Update 19 januari 2024: Apple blijkt de update om bloedzuurstofmeting uit de Amerikaanse Apple Watch te verwijderen, al maanden te hebben klaarstaan. De herziene modellen hebben een nieuw nummer dat eindigt op ‘LW/A’. Maar 9to5Mac ontdekte dat Apple op afstand een systeembestand heeft bijgewerkt, dat de beschikbaarheid van gezondheidsfuncties per regio regelt. De update schakelt de bloedzuurstoffuncties voor alle Appel Watch-modellen met identificatie ‘LW/A’ uit. Apple kan dit in de toekomst gewoon weer terugdraaien. Het benodigde bestand is echter al in oktober 2023 geüpload op de servers van Apple, dezelfde maand waarin het ITC de uitspraak van de rechter over patentinbreuk handhaafde. Apple was toen dus al op alles voorbereid. Het geschil tussen Apple en Masimo lijkt nog niet ten einde. Apple heeft gezegd dat de procedure om beroep aan te tekenen meer dan een jaar kan duren.
Update 19 januari 2024: Joe Kiani, CEO van Masimo, heeft gezegd dat Apple Watch-gebruikers beter af zijn, nu de bloedzuurstoffunctie niet meer op de Amerikaanse Apple Watch-modellen beschikbaar is. De meting zou onbetrouwbaar zijn. Kiani deed zijn uitspraken in een interview met Bloomberg TV. Hij bekritiseerde Apple omdat de functie de Apple Watch “vermomt als een betrouwbare, medische pulsoximeter”. Het zou echter niet goed werken. Hij vindt ook dat pulsoximetrie op een smartwatch “niet nuttig is, tenzij het een conintue meting is”. Apple reageerde door te zeggen dat de functie betrouwbaar is en levens kan redden. Onderzoeken hebben eerder aangetoond dat de oximeters in de Apple Watch en de Masimo Radical-7 beide vergelijkbare resultaten opleverden.
Update 18 januari 2024: Apple heeft laten weten dat ze vanaf vandaag in Amerika de Apple Watch Series 9 en Apple Watch Ultra 2 zonder bloedzuurstofmeting gaan verkopen. Dit is het gevolg van de strijd tussen Apple en Masimo, het bedrijf dat zegt dat Apple patenten geschonden heeft. Apple wilde de Apple Watches blijven verkopen gedurende het hoger beroep, maar daar ging de rechter niet in mee. Apple had daarom een plan B: het verwijderen van de functie om de Apple Watches te kunnen blijven verkopen. De afgelopen dagen heeft Apple Apple Stores in de VS al voorzien van aangepaste exemplaren, zodat de winkels vanaf vandaag meteen de Apple Watches zonder bloedzuurstofmeter kunnen verkopen.
Het gaat hier echter alleen om een softwarematige wijziging. De hardware voor de zuurstofmeter zit er wel gewoon in: Apple heeft het alleen met een software-update geblokkeerd. De Saturatie-app is nog wel beschikbaar op de horloges, maar zodra je dit opent verschijnt er een melding dat het niet meer te gebruiken is. Daarbij verwijst Apple naar de Gezondheid-app op de iPhone voor meer info. Daar wordt uiteindelijk verwezen naar een nog te publiceren supportartikel op Apple’s website. De wijziging geldt alleen voor de Apple Watch Series 9 en Apple Watch Ultra 2 die Apple vanaf vandaag nieuw verkoopt in de Verenigde Staten. Reeds verkochte modellen behouden hun functie. Modellen verkocht in Nederland, België en de rest van Europa en Azië vallen buiten deze beperking. Het is daarom op dit moment onverstandig om in de VS een Apple Watch te kopen.
Apple heeft de wijziging al doorgevoerd op zijn website. Daar is het volgende te lezen:
Apple Watch Series 9 and Ultra 2 no longer include the blood oxygen feature. The ability to measure blood oxygen is no longer available on Apple Watch units sold by Apple in the United States after January 18, 2024. These are indicated with part numbers ending in LW/A.
Apple zou achter de schermen werken aan een nieuwe manier van bloedzuurstof meten, om zo onder de claims van Masimo uit te komen. De verwachting is dat de functie dan weer beschikbaar is op Apple Watch-modellen die vanaf vandaag in de VS verkocht worden.
Hieronder volgt ons oorspronkelijke artikel van 15 januari 2024
Volgens Masimo’s advocaten is de software-fix goedgekeurd en kan de verkoopban voor de Apple Watch Series 9 en Apple Watch Ultra 2 worden opgeheven. Apple heeft er zelf nog geen commentaar op gegeven, maar het zou blijken uit documenten die zijn ingediend bij de bevoegde rechtbank. De informatie in de documenten is beknopt, omdat Apple vertrouwelijkheid eist. Apple’s aanpassingen zouden echter voldoende zijn om de twee modellen weer in de fysieke winkels en online te mogen verkopen.
Geldt alleen voor Amerikaanse Apple Watch
Apple heeft de functies volledig verwijderd uit de software, waardoor het niet meer mogelijk is om bloedzuurstof te meten met de Apple Watch Series 9 en Apple Watch Ultra 2. Het geldt echter alleen voor nieuw verkochte modellen in de VS. Daardoor is het momenteel een slecht idee om je Apple Watch in de VS te halen.
Ondertussen zou Apple al werken aan een nieuwe methode om het zuurstofgehalte in het bloed te meten. Het kan nog wel even duren voordat dit klaar is. In ieder geval kunnen we de komende dagen wijzigingen op de website van Apple verwachten. Op dit moment wordt zuurstofmeting nog genoemd als feature op de huidige Apple Watch-modellen.
De zuurstofsaturatie wordt al sinds de Apple Watch Series 6 gemeten, maar voor die eerdere modellen geldt geen verkoopverbod. Ze zijn overigens ook niet meer te koop bij Apple.
- 2024 - 18 januari: Artikel bijgewerkt nadat Apple gestart is met de verkoop van modellen zonder bloedzuurstofmeting.
- 2024 - 18 januari: Artikel bijgewerkt nadat Apple gestart is met de verkoop van modellen zonder bloedzuurstofmeting.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- 'Foto's van dummy toont iPhone SE 4 design' (16-01)
- Beta 3 van watchOS 11.3 nu beschikbaar voor ontwikkelaars (15-01)
- Derde beta van tvOS 18.3 beschikbaar voor ontwikkelaars (14-01)
- Apple Watch SE 3 geruchten: 'Release in 2025' (13-01)
- Dit zijn de verwachte nieuwe functies van de Apple Watch Ultra 3 (13-01)
Apple Watch
De Apple Watch is de smartwatch van Apple. Het allereerste model verscheen in 2015 en daarna verscheen er elk jaar een nieuwe generatie. Met de Apple Watch kun je je hartslag meten, berichten ontvangen en versturen, apps installeren en betalen met Apple Pay. Wil je een Apple Watch kopen, bekijk dan de verschillende Apple Watch-modellen die momenteel verkrijgbaar zijn. Je kunt je smartwatch steeds een ander uiterlijk geven met Apple Watch-horlogebandjes.
- Alles over de Apple Watch
- Apple Watch-modellen
- Apple Watch kopen
- Apple Watch 4G kopen
- Refurbished Apple Watch kopen
- Apple Watch vergelijken
- Apple Watch in roestvrij staal
- Apple Watch-horlogebandjes
- Apple Watch repareren
- Apple Watch Ultra: het topmodel
- Apple Watch SE voor instappers
- watchOS: het besturingssysteem van de Apple Watch
- Bekijken bij Apple
Reacties: 8 reacties