Apple weigert ‘Het einde van ebooks’ in iBookstore

Apple heeft het kritisch klinkende boek 'Het einde van ebooks' geweigerd uit de iBookstore wegens het gebruik van de termen 'iBooks' en 'iBooks Author'
Bastiaan Vroegop - · Laatst bijgewerkt:

Het einde van ebooksWe horen wel vaker dat Apple e-books weigert te publiceren in de iBookstore wegens aanstootgevende content of om vreemde bezwaren die zijn gevonden in de tekst, maar de situatie van het pas geweigerde ‘Het einde van ebooks’ is wel erg opmerkelijk. In dit e-book wordt gerefereerd naar iBooks en de boekmaaksoftware iBooks Software, maar beide zijn volgens Apple vastgelegde merknamen. Daarom mogen de auteurs deze woorden van Apple niet in het boek voorbij laten komen.


De woorden werden gebruikt om de diensten zelf te beschrijven, niet om een alternatief met dezelfde naam te introduceren. Het is daarom vervelend dat het boek om die reden is geweigerd: door de namen van Apple’s diensten te verwijderen wordt de tekst opeens een stuk minder logisch. De kritiek op het boek was in het Engels geschreven, wat doet vermoeden dat de reviewer bij Apple de context waarin de woorden werden gebruikt niet heeft begrepen. Daarnaast zegt de afwijzer enkel dat de schrijvers het woord gebruiken om dit boek te beschrijven. Het boek zal volgens uitgever Eburon niet worden aangepast om aan Apple’s maatstaf te voldoen. In een blogpost wordt het volgende gezegd over de kwestie:

Beste Apple: het is niet zo heel gek dat er in een ebook over de ontwikkeling van ebooks gesproken wordt over iBooks en iBooks Author. Wanneer kappen jullie nou eens met die inhoudelijke bemoeienis met boeken? We gaan het ebook echt niet aanpassen. Ik ga ervan uit dat het ebook snel alsnog wordt toegelaten, met welgemeende excuses erbij. We doen ons best om van ebooks een succes te maken en daar plukken ook jullie de vruchten van.

Volgens Apple is enkel het gebruik van de termen ‘iBooks’ en ‘iBooks Author’ een probleem, maar het is uiteraard opmerkelijk dat uitgerekend dit boek wordt geweigerd. De titel van het boek doet vermoeden dat de schrijvers een kritische blik werken op winkels zoals de iBookstore. In de praktijk bestaat het boek enkel uit de visie van 20 prominenten op de uitgeefwereld, waarbij goede en slechte punten over e-books worden besproken.

Apple heeft wel vaker problemen met het gebruik van merknamen in e-books. Eerder hoorden we al dat het noemen van de iPhone heeft geleid tot het weigeren van boeken in de iBookstore. Naakt is in de iBookstore ook al langer een probleem, iets waar de EU graag met Apple over spreekt.

Informatie

Laatst bijgewerkt
4 juli 2013 om 20:52
Onderwerpen
,
Categorie
Apps

Reacties: 9 reacties

  1. Zo irritant dit!
    Ik ben gek op Apple, maar dat gezeik over naakt en dit soort voorbeelden (iBook) maakt me boos op Apple.
    Ze moeten echt een keer gaan stoppen met deze waanzin!
    Kinderachtige freaks!

  2. WTF? Apple scant op bepaalde woorden en weigert op basis daarvan boeken???

  3. Apple’s PRISM “statement” en hun censuurbeleid zijn de redenen dat ik mijn sollicitatie bij Apple heb ingetrokken. Het wordt me te Orwellian. Ik hou van de producten dus ik koop straks de volg. generatie iPad wel maar mijn boeken worden helaas weer in fysieke vorm gekocht bijvoorbeeld.

  4. Chineese toestanden bij Apple. Binnenkort mogen er ook geen kookboeken meer verschijnen in het Engels want dan wordt er “use one apple and put the oven at 200 degrees” beschreven en dat is dan zeker oneigelijk gebruik van een geregistreerde naam.

    Langzamerhand verliest Apple steeds meer markt door deze vormen van censuur.

  5. Zucht…
    Als je daar werkt en in de rij voor de kantine staat, hoe moet je dat groene fruit met zo’n steeltje erop dan noemen ?

  6. Origineel geplaatst door Madison
    …maar mijn boeken worden helaas weer in fysieke vorm gekocht bijvoorbeeld…

    Apple is natuurlijk niet de enige aanbieden van eBooks.
    Het staat je dus vrij om je boeken om het even waar aan te schaffen.

  7. Elk ebook wordt natuurlijk door een automatische test gegooid voordat die uberhaubt wordt voorgelegd aan een menselijke controlleur. Een trefwoord raak? Niet toegelaten. De context van dat trefwoord maakt dan helemaal niet uit, Apple kijkt er dan niet meer naar.

  8. Misschien vergaten de auteurs te vermelden dat iBooks een geregistreerd merk is?

  9. ach ja dit is 1 van de apple nadelen en ik begrijp de reacties echter heeft het ook voordelen