In de Verenigde Staten is momenteel veel te doen over netneutraliteit. Maar ook in andere landen staat het onderwerp regelmatig op de (politieke) agenda. Hoogleraar David Coffnes dacht iets te kunnen bijdragen met de Wehe-app, die kan kijken of je mobiele dataverbinding wordt afgeknepen als je Netflix kijkt of Spotify luistert. Apple weigert echter de app goed te keuren, omdat deze volgens het reviewteam “geen directe voordelen heeft voor de gebruiker”.
Update 19-1-2018, 11:11: De Wehe-app is inmiddels beschikbaar in de App Store.
Update 21:45 uur: Apple heeft de ontwikkelaar laten weten dat de app Wehe toch goedgekeurd zal worden. Zodra dat is gebeurd zullen we de link hier delen.
Wehe-app checkt netneutraliteit
Coffness is werkzaam aan de Northeastern University. Hij maakte een app die kan aantonen of je provider de regels voor netneutraliteit aan z’n laars lapt. Apple weigerde de app, waardoor Coffness deze nu via TestFlight beschikbaar stelt aan geïnteresseerden.
De app test de downloadsnelheid van zeven apps: YouTube, Amazon, NBCSports, Netflix, Skype, Spotify en Vimeo. Vervolgens kun je zien of de downloadsnelheid per app verschillend is. De Amerikaanse provider Verizon blijkt bijvoorbeeld de apps van YouTube, Amazon Prime Video af te knijpen tot waarden tussen de 4 en 8 Mbps, terwijl voor andere apps een downloadsnelheid van 25 Mbps wordt gehaald. Coffness wilde gebruikers bewust maken van de mate waarin hun provider de snelheden afknijpt, zodat ze protest kunnen aantekenen of eventueel van provider wisselen.
‘Geen voordelen voor gebruiker’
“Uw app heeft geen directe voordelen voor de gebruiker”, kreeg Coffness van Apple te horen. De app zou ook “aanstootgevende content” bevatten. De onderzoeker wilde met de app bekijken welke verschillen er zijn tussen regio’s en providers. De app is dan ook vooral bedoeld voor onderzoek en bij het opstarten van de app wordt dat ook meteen duidelijk gemaakt. “We willen weten of een provider YouTube-verkeer versnelt en/of Netflix vertraagt”, maakt de app duidelijk.
‘Misleidende info’
Volgens het reviewteam van Apple zou de app echter gebruikers kunnen “misleiden door onjuiste schattingen te doen. Met name omdat uw app wordt aangeprezen aan gebruikers als een manier om te checken of hun provider de regels van netneutraliteit overtreedt”. Coffness is expert in data-differentiatie: hij bestudeert al jaren hoe providers de downloadsnelheden variëren per toepassing. Ook al is dat in strijd met de netneutraliteit; het wordt op brede schaal gedaan.
Het gebeurt bijvoorbeeld als providers niets in rekening brengen voor een bepaalde dienst, zodat je ‘onbeperkt’ naar Netflix kunt kijken of Spotify beluisteren. Volgens Coffness wordt dan de bandbreedte toch vaak geknepen voor Amerikaanse providers, om het dataverbruik binnen de perken te houden. Ze gebruiken daarvoor ‘deep packet inspection’ waarbij op basis van metadata wordt gekeken welke toepassing je gebruikt. T-Mobile USA kijkt voor Netflix bijvoorbeeld naar de tekst ‘nflxvideo.net’ in het netwerkverkeer en knijpt dan de snelheid af. Coffness ontdekte dat zijn eigen toepassingen ook werden afgeknepen als hij de tekst ‘nflxvideo.net’ in zijn metadata opnam. Het werkt dus op basis van trefwoorden en niet op basis van content of servers.
Coffness heeft nu contacten met een Franse telecomregulator om de app als dienst uit te brengen. Ook is hij van plan zijn metingen op een website te publiceren, zodat iedereen kan zien hoe wereldwijd verbindingen worden afgeknepen op basis van locatie en provider. Hij vraagt zich ondertussen af of hij zijn app niet beter een algemene ‘speed test’ had kunnen noemen, om makkelijker langs het reviewproces van Apple te komen.
- 2018 - 19 januari: De Wehe-app is na overleg met Apple toch beschikbaar gekomen in de App Store. De titel van dit artikel is hierop aangepast.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Reacties: 10 reacties