Apple werkt al tien jaar aan gezichtsherkenning
Er zijn geruchten dat de iPhone 8 werkt met gezichtsherkenning en dat het één van de grote nieuwe functies van het toestel zal zijn. Uiteindelijk zou Apple helemaal willen overstappen op gezichtsherkenning, waarbij Touch ID wel eens zou kunnen sneuvelen. Als je zoiets leest, lijkt het allemaal verre toekomstmuziek. En waarom dat plotselinge enthousiasme van Apple voor een techniek die bij de Galaxy S8 makkelijk te foppen bleek? Uit nieuw boven water gekomen info blijkt het helemaal niets nieuws. Apple is al tien jaar bezig met gezichtsherkenning en nu pas gaan we daar de resultaten van zien.
Gezichtsherkenning al tien jaar in de maak
Bij elke nieuwe iPhone heeft Apple wel weer een opvallende nieuwe functie bedacht, die uiteindelijk in alle opvolgers wordt toegevoegd. Bij de iPhone 8 zou dat wel eens 3D-gezichtsherkenning kunnen zijn. Uit een patent, dat deze week boven water kwam, blijkt dat Apple al enorm veel onderzoek in gezichtsherkenning heeft gestoken, misschien wel meer dan elk ander techbedrijf. Het nieuwe patent dat deze week verscheen is een variatie op een patent dat Apple in 2013 voor het eerst indiende. Het is bovendien onderdeel van een reeks opeenvolgende patenten die teruggaan tot het jaar 2007. Eén van de uitvinders is Tony Fadell, die inmiddels niet meer bij Apple werkzaam is.
Het patent is doorspekt met verwijzingen naar gezichtsherkenning, waarbij wordt gesproken over het ontgrendelen van de iPhone op basis van je gezicht. Een functie die hier goed bij aansluit is Raise to Wake (Til op om te activeren), dat in iOS 10 werd ingevoerd. Ook onderdeel van iOS 10: gezichtsherkenning in de Foto’s-app en de herkenning van diepte door de dubbele camera in de iPhone 7 Plus. Het zijn allemaal kleine stapjes om uiteindelijk bij volledige 3D-gezichtsherkenning op de iPhone uit te komen.
Betrouwbaarder dan systeem van Samsung
In het patent lees je hoe het mogelijk is om een 2D-beeld van een gezicht te registreren en tegelijk de 3D-diepte te meten. Daarvoor is een complexere frontcamera nodig, met componenten als een beeldsensor voor zichtbaar licht, een infrafroodsensor en een systeem om 3D-beelden te maken. Het systeem vergelijkt het beeld met een bibliotheek van goedgekeurde gezichten en ontgrendelt het toestel alleen als dit overeenkomt. Daarmee is Apple’s gezichtsherkenning moeilijker te foppen met een foto dan dat van de Galaxy S8. Er wordt bijvoorbeeld gekeken naar de diepte en plaatsing van de oogkassen, kin, neus en unieke gezichtslijnen, vlekjes en patronen op de huid.
Toch is het mogelijk dat we dit geavanceerde systeem voor gezichtsherkenning nog niet in de iPhone 8 gaan zien – althans niet meteen. Er zijn geruchten dat Apple moeite heeft om alles op tijd af te krijgen, waardoor de functie pas later middels een software-update wordt geactiveerd.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Afscheid na 18 jaar: Jean-Paul en Gonny gaan vertrekken (maar iCulture blijft!) (15-01)
- iCulture krijgt een nieuw thuis (15-01)
- Ken jij deze Apple-klassiekers nog? (14-01)
- Locatiegegevens van miljoenen gebruikers populaire apps gelekt: met deze iPhone-instelling bescherm je jezelf (14-01)
- 'EU heroverweegt DMA-onderzoeken naar Apple en andere techbedrijven' (14-01)
Reacties: 8 reacties