak een stuk goedkoper.

Glitterband Apple Watch plastic
Geen paniek: zo gaat het er niet uitzien. Dit zijn slechts plastic hoesjes die je voor €0,94 op Ali Express kunt kopen.

De keuze voor plastic doet terugdenken aan 2013, toen Apple de ‘unapologetically’ plastic iPhone 5c uitbracht. Deze was gebaseerd op de iPhone 5, maar de buitenkant was gemaakt van polycarbonaat in allerlei vrolijke kleuren. Niet iedereen was er enthousiast over: Apple rekende nog steeds een relatief hoge prijs terwijl het toestel niet de gebruikelijke luxe uitstraling had.

iPhone 5c groen

Een plastic Apple Watch zou ook interessant kunnen zijn voor kinderen, aangezien dergelijke kindermodellen vaak in plastic zijn uitgevoerd. Maar dan moet Apple wel de uitstraling zodanig maken dat ook volwassenen ermee willen lopen.

Design Apple Watch SE 3: groter scherm

Volgens onderzoeksbureau Omdia krijgt de volgende Apple Watch SE hetzelfde schermformaat als de Apple Watch Series 8. Dit is identiek aan de Series 7, toen Apple nieuwe formaten aankondigde om plaats te bieden aan het grotere scherm met slankere randen. Dit betekent dat de huidige SE-formaten van 40 en 44mm gaan verdwijnen en worden vervangen door 41 en 45mm. Dit zijn de gebruikelijke formaten voor de huidige Apple Watchp-modellen. Het zou betekenen dat je bijna 20% meer schermoppervlak krijgt op de SE.

Omdia-analist David Hsieh sprak over de nieuwe schermformaten 1,71- en 1,92-inch en dit is gelijk aan de huidige Apple Watch Series 7 t/m 9.

Tekst op het scherm van Apple Watch Series 4 vs Apple Watch Series 7.
Links de Apple Watch Series 4, rechts de Apple Watch Series 7 waarbij het scherm verder doorloopt tot de randen.

Releasedatum Apple Watch SE 3: september 2024?

De vorige generaties van de Apple Watch SE werden uitgebracht in september 2020 en september 2022. Een jaar geleden meldde Bloomberg dat Apple zich aan de tweejaarlijkse updatecyclus houdt en dat het nieuwste model gepland staat voor september 2024. Ook analist David Hsieh van Omdia sprak over september 2024, al is het wel goed om je te realiseren dat deze voorspellingen al een behoorlijke tijd geleden zijn gedaan. Er kan dan ook nog van worden afgeweken, zeker als Apple wat grotere aanpassingen doet, zoals een nieuw materiaal en een groter scherm.

Prijs Apple Watch SE 3: goedkoper dankzij plastic?

Dit zijn de huidige adviesprijzen van de Apple Watch SE:

Als Apple maatregelen heeft genomen om de productiekosten van de Apple Watch SE nog verder omlaag te brengen, betekent dat niet automatisch dat de winkelprijs lager wordt. Apple kan de besparingen simpelweg gebruiken voor meer winst, of om de kosten van duurdere componenten te compenseren. Een forse prijsverlaging verwachten we niet, dus we gaan er voorlopig vanuit dat de prijs op ongeveer hetzelfde niveau blijft. Er zijn weliswaar goedkopere concurrenten, maar Apple zal daar niet rechtstreeks de strijd mee aangaan. Zo is het gebruikelijk dat je bij aankoop van een Samsung-smartphone de bijbehorende smartwatch cadeau krijgt. Dat zien we bij Apple nog niet zo snel gebeuren.

Hier zijn enkele concurrerende modellen:

Zoals je ziet zijn sommige concurrerende smartwatches duurder, maar daarbij gaat het vaak om het topmodel in het assortiment, terwijl de Apple Watch SE duidelijk bedoeld is als budgetoptie. Bekijk ook ons overzicht van Apple Watch-alternatieven, waarvan er een aantal ook geschikt zijn om in combinatie met de iPhone te gebruiken. Maar veel interactie is er niet mogelijk.

Bekijk ook

Apple Watch alternatieven: voor als je een andere smartwatch zoekt

Is de Apple Watch niet helemaal jouw ding, maar wil je wel graag een smartwatch? Dan zijn deze Apple Watch alternatieven misschien iets voor jou. In dit overzicht laten we je zien wat er nog meer te koop is.

Chip in de Apple Watch SE 3: S9- of S10-chip?

De huidige tweede generatie Apple Watch SE is voorzien van een S8-chip, die in feite dezelfde prestaties biedt als de vorige S6- en S7-chips. Met de komst van de derde generatie Apple Watch SE kan Apple een klein sprongetje maken naar de S9-chip. Deze bevat 60% meer transistors en biedt 30% beter prestaties in vergelijking met zijn voorganger. Hij heeft ook een 4-core Neural Engine die tot twee keer sneller is dan de S8-chip in de Apple Watch SE 2022. Dit kan worden gebruikt om Siri-verzoeken en het dicteren van tekst te verbeteren. Je hoeft er nog niet op te rekenen dat Apple Intelligence al op de Apple Watch beschikbaar komt, ook niet op de duurdere modellen.

