Apple Watch Series 10 overzicht

Apple Watch Series 10 functies: 11 verbeteringen en ontdekkingen

Alle nieuwe functies van de Apple Watch Series 10 op een rij: van het nieuwe design tot het grotere scherm en de nieuwe zwem- en duikmogelijkheden. Er zijn meer dan tien nieuwe functies en verbeteringen in de Apple Watch Series 10.

Apple heeft dit jaar bij de Apple Watch Series 10 flink wat verbeteringen en veranderingen doorgevoerd. Alles bij elkaar maakt de Apple Watch Series 10 best wel een grote upgrade, zeker als je het vergelijkt met de Apple Watch Series 6 en ouder of Apple Watch SE-modellen. Er is een nieuw design, nieuwe gezondheidsfuncties en nog veel meer. Op deze pagina lees je over alle verschillende Apple Watch Series 10 functies en verbeteringen die de nieuwste Apple Watch biedt.

#1 Groter scherm voor Apple Watch Series 10

Om te beginnen heeft de Apple Watch Series 10 een groter scherm gekregen. De Apple Watch Series 10 heeft 30% meer beeldoppervlak ten opzichte van de Apple Watch Series 6. Daarmee heeft de nieuwe 46mm Apple Watch Series 10 zelfs een iets groter scherm dan de Apple Watch Ultra. Het verschil met de Apple Watch Series 9 is kleiner, maar desalniettemin zorgt het grotere scherm ervoor dat er meer tekst op het scherm past en knoppen makkelijker te bedienen zijn.

Apple Watch Series 10 versus Series 6

#2 Helderder scherm met betere kijkhoek en hoge verversingsgraad

Maar het scherm biedt nog meer verbeteringen. Het display is tot 40% helderder wanneer je er schuin op kijkt, waardoor het scherm ook beter af te lezen is zonder dat je je pols hoeft te draaien en om het scherm recht voor je te houden. Dat komt vooral van pas als je bijvoorbeeld een melding krijgt of de tijd wil aflezen terwijl je achter een bureau aan het typen bent. Zonder je pols te hoeven draaien kun je de informatie op het scherm beter aflezen. De Apple Watch Series 10 is het eerste model met een OLED groothoekdisplay.

Wat daarbij ook meespeelt, is dat de verversingsgraad in de always-on status verbeterd is. Normaal gesproken wordt het scherm ieder minuut ververst als deze in de always-on status is. Maar bij de Apple Watch Series 10 kan dat elke seconde. Daardoor blijven secondewijzers altijd zichtbaar, zelfs zonder je pols te draaien. Of denk aan een lopende timer op je wijzerplaat, waarbij de secondes altijd zichtbaar zijn zonder je pols te kantelen.

Apple Watch Series 10 van beneden

Hierdoor zijn er ook twee nieuwe wijzerplaten, genaamd Flux en Reflections. Flux vult elke seconde het scherm met kleur, zelfs als het scherm niet naar je toegedraaid is. De Reflections-wijzerplaat heeft een glimmende look, waarbij de bewegingen van je pols vertaald worden in de gesimuleerde lichtinval. Alsof je wijzerplaat van metaal is en het licht erop schijnt.

Bekijk ook
Apple Watch Series 10 krijgt nieuwe wijzerplaten: dit zijn ze!

Apple Watch Series 10 krijgt nieuwe wijzerplaten: dit zijn ze!

De Apple Watch Series 10 heeft ‘het grootste display ooit’ voor een Apple Watch. Het scherm is zelfs groter dan de Ultra. Dat schept natuurlijk nieuwe mogelijkheden voor wijzerplaten. Deze zijn speciaal gemaakt voor de Series 10 (maar zijn ook op de Series 9 en Ultra te gebruiken).

#3 Vernieuwd design met rondere en plattere kast

De Apple Watch Series 10 komt in twee formaten, namelijk 42mm en 46mm. Daardoor zijn de modellen iets groter geworden dan het model van vorig jaar, met een verschil van 1 millimeter in zowel breedte, als hoogte en dikte. De Apple Watch Series 10 is 1 millimeter breder en hoger, maar bij de dikte zien we juist een kast die 1 millimeter dunner is. Daarmee komt de dikte van de Apple Watch voor het eerst onder de 10mm, namelijk 9,7 millimeter.

