Apple keurt Hey-app goed, krijgt binnenkort beperkte gratis optie

Er is flink wat rumoer rondom de nieuwe mail-app Hey, van de makers van Basecamp. De app werd in eerste instantie toegelaten in de App Store, maar opeenvolgende bugfixes werden geweigerd omdat er geen in-app aankopen in zitten om voor de dienst te betalen. Nu de ontwikkelaar wijzigingen aangebracht heeft, is de app wel goedgekeurd.
Benjamin Kuijten -

Update 22 juni: Goed nieuws voor Hey: de ingediende bugfixes zijn alsnog door Apple goedgekeurd. Het gaat om versie 1.0.2 van de Hey-app. Maar Apple heeft wel een voorwaarde gesteld. Er moeten namelijk aanpassingen doorgevoerd worden, zodat de app direct bruikbaar is nadat je hem gedownload hebt, ook als je nog geen account hebt. De makers hebben daarom laten weten dat ze een gratis optie toe gaan voegen. In versie 1.0.3 kan je de Hey-app 14 dagen lang gratis gebruiken, met een willekeurig gegenereerd e-mailadres. Je kan je daardoor direct in de app aanmelden, een eis van Apple aan de ontwikkelaars. Lees meer op de blog van de Hey-makers.

Oorspronkelijk artikel 17 juni
Na de bekendmaking van de start van het onderzoek van de EU naar de App Store en het gebruik van in-app aankopen, is er nu een voorbeeld opgedoken waarin Apple’s mogelijke machtspositie flink ter discussie staat. De app in kwestie is Hey, een betaalde e-maildienst. Op onder andere Twitter en op Protocol laat de maker David Heinemeier Hansson flink zijn ongenoegen uitspreken.

Mail-app Hey geweigerd vanwege ontbreken in-app aankopen

Om te beginnen: wat is Hey precies voor e-mail-app? Om Hey te kunnen gebruiken, heb je een nieuw hey.com-mailadres nodig. De app helpt je bij de drie belangrijkste taken voor het gebruik van e-mails: berichten waar je op moet reageren, dingen die belangrijk zijn om te lezen en facturen en bonnen van bestellingen. Elke onderdeel heeft zijn eigen sectie. Het doel is uiteindelijk om je minder e-mails te laten ontvangen, zodat je je alleen hoeft te focussen op de belangrijke dingen. Hey kost $99 per jaar.

Juist daarin lijkt het probleem voor Apple te zitten. De makers willen niet dat Apple 30% van de inkomsten uit het abonnementsgeld claimen. Ze hebben daarom besloten om de betaling buiten de App Store om te laten lopen. Je kan in de Hey-app dus alleen maar inloggen en niet direct een account aanmaken. De app werd in eerste instantie goedgekeurd, maar bij het indienen van een bugfix-update kregen de makers te horen dat de app geweigerd werd. De reden is dat als je iets via de app verkoopt, je gebruik moet maken van Apple’s systeem voor in-app aankopen.

De makers zijn het hier niet mee eens, omdat de app een middel is om een dienst buiten de App Store om te kunnen gebruiken. Er zijn talloze apps die hetzelfde doen, zoals Netflix en Spotify. Apple dreigde dat de app zou worden verwijderd als de makers de aankopen niet via Apple’s in-app aankopen systeem toe zouden voegen.

Click here to display content from X.
Learn more in X’s privacy policy.

Apple ziet Hey niet als een zogenaamde ‘reader’-app, waarmee je dus content kan bekijken die je ergens anders gekocht hebt. Daarom overtreedt de app volgens Apple regel 3.1.3 van de App Store-richtlijnen. Maar waarom werd de app in eerste instantie dan wel goedgekeurd? Dat bleek een foutje, heeft Apple in een nieuw statement laten weten. Apple voegde daaraan toe dat dergelijke apps (waarin je kan inloggen maar niet kan aanmelden) toegestaan zijn voor zakelijke diensten, maar niet voor apps voor gewone gebruikers. Basecamp, een andere app van dezelfde makers, is vanwege die reden wél toegestaan zonder in-app aankopen. Opmerkelijk is dat hier in de App Store-richtlijnen niets over vermeld staat.

Click here to display content from X.
Learn more in X’s privacy policy.

Onder andere David Heinemeier Hansson houdt hoop dat het uiteindelijk goed komt en doet een beroep op onder andere Phil Schiller (baas van de App Store). De makers worden in ieder geval gesteund door veel andere ontwikkelaars, die soortgelijke ervaringen hebben. De timing rondom deze controverse is ongelukkig, nu de EU van start is gegaan met het onderzoek naar de App Store. Bovendien lijkt Apple met twee maten te meten. Eerder dit voorjaar bleek dat bepaalde videodiensten wél content buiten de App Store mogen verkopen.

Bekijk ook

Amazon Prime Video

Apple laat bepaalde video-apps content buiten de App Store verkopen

Apple geeft bepaalde videostreamingapps de keuze om content, zoals films en series, buiten de App Store te verkopen. Hierdoor krijgt Apple geen percentage meer.

App Store

Lees alles over de Apple App Store, de online winkel waar je apps voor iPhone, iPad, Apple Watch, Apple TV en Mac downloadt. Naast de normale softwarewinkel is er ook een Mac App Store en een speciale App Store voor de Apple Watch. Sinds maart 2024 kun je op de iPhone ook apps buiten de officiële App Store downloaden, via onder andere alternatieve appwinkels. Dit wordt ook wel sideloading genoemd.