Er is ook een kleine kans dat Apple alle modellen van 2024 meteen voorziet van de nieuwste chip, de S10.

Apple Watch S9 chip
De S9-chip in de huidige Apple Watch-modellen.

Functies van de Apple Watch SE 3: de basis

De Apple Watch SE is bedoeld voor mensen die een goede en betrouwbare smartwatch zoeken, maar daar niet teveel voor willen betalen. Daarom ontbreken enkele geavanceerde functies, met name op het gebied van hartslag. Je kunt er bijvoorbeeld geen ECG en bloedzuurstof mee meten.

Wel zou Apple de optische hartslagsensor kunnen vernieuwen. In de huidige Apple Watch SE wordt nog de 2e generatie hartslagmeter gebruikt, die op de duurdere modellen sinds de Apple Watch Series 6 (2020) is opgevolgd door een 3e generatie hartslagmeter. Deze is nauwkeuriger en het zou logisch zijn dat de SE deze nu ook krijgt. Veel nieuwe gezondheidsfuncties verwachten we niet.

Apple Watch hartslag
Een betere hartslagmeter in de SE? Maar geavanceerde hartslagfuncties zullen waarschijnlijk nog steeds ontbreken.

Ook verwachten we niet dat Apple een Ultra Wideband-chip gaat inbouwen om nauwkeuriger te zoeken. De achterkant zal waarschijnlijk nog steeds van nylon composiet zijn gemaakt om de kosten te drukken. De kans is klein dat Apple dit gaat vervangen door een duurdere achterkant van keramiek.

Wat dan wel? Mogelijk gaat Apple snelladen ondersteunen, ook al is dit geen cruciale functie. Sinds de Apple Watch Series 7 is het mogelijk om de smartwatch in drie kwartier op te laden tot 80%, speciaal voor mensen die het device ‘s nachts willen dragen om de slaapfuncties te kunnen gebruiken.

Ook zou Apple wat watchOS-functies die eerder in de S9-chip zijn geïntroduceerd kunnen toevoegen aan de SE 3, zoals de Tik dubbel-functie.

Conclusie Apple Watch SE 3: kleine verbeteringen

Kortom: we denken dat Apple vasthoudt aan de huidige rij functies bij de Apple Watch SE 2024. Als er al iets nieuws in zit, dan is het een iets snellere chip, een nauwkeuriger hartslagmeter en eventueel ondersteuning voor snelladen. Bij de verwachte aankondiging in september 2024 zal de aandacht vooral op de duurdere modellen zijn gericht, zoals het jubileummodel Apple Watch Series X. Bij de Apple Watch Ultra 3 hoeven we overigens ook niet te veel vernieuwingen te verwachten: deze borduurt waarschijnlijk voort op de voorgaande twee modellen, met kleine tweaks en verbeteringen. Hoe het zit lees je in onze vooruitblik Apple Watch in 2024.

Bekijk ook

Apple Watch SE 2024: dit zijn onze verwachtingen

Alles over de Apple Watch SE 2024, de meest betaalbare Apple Watch van 2024. De derde generatie SE krijgt waarschijnlijk een groter scherm en een nieuwere chip, maar er gaan ook wilde geruchten over een heel ander materiaal. Dit moet je weten!

Apple Watch SE

De Apple Watch SE is de betaalbare versie van de Apple Watch. Er zijn twee generaties: het model uit 2020 en de Apple Watch SE 2022. Het 2020-model is gebaseerd op de Apple Watch Series 5 en heeft een modern design, maar dan zonder always-on display en ECG. De Apple Watch SE heeft wel een snelle S5-chip en biedt de belangrijkste functies voor een toegankelijke prijs. Het 2022-model is gebaseerd op de Apple Watch Series 8 en heeft een 20% snellere S8-chip en ondersteuning voor Crashdetectie en betere gps. Het scherm van de tweede generatie Apple Watch SE is gelijk gebleven met de eerste generatie. De Apple Watch SE-modellen zijn verkrijgbaar in 40mm en 44mm-formaten. Lees ook onze Apple Watch SE 2020 review voor meer info over de eerste generatie.

Apple Watch SE

Reacties: 0 reacties

Plaats een reactie

Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Respecteer onze algemene gedragsregels. Gebruik voor eventuele spelfouten of andere opmerkingen met betrekking tot het artikel s.v.p. onze artikelrapportage. Voor opmerkingen over ons moderatiebeleid kun je ons contactformulier gebruiken. Reacties met betrekking hierover worden als off-topic beschouwd.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactiegegevens worden verwerkt.