Zo kan Apple wachtwoorden overbodig maken dankzij de Apple Watch

Je Apple Watch zou als vervanger van wachtwoorden dienst kunnen doen. Dankzij een nieuwe vorm van authenticatie hoef je alleen nog maar een Apple Watch om je pols te doen en inloggen gaat vanzelf. Nok Nok heeft daarvoor een SDK voor watchOS uitgebracht.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl -

Je kunt met de Apple Watch al je Mac ontgrendelen. Met ingang van macOS Catalina komen daar nog meer mogelijkheden bij. Je kunt bijvoorbeeld wachtwoorden bekijken en betalingen met Apple Pay goedkeuren. Maar de nieuwe Nok Nok App SDK for Smart Watch is er nog meer mogelijk. Met deze software development kit kun je inloggen op allerlei accounts, zonder dat je een wachtwoord nodig hebt. De oplossing is gebaseerd op FIDO, een wachtwoordvrije authenicatiemethode. Het werkt voor mobiele apps, mobiele website en desktopwebsites.


Nok Nok Labs is een van de oprichters van de FIDO (Fast IDentity Online)-alliantie, een organisatie die sinds 2013 bestaat en standaarden wil neerzetten voor beveiligd inloggen. Liefst zonder daarbij afhankelijk te zijn van wachtwoorden. Nok Nok biedt al een app met de naam Passport die je al kunt gebruiken voor authenticatie op andere platformen. Met deze SDK komt de Apple Watch erbij. Wil je inloggen bij een app of dienst, dan controleert deze oplossing meteen je identiteit zonder dat je tweefactorauthenticatie nodig hebt. Uiteraard moet de dienst dan wel zijn aangepast voor Nok Nok’s authenticatie-oplossing, dus het werkt niet onmiddellijk met alles.

Nok Nok inloggen met Apple Watch

Met de nieuwste watchOS-update is de Apple Watch zelfstandiger geworden. Je kunt apps installeren vanuit een eigen App Store en je bent ook niet meer afhankelijk van de internetverbinding van de iPhone. Het is al langer mogelijk om via vertrouwde Wi-Fi-netwerken verbinding te maken en als je een Apple Watch met 4G hebt ben je helemaal autonoom.

Hoe kan zo’n oplossing nou nuttig zijn? Nou, als je apps installeert op je Apple Watch wil je daarop ook veilig kunnen inloggen, zonder op een schermpje een hele reeks tekens in te voeren. Tegelijk zou je de Apple Watch kunnen gebruiken om in te loggen op apps die op andere apparaten staan, zoals op je iPhone. In plaats van een veld waarin je je wachtwoord moet invullen krijg j op de Apple Watch dan een simpele ja/nee vraag en hoef je alleen maar goedkeuring te geven. Met apps zoals Duo Mobile is dat nu al mogelijk.

Duo Mobile authenticatie

Wachtwoorden veroorzaken een groot deel van de datalekken en veel mensen hergebruiken hetzelfde wachtwoord bij meerdere diensten. Een betere oplossing zou dus welkom zijn. Een mogelijk alternatief zijn hardwaresleutels zoals YubiKey, waar we eerder over hebben geschreven. FIDO richt zich vooral op zakelijke gebruikers, maar zal op termijn ook invloed hebben op gewone gebruikers. Zeker als het een standaard wordt.

Bekijk ook

MacOS Catalina met Apple Watch

In macOS Catalina kun je nog meer goedkeuren met je Apple Watch

Je kent waarschijnlijk al de mogelijkheid om je Mac te ontgrendelen met je Apple Watch. Op dezelfde manier kun je ook Apple Pay-betalingen goedkeuren. In macOS Catalina krijg je er nog meer mogelijkheden bij.

Apple Watch

De Apple Watch is de smartwatch van Apple. Het allereerste model verscheen in 2015 en daarna verscheen er elk jaar een nieuwe generatie. Met de Apple Watch kun je je hartslag meten, berichten ontvangen en versturen, apps installeren en betalen met Apple Pay. Wil je een Apple Watch kopen, bekijk dan de verschillende Apple Watch-modellen die momenteel verkrijgbaar zijn. Je kunt je smartwatch steeds een ander uiterlijk geven met Apple Watch-horlogebandjes.

Apple Watch 2023

Reacties: 5 reacties

  1. Ben hier totaal geen voorstander van! want alles is bij ons apart gecodeerd.

  2. Mooi, maar met Touch ID kan ik vaak inloggen zonder van alles in te voeren

  3. Is hier ook een iPhone alternatief voor ?

  4. De vraag is of dit nu echt veiliger is. Wachtwoorden moeten toch aangemaakt worden, dus het is niet minder veilig door de afwezigheid van wachtwoorden. Maar omdat je het wachtwoord mindere vaak zelf gebruikt zullen ze minder worden onthouden en dus meer worden opgeschreven, wat op z’n beurt weer minder veilig is.
    Toegegeven, comfort is ook belangrijk maar gaat niet altijd gelijk op met veiligheid.

  5. Origineel geplaatst door Jafo
    De vraag is of dit nu echt veiliger is. Wachtwoorden moeten toch aangemaakt worden, dus het is niet minder veilig door de afwezigheid van wachtwoorden. Maar omdat je het wachtwoord mindere vaak zelf gebruikt zullen ze minder worden onthouden en dus meer worden opgeschreven, wat op z’n beurt weer minder veilig is.

    Toegegeven, comfort is ook belangrijk maar gaat niet altijd gelijk op met veiligheid.

    Wat bedoel je nou ?
    Het opschrijven van wachtwoorden (dat bij AppleWatch gebruik niet hoeft) hoeft ook zonder Watch niet dus hangt daar niet van af.
    Maar het hoeft als het toch gebeurt ook helemaal niet onveilig te zijn (beetje afhankelijk waar, hoe je dat doet en waar of hoe je het opslaat)
    Daarbij kan je het wachtwoord net zo lang en complex maken als je wilt.
    Alleen hoe langer je het maakt, hoe minder snel je het inderdaad onthoudt en dus (even voorbijgaand aan alle mogelijke wachtwoord managers en -applicaties) in jouw geval wellicht gaat opschrijven, wat volgens jou dan minder veilig is.
    Wat alleen niet zo is, omdat het afhangt van het waar en hoe (c.q. hoe toegankelijk) dat gebeurt.
    Maar er is dus om meerdere redenen geen enkele relatie tussen lengte, opschrijven, en veiligheid omdat daar eerder de toegankelijkheid, het gemak van ontcijferen, en dus eerder de fysieke of online locatie een rol spelen.
    Kortom het hangt allemaal van elkaar af, alleen net niet op de manier waarop jij dat denkt.