Waarom de Apple Watch tekortschiet als fitnesstracker

Hoe goed is de Apple Watch als fitnesstracker? Er zijn nog wel wat punten waarop de Apple Watch beter je bewegingen, sportactiviteiten en trainingen kan meten. Dit zijn onze grootste ergernissen.

Apple Watch gebruiken tijdens het sporten
OPINIE – Een van de belangrijkste functies op de Apple Watch is het meten van je beweging en sportactiviteiten. Het horloge houdt bij hoeveel je beweegt, waarschuwt dat je meer moet opstaan en meet ook je hartslag. Maar hoe goed is de Apple Watch in staat om je vaker te laten bewegen en te meten of je hebt gesport? In het dagelijks gebruik en op basis van mijn eigen ervaringen merk ik nog wel wat tekortkomingen, die hopelijk in de Apple Watch 2 worden opgelost.

Bekijk ook
iCulture daagt je uit: maak alle Apple Watch-ringen vol

iCulture daagt je uit: maak alle Apple Watch-ringen vol

Lukt het jou om in januari alle acitiviteit-ringen van de Apple Watch vol te krijgen? iCulture daagt je uit: als je vandaag begint kun je precies 4 weken volmaken met voldoende lichaamsbeweging, meer energie.

Bekijk ook
Activiteit-app op de Apple Watch: zo werken de Activiteit-ringen

Activiteit-app op de Apple Watch: zo werken de Activiteit-ringen

Als je een Apple Watch draagt, heb je vast al ontdekt hoe verslavend de Activiteit-app is. In deze app kun je elke dag de drie gekleurde activiteitenringen vullen. Hoe werken deze ringen, welke bewegingsdoelen kun je instellen en hoe verdien je medailles? In deze tip leggen we alles uit over de Activiteit-app op de Apple Watch!

Opstaan is nog geen beweging

De Apple Watch waarschuwt je elk uur om even te gaan opstaan. Dat is op zich goed bedoeld, vooral voor mensen die gewend zijn om langdurig te zitten. Ik ken genoeg mensen die ‘s ochtends op hun bureaustoel gaan zitten en de rest van de dag maar één of twee keer opstaan. Iedereen weet inmiddels dat zitten misschien wel net zo funest voor je gezondheid is als roken, dus het is goed dat Apple je regelmatig eraan herinnert om even te gaan staan. Maar heeft die ene minuut rondlopen (of hevig met je armen zwaaien, als je de watch wilt foppen) echt zin om een gezondere levensstijl aan te leren?

Calorieën meten is niet erg nauwkeurig

Apple Watch: heb je de ringen gehaald?De Apple Watch meet niet het aantal stappen, maar geeft aan hoeveel calorieën je hebt verbrand. Dat lijkt een heel exacte meting, maar als je eens in de materie duikt ontdek je al snel dat je alleen een heel nauwkeurige meting krijgt als je in een lab met een zuurstofmasker op je gezicht gaat trainen, terwijl er ondertussen een ECG wordt gemaakt. De Apple Watch bevat weliswaar een hartslagmeter, maar die meet niet continu. Net als bij de fitnessapparaten in de sportschool, die de verbrande calorieën tonen, wordt er een schatting gemaakt die niet altijd nauwkeurig is. Ga maar eens een stuk fietsen met de Apple Watch en je zult zien dat je bezweet arriveert, terwijl de Apple Watch denkt dat je niet zoveel hebt gedaan. De oplossing: zet de workoutfunctie ‘Buiten fietsen’ aan om te zorgen dat de meting nauwkeuriger wordt.

Calorieën zijn voor veel mensen een vaag begrip

Bij andere fitnesstrackers gaat het er meestal om 10.000 stappen op een dag te zetten. Een lager getal kan ook, als je wat minder actief bent. Hoewel dit ook niet altijd een goede maat is, hebben mensen er wel een duidelijk beeld bij. Stappen zetten is simpel voor te stellen, energie verbranden niet. Soms wordt dit opgelost door het aantal (kilo)calorieën om te rekenen naar hamburgers of een hotdog (zoals Movesum doet), maar ook dat is verwarrend. Het wekt namelijk de indruk dat je de negatieve effecten van fastfood en snoep kunt compenseren door een uurtje te lopen. Het houdt bovendien geen rekening met de ruststofwisseling, die ook energie kost.