Apple Watch
Series 10
afmetingen
42mm-model46mm-model
Hoogte42mm46mm
Breedte36mm39mm
Dikte9,7mm9,7mm

De rondingen van de Apple Watch Series 10 zijn ook aangepast. Daardoor heeft de nieuwe Apple Watch een rondere en wat softere look en voelt hij minder rechthoekig. Het design oogt daardoor wat vriendelijker en softer, al is het nog geen ronde Apple Watch.

Apple Watch Series 10 groter scherm

#4 Nieuwe kleuren, afwerking en materiaal

De Apple Watch Series 10 komt deze keer in twee materialen: aluminium en titanium. Titanium vervangt daarbij roestvrij staal, maar heeft wel dezelfde glimmende look. En wie van glimmend houdt: er is een nieuwe gitzwarte aluminium variant die ook zo’n glimmende look heeft. Dat is nog het best te vergelijken met de gitzwarte iPhone 7 die Apple destijds uitgebracht heeft. Verder is er roségoud en zilver voor aluminium. Titanium komt in leisteen, goud en naturel. Er is dus geen sterrenlicht, middernacht of rood meer.

Apple Watch Series 10 aluminium
AluminiumTitanium
GitzwartLeisteen
RoségoudGoud
ZilverNaturel
Apple Watch Series 10 titanium

#5 Lichter gewicht

De nieuwe Apple Watch Series 10 is door het plattere ontwerp ook wat lichter geworden. Het verschil is vooral te merken bij het nieuwe titanium model. De Apple Watch Series 10 in aluminium (GPS-versie) weegt 30 gram (42mm-model) en 36,4 gram (46mm-model); bij de aluminium (GPS + Cellular-versie) is dat 29,3 gram (42mm-model) en 35,3 gram (46mm-model).

De titanium varianten zijn in vergelijking met de vroegere roestvrij stalen Apple Watch-modellen veel lichter. De titanium 42mm Series 10 weegt 34,4 gram (was 42,3 gram bij de Series 9), terwijl de titanium 46mm Series 10 41,7 gram weegt (was 51,5 gram bij de Series 9).

#6 Slaapapneu detecteren (ook in vorige modellen)

Een van de nieuwe gezondheidsfuncties is het detecteren van slaapapneu. Als je de Apple Watch ‘s nachts draagt, kan het horloge checken of je last hebt van plotseling stoppen met ademhalen. Daarvoor gebruikt de Apple Watch de bewegingssensoren die een stop in je ademhaling kunnen detecteren. De Apple Watch stuurt je vervolgens een melding als er meerdere keren een verstoring van je ademhaling gedetecteerd wordt, wat mogelijk slaapapneu tot gevolg heeft.

Apple Watch Series 10 line-up

Deze functie komt deze maand beschikbaar op de Apple Watch Series 10, maar ook op de Apple Watch Series 9 en Apple Watch Ultra 2.

#7 Muziek en podcasts via speakers afspelen (ook in Apple Watch Ultra 2)

Apple heeft de speakers vernieuwd en stelt je voor het eerst in staat om via de ingebouwde speaker naar muziek en podcasts te luisteren. Voorheen had je altijd een set draadloze oordopjes of een hoofdtelefoon nodig, maar nu kan je ook zonder bijvoorbeeld je AirPods muziek luisteren. Dat is wellicht handig voor korte luistersessies waarbij je liever geen AirPods in wil doen, bijvoorbeeld als je in tuin bezig bent of aan het sporten bent op een loopband.

Het luisteren naar media via de ingebouwde speakers komt met watchOS 11 ook beschikbaar op Apple Watch Ultra 2.

#8 Sneller opladen

De achterkant van de Apple Watch Series 10 is opnieuw ontworpen en dat maakt ook efficiënter opladen mogelijk. Daardoor kan de Apple Watch Series 10 nog sneller opladen dan vorige modellen. De Apple Watch Series 10 kan van 0% tot 80% in slechts dertig minuten opgeladen worden. Je hebt daar geen speciale nieuwe oplader voor nodig: elke Apple Watch-lader die geschikt is voor snelladen zal de Series 10 sneller van stroom voorzien. Dat is vooral handig als je er vlak voor het slapen achter komt dat je Apple Watch net te weinig stroom heeft.

