Auto’s en gezondheid. Het zijn twee aandachtsgebieden waar Apple hevige interesse in heeft. Apple-medewerker Tomlinson Holman, bedenker van THX, zou bezig zijn met onderzoek naar software en sensoren om hartaanvallen te voorspellen. Het gaat om een sensortechnologie waarbij geluisterd wordt naar het geluid dat bloed maakt als het door de aderen vloeit. Holman werkte onder andere als technisch directeur bij Lucasfilm, waar hij onder andere verantwoordelijk was voor het verbeteren van de geluidskwaliteit in bioscopen. Bij Apple is hij nu in een medisch onderwerp gedoken: het zoeken naar manieren om het geluid van de bloedstroom te meten. Wanneer de bloedstroom wordt geblokkeerd door plaque en door een vernauwing moet, maakt het een ander geluid.
Holman is van oorsprong audio-engineer en de uitvinder van THX (een high fidelity-geluidsstandaard voor bioscopen, home cinema-systemen en dergelijke) Bovendien is hij de uitvinder van 10.2 surround sound. Maar sinds 2011 is Holman in dienst van Apple, om richting te geven aan plannen die Apple met audiotechnologie heeft. Apple heeft nooit officieel toegegeven dat ze Holman in dienst hebben genomen, maar uit zijn Linkedin-profiel blijkt dt het inderdaad het geval is. Er werd aanvankelijk gedacht dat Holman in dienst was genomen om de audiokwaliteit van MacBooks en iPhones te verbeteren. Inmiddels lijkt het er meer op, dat Holman (hieronder op een foto uit 2007) vooral in dienst is genomen voor de ontwikkeling van de iWatch.
Apple en de iCar
Het verhaal over Holman’s bezigheden is te lezen in een artikel op SFGate, dat ook nog iets anders onthult: Apple’s topman voor mergers & acquisitions, Adrian Perica, zou geheime gesprekken hebben gevoerd met autofabrikant Tesla. Maar wie hoopte dat Apple plannen heeft om eindelijk de legendarische iCar te ontwikkelen, zou wel eens bedrogen uit kunnen komen. Tesla’s CEO Elon Musk zou Petrica en mogelijk ook Tim Cook hebben ontmoet, waar werd gesproken over een potentiële samenwerking. Het artikel van SFGate kiest helaas wel voor de populistische insteek dat Apple over z’n hoogtepunt heen is en wanhopig op zoek is naar mogelijkheden om nog éénmaal flink te scoren.
Foto: Irina Patrascu
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Dat zou huge zijn. Ik denk dat Apple een goede strategie kiest door in te zetten op gezondheