Apple weigert Astropad’s app die van de iPad-camera een extra knop maakte

Apple weigert een app waarmee de iPad-frontcamera een extra knop werd. De makers van Astropad hadden hiervoor een slimme oplossing gevonden.

De makers van de app Astropad hadden een leuke innovatie te pakken: door de vinger op de camera te leggen fungeerde dit als een extra knop. Maar Apple heeft de update van de app afgewezen.


Ze beroepen zich daarbij op sectie 2.5.9 van de App Store-richtlijnen, die stellen dat apps die het gedrag van bepaalde hardware- of software-elementen veranderen, niet zijn toegestaan. Deze regel is zo breed geformuleerd dat het in veel gevallen toepasbaar is.

AstroPad iPad cameraknop

Astropad: iPad-camera als extra knop

Apple reduceert het aantal knoppen steeds verder, maar de makers van Astropad deden een ingenieuze ontdekking om het aantal knoppen weer uit te breiden. Ze bedachten dat ze de frontcamera ook konden gebruiken als extra knop en wilden het gebruiken voor een nieuw product, de Luna Display. Met deze dongle kun je een Mac of pc als tweede scherm gebruiken, waarbij het beeld draadloos naar de iPad streamt. De dongle sluit je aan op de DisplayPort of USB-C-poort en het zou beter werken dan apps zoals Duet Display, die softwarematig een scherm nabootsen.

Luna Display met MacBook

De makers hadden een extra knop nodig om het scherm goed te kunnen bedienen en besloten om hiervoor de camera te gebruiken. Als je je vinger op de camera legt verschijnen de instellingen. Toen de makers het aankondigden was er al discussie of Apple het zou toestaan, onder andere vanwege het extra energieverbruik. Volgens het Astropad-team gebruikte de toepassing minder dan 1% van de CPU en bleek na vier maanden testen dat het goed werkte onder alle lichtomstandigheden.

Luna Display met MacBook

Nu Apple het idee heeft afgewezen resteren er nog een paar opties, bijvoorbeeld gebruik van de volumeknoppen. Die zijn echter moeilijker bereikbaar (en kosten meer kracht bij het indrukken) dan het leggen van je vinger op de camera.

Bijna 8000 mensen hebben via Kickstarter geïnvesteerd in het idee, maar nu de aanvankelijke plannen niet meer doorgaan zullen ze waarschijnlijk wat minder geïnteresseerd zijn. Ze krijgen hun dongle ook pas in mei 2018 geleverd en hebben er tussen de $49 en $65 voor betaald. Mocht je het nog wel zien zitten, dan kun je bij de makers een pre-order plaatsen. Dan ben je wel iets meer geld kwijt ($69 plus $15 verzendkosten).

Het is jammer dat ontwikkelaars niet tot het uiterste mogen gaan bij het maken van hun apps, want dat houdt ook de door Apple zo bejubelde innovatie tegen.

Reacties: 9 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.