Apple Watch Series 10 titanium

Ter vergelijking: bij de Apple Watch Series 9 duurt het opladen tot 80% drie kwartier. Bij de Apple Watch Ultra-modellen duurt dat een uur.

#9 Nieuwe chip

De Apple Watch Series 10 heeft een nieuwe chip, de S10-chip. Helaas heeft Apple geen specifieke functies of verbeteringen genoemd die door de S10-chip mogelijk worden, waardoor de kracht en snelheid vermoedelijk hetzelfde is als bij de S9-chip van de Apple Watch Series 9. Maar de S10-chip kan wel zorgen voor langere ondersteuning van software-updates, maar dat moet de toekomst uitwijzen.

#10 Betere kwaliteit tijdens het bellen

Apple zegt dat de Apple Watch Series 10 een nieuw neuraal netwerk gebruikt om achtergrondruis te onderdrukken, waardoor telefoongesprekken beter klinken. De ander kan jou daardoor beter verstaan als je met de Apple Watch belt, zelfs als je in een winderige omgeving bent.

#11 Geschikt voor duiken en nieuwe watersensor (en twee nieuwe apps)

Tot slot is de Apple Watch Series 10 ook beter geschikt voor in het water. Hoewel de waterbestendigheid nog steeds 50 meter is (en niet 100 meter zoals bij de Apple Watch Ultra-modellen), ondersteunt de Apple Watch Series 10 wel duiken tot 6 meter. Dat is dus vooral handig voor snorkelen. De Series 10 gaat dus niet zo diep als de Ultra-modellen, die tot 40 meter gaan. Apple voegt wel de Diepte-app toe aan de Apple Watch Series 10, zodat je kan zien hoe diep je precies bent.

Apple Watch Series 10 binnenkant

Daarnaast meet de Apple Watch de temperatuur van het water, ook bij het doen van zwemworkouts. Daarmee kun je dus altijd zien hoe warm (of koud) het water is. Handig voor op vakantie, zodat je niet het zwembad in hoeft te springen om aan den lijve te ondervinden hoe koud het water wel niet is.

De Apple Watch Series 10 is vanaf nu te bestellen en komt beschikbaar vanaf 20 september 2024. Check ook ons artikel met Apple Watch Series 10 prijzen voor een overzicht van alle prijzen van de beschikbare modellen.

Bekijk ook
Hoeveel kost de Apple Watch Series 10? Dit zijn de Nederlandse prijzen

Hoeveel kost de Apple Watch Series 10? Dit zijn de Nederlandse prijzen

De Apple Watch Series 10 komt eraan. Mocht je van plan zijn om deze aan te schaffen, dan wil je vast graag weten hoeveel geld je daarvoor opzij moet leggen. Dit zijn de Apple Watch Series 10 prijzen op een rij.

Revisiegeschiedenis:

  • 2024 - 10 september: Artikel bijgewerkt na aankondiging van Apple Watch Series 10.
  • 2024 - 10 september: Artikel bijgewerkt na aankondiging van Apple Watch Series 10.

Apple Watch Series 10

De Apple Watch Series 10 is de tiende generatie van de Apple-smartwatch. Deze tiende generatie Apple Watch heeft een bijgewerkt design, met wat rondere hoeken, een nieuwe glimmende aluminium variant in gitzwart en een versie van glimmend titanium. Ook is het scherm groter geworden en is hij verkrijgbaar in de nieuwe formaten 42mm en 46mm. Het scherm heeft een betere kijkhoek doordat hij tot 40% helderder is als je schuin op het scherm kijkt. De verversingsgraad is tot slot verbeterd voor de always-on status, waardoor de secondewijzer altijd zichtbaar is. Past deze Apple Watch bij jou of ga je liever een andere nieuwe Apple Watch kopen?

Apple Watch Series 10

Reacties: 11 reacties

Plaats een reactie

Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Respecteer onze algemene gedragsregels. Gebruik voor eventuele spelfouten of andere opmerkingen met betrekking tot het artikel s.v.p. onze artikelrapportage. Voor opmerkingen over ons moderatiebeleid kun je ons contactformulier gebruiken. Reacties met betrekking hierover worden als off-topic beschouwd.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactiegegevens worden verwerkt.