Intensief bewegen is nog geen sporten

Als ik een stukje buiten ga wandelen in normaal tempo, wordt dat al snel gemeten als training, ook al heb ik niet de workoutfunctie ingeschakeld. Het is leuk om aan het einde van de dag te kunnen zien dat ik 90 minuten heb ‘gesport’ maar het is matige inspanning geweest waarbij mijn hartslag nauwelijks boven de 100 kwam. Het is onduidelijk hoe Apple bepaalt of je wel of niet aan het sporten bent. Ik had liever gezien dat ik bepaalde hartslagzones zou kunnen instellen (afgestemd op mijn persoonlijke doelen) zodat ik zelf kan bepalen welke inspanning als training geldt.

Weekoverzicht met aantal stappen is nogal verborgen

Mocht je je metingen van de Apple Watch willen vergelijken met een andere fitnesstracker, dan is er goed nieuws: de Apple Watch meet ook het aantal stappen op een dag. Je krijgt ze te zien als je naar boven veegt. Maar wil je van een hele week zien of je je doel gehaald hebt, dan is die data wat verborgen. Op de Apple Watch kun je alleen het totale aantal stappen van de hele week zien, door het weekoverzicht te openen vanuit de Activiteit-app. Wil je weten of je genoeg stappen hebt gezet op een bepaalde dag, dan moet je op de Activiteit-app op de iPhone zijn. Helemaal onderaan de statistieken van een dag zie je hoeveel stappen je hebt gezet en welke afstand (in kilometers) je hebt overbrugd. Wil je weten of je elke dag de 10.000 stappen hebt gehaald? Dan zul je de statistieken van elke dag apart moeten openen. Er is geen handig cirkeloverzicht, zoals voor de 3 standaardmetingen.

Wat je wel kan doen, is in de Gezondheid-app op de iPhone op het dashboard kijken of je elke dag wel de 10.000 stappen hebt gehaald. Je kunt hier ook doorklikken naar een lijst met metingen van de afgelopen dagen, zodat je in een oogopslag kunt zien op welke dagen je de 10.000 hebt gehaald.

Trainingen lopen te lang door

Apple Watch activiteitenJe kunt met de Apple Watch heel gemakkelijk een nieuwe training starten. Druk op de kroon en zeg tegen Siri ‘Start workout buiten fietsen’. Helaas is het niet mogelijk om op dezelfde manier de training weer te stoppen. De Apple Watch waarschuwt je niet wanneer je weer inactief bent geworden, waardoor je soms de training te lang laat doorlopen. Opeens blijk je drie kwartier te hebben gefietst, terwijl het maar 15 minuten was. Je kunt dit niet meer herstellen. De enige optie is dat je de training weggooit, maar dan ben je ook de 15 minuten trainingstijd kwijt. De Apple Watch zou moeten meten dat je hartslag meerdere minuten onder een bepaalde drempelwaarde is gekomen en een polsklopje geven om te waarschuwen dat je de training beter kunt pauzeren of stoppen.

Doelen zijn nauwelijks instelbaar

Op de Apple Watch is er maar één beweegdoelstelling die je kunt aanpassen: de hoeveelheid calorieën die je dagelijks moet verbranden door te bewegen. Je kunt dit instellen van 10 calorieën tot meer dan 1000 calorieën. Apple geeft eigenlijk weinig aanwijzingen wat ‘normaal’ is bij mijn leeftijdsgroep. Ik ben blij als ik mijn dagelijkse doel van 450 calorieën heb gehaald, maar ik vraag me af of dat doel niet veel te laag is. Kan ik beter 650 calorieën instellen als ik wil afvallen? Ik heb geen flauw idee. Wat ik wél weet dat er mensen zijn waarvoor 30 minuten intensief bewegen en 12 keer gaan staan veel te zwaar is. Mensen met een handicap of mensen die herstellende zijn van een blessure bijvoorbeeld. Het zou handig zijn als je je stadoel (12 uur) en je trainingsduur (30 minuten) zelf kunt aanpassen. Fanatieke sporters willen misschien wel 3 uur per dag bewegen. Apple legt ze nu een verplicht doel op, zonder dat het hoeft.