App Store logo.

Reacties: 16 reacties

  1. Apple maakt het de EU wel erg gemakkelijk zo.

  2. De ontwikkelaars zijn een beetje hypocriet, daargelaten wat je van Apple’s praktijken vindt, noemen ze Apple obsceen en vergelijken ze Apple met de mafia, maar ze rekenen zelf $999 per jaar voor korte e-mailadressen.

  3. Soms zijn het wel boefjes daar bij Apple… maar met twee maten meten (Spotify/Netflix en wellicht vele andere apps wel, en hey niet, is natuurlijk wel een beetje vreemd).

  4. Goede ontwikkeling dat er kritisch wordt gekeken naar het model van Apple. Het gaat twee kanten op vind ik. Het heeft ook wel waarde om gebruik te maken van het Apple ecosysteem hoewel ik me wel af vraag of die prijs voor ontwikkelaars wel erg hoog is.

  5. Dus als ik het goed begrijp willen ze graag gebruik maken van Apple’s platform, klantenbestand en infrastructuur maar ze willen er niet voor betalen.
    Ik heb geen oordeel over of 30% veel of weinig is, maar ik vind deze instelling van Hey vrij brutaal.

  6. De app werd in eerste instantie goedgekeurd, maar bij het indienen van een bugfix-update kregen de makers te horen dat de app geweigerd werd. De reden is dat als je iets via de app verkoopt, je gebruik moet maken van Apple’s systeem voor in-app aankopen.

    De makers zijn het hier niet mee eens, omdat de app een middel is om een dienst buiten de App Store om te kunnen gebruiken. Er zijn talloze apps die hetzelfde doen, zoals Netflix en Spotify. Apple dreigde dat de app zou worden verwijderd als de makers de aankopen niet via Apple’s in-app aankopen systeem toe zouden voegen.

    Is het dan niet heel simpel? Netflix en Spotify verkopen niets vanuit de app, dus die doen niet hetzelfde.

  7. Ben ik het niet mee eens. Vind Apple ronduit schandalig kwa regels en wetgeving klopt van geen kanten volgens mij. Dus waarom zou je dan volgens de makers aan die Apple moeten betalen? Geld wolven zijn het.
    En Apple zomaar ontwikkelaars laten afschepen omdat ze niet aan hun regels houden.

  8. Wat mij betreft heeft Apple gelijk: als je hun winkel wilt gebruiken, dan moet je daarvoor betalen.

    Maar wat voor hun klanten geldt is dan ook waar voor Apple: als zij de infrastructuur van de staat willen gebruiken (wegen bijvoorbeeld) dan moeten ze ook belastingen betalen.

  9. “De makers willen niet dat Apple 30% van de inkomsten uit het abonnementsgeld claimen.”

    Kortom. Ik wil wel gebruik maken van jullie diensten en klanten, maar ik wil er niet voor betalen. Hmmmm.

  10. @Dapple: helemaal mee eens!

  11. Volgens mij moeten ze dat toch ook betalen bij Google?

  12. Niet dat ik automatisch de kant van Apple kies, maar..

    Ze willen wel gebruik maken van de reclame, promotie, zichtbaarheid, veilige winkel omgeving, en strenge app controle zodat gebruikers deze app kunnen vertrouwen, van de App store, en creëren een betaalde app om (veel) geld mee te verdienen, maar willen niets betalen voor al deze zaken die Apple voor ze doet ?!

    Apple zou voor hun een optie moeten creëren voor €500 p/j betalen, maar geen promotie en kunnen potentiële klanten alleen met een directe link de app kunnen vinden, en geen feedback/promotie mogelijkheden.

    Apple spendeert miljoenen om de Appstore veilig en goed werkend te houden, een App in de App store heb een zeer laagdrempelige winkel die in 1 klap miljoenen potentiële klanten tot je tot je beschikking stelt.

  13. @Sander: Je hoeft niet met Apple in zee te gaan, is niet verplicht hè

  14. Ik vind veel van de reacties hier nogal ongefundeerd en onterecht. De ontwikkelaar maakt hier een mailservice, en verkoopt dus helemaal geen content. De app is dan ook een alternatieve mailclient met een andere insteek voor inbox management. Er zit een server achter, beheerd door de maker en niet door apple, en deze kost ook geld.

    Microsoft bied ook een mailclient, namelijk outlook, waar ook de mailservice van microsoft wordt aangeboden. Denk je dat microsoft 15 tot 30% van hun office 365 inkomsten naar apple stort? Ik vind dit namelijk zeker een gelijkwaardige situatie.

    De maker betaald natuurlijk al $99 per jaar aan apple voor een plekje in de store, en dit alleen om zijn service ook op een apple device beschikbaar te maken. De enige service die apple bied voor deze app is de store, en dat is voornamelijk omdat ze de ontwikkelaars geen andere keuze geven.

    Tevens is de dienstverlening gelijkwaardig aan die van netflix en spotify, ook hier bied apple alleen maar de store.

  15. (Red.) Artikel bijgewerkt na goedkeuring van de Hey-app en toevoeging nieuwe proefversie.

  16. Bizar dat de app – na het beschikbaar maken van een 14 dagen trial account – wel goedgekeurd wordt. Wat een BS argument om hem eerst af te keuren en u goed te keuren. Apple slaat hier de plank goed mis.