Apple geeft weinig informatie over sportief gebruik

Als publiciteitsstunt schakelde Apple Christy Turlington in, om de Apple Watch als hardloophorloge te promoten. We wisten allemaal dat het een tijdelijk klusje was, waarmee Turlington haar goededoelenstichting kon promoten en misschien ook wel een flinke som geld kreeg. Daar hoeven we dus niet zoveel van te verwachten. Maar Apple heeft ook kopstukken zoals Jay Blahnik van Nike in dienst genomen, waar je eigenlijk niet zoveel van hoort. Kan hij niet gaan bloggen of videootjes maken over het gebruik van de Apple Watch als fitnesstracker of sporthorloge? Desnoods maakt hij cursussen voor iTunes U. Dan draagt Apple daar zelf ook eens iets aan bij.

Geen sociale functies

Apple Watch: deel je fietsactiviteiten op Twitter.Eén van de succesfactoren van andere fitnesstrackers en apps is dat je je prestaties kunt vergelijken met anderen. Een bekend voorbeeld daarvan is Strava, waarbij mensen proberen om King of the Mountain te worden. Onderlinge competitie en sociale steun kan helpen om vaker te gaan sporten: als je ziet dat heel veel vrienden zijn gaan hardlopen, ga je misschien zelf ook wat vaker de loopschoenen aantrekken (of spreek je af om dat samen te gaan doen). Bij de Apple Watch is dat niet het geval. Alle activiteiten en metingen zijn privé, je kunt geen vrienden toevoegen en elkaar ook niet onderling uitdagen (zoals bij Fitbit). Wat je wel kunt doen is twitteren en facebooken over een workout of over een (lelijke) badge die je hebt verdiend.

Geen slaapmeting

Als je een gezond lichaam wilt hebben is dagelijkse beweging niet voldoende. Je moet ook voldoende tijd besteden aan herstel. Het is raar dat Apple zoveel gezondheisexperts in dienst heeft genomen, maar twee cruciale functies vergat toe te voegen: slaapmeting en het bijhouden van menstruatiecycli. Dat laatste is (met schaamrood op de kaken) goedgemaakt in watchOS 2, maar slaaptracking is nog niet aanwezig in de Apple Watch, terwijl je het in de goedkoopste fitnesstrackers wél vindt. Het was een kleine moeite geweest voor Apple om het ook toe te voegen. Misschien heeft het iets te maken met het feit dat je de Apple Watch elke nacht moet opladen. Ik ben dan ook benieuwd of Apple slaaptracking gaat toevoegen aan Apple Watch 2.

Apple Watch met sportieve mensen

Positief: Apple Watch is geen superslechte fitnesstracker

Gelukkig is het niet alleen kommer en kwel in Apple Watch-land. De smartwatch heeft wel degelijk positieve effecten op mensen die het horloge zijn gaan dragen. We hebben al een aantal succesverhalen kunnen lezen van Apple-bloggers die dankzij de Apple Watch opeens een veel actievere levensstijl kregen en vele kilo’s zijn afgevallen. De Apple Watch heeft ook genoeg positieve kanten.

Opstaan is goed

De Apple Watch is een van de weinige fitnesstrackers die je aanmoedigen om vaker te gaan staan. Ik weet niet of Apple de eerste was met zo’n functie, maar bij de grote en bekende merken was het wel een unieke toevoeging. Heb je een uur lang niet gestaan, dan krijg je om 10 minuten vóór het hele uur een herinnering dat je nog even moet rondlopen. Van die paar keer per dag opstaan krijg je niet meteen een atletisch lichaam, maar het heeft wel gezondheidseffecten, hoe klein ook.

Je kunt buitenshuis sporten met alleen een Apple Watch

Ook al zit er geen GPS in de Apple Watch, je kunt er toch buitenshuis mee gaan sporten. Als je eerst een paar rondjes met Apple Watch en iPhone hebt gelopen (minimaal 20 minuten), is het horloge voldoende gekalibreerd om bij toekomstige trainingen zelfstandig een meting uit te voeren. Je kunt achteraf niet zien welke route je hebt afgelopen omdat er immers geen GPS in zit, maar hebt wel een meting die voldoende nauwkeurig is.

Apps maken de Apple Watch completer

Wil je liever stappen tellen, omdat je calorieën maar onduidelijk vindt? Geen probleem: het mooie van de Apple Watch is dat je er allerlei apps op kunt installeren. Voldoen de apps van Apple niet, wil je andere sporten beoefenen of andere doelen instellen, dan is er altijd wel een app die aan jouw wensen voldoet. Dat lukt je bij andere fitnesstrackers niet. Je betaalt er ook wel flink meer geld voor, want met een prijs rond de €400 ben je zo’n €250 duurder uit dan bij gangbare fitnesstrackers met hartslagmeter.

https://www.iculture.nl/gids/beste-sport-gezondheid-apps-apple-watch/

De Apple Watch draagt prettig

De meeste sporthorloges zijn bedoeld om maar korte tijd te dragen. Bij de Apple Watch kun je het apparaat de hele dag dragen, zonder dat het gaat knellen of vervelend aanvoelt. Bij de Alcatel-smartwatch die we een tijdje geleden hebben getest was het bandje zo stug, dat je na een paar uur wel weer even wilde afdoen. Omdat de Apple Watch ongemerkt om je pols zit, blijf je het de hele dag dragen en meet je dus ook de hele dag je lichaamsbeweging, zonder dat je er omkijken naar hebt.

Ringen geven een duidelijk beeld

Apple was vast niet de eerste partij die ringen gebruikten om je voortgang te laten zien, maar ze voeren het wel consequent door. Door de activiteitenringen op je wijzerplaat te zetten kun je in één oogopslag zien hoe dicht je al bij je dagelijkse doelen zit. Het ‘volmaken van de ringen’ is bovendien een overzichtelijk doel: als je je een vaag doel had gesteld om wat vaker te bewegen, kun je het meetbaar maken door gewoon elke dag de ringen vol te maken. Je hoeft er verder niet over na te denken.

De Apple Watch kan niet alles tegelijk

Het zou gemakkelijk te gaan klagen over de Apple Watch, maar je moet ook beseffen dat het een smartwatch is met een brede hoeveelheid functies. Apple probeert heel veel doelgroepen tegelijk aan te spreken: niet alleen de gebruikelijke gadgetliefhebbers waarmee ze vertrouwd zijn, maar ook mensen die wat meer op lifestyle zijn gericht. Vandaar de vele uitvoeringen, de verschillende bandjes en de functies die zowel op sport en gezondheid als op productiviteit zijn gericht. Als je kijkt welke functies Apple er uiteindelijk in heeft gestopt (dagelijkse beweging, sporten, hartslagmeting) dan is dat nog behoorlijk wat.

Apple Watch

De Apple Watch is de smartwatch van Apple. Het allereerste model verscheen in 2015 en daarna verscheen er elk jaar een nieuwe generatie. Met de Apple Watch kun je je hartslag meten, berichten ontvangen en versturen, apps installeren en betalen met Apple Pay. Wil je een Apple Watch kopen, bekijk dan de verschillende Apple Watch-modellen die momenteel verkrijgbaar zijn. Je kunt je smartwatch steeds een ander uiterlijk geven met Apple Watch-horlogebandjes.

Apple Watch

Reacties: 25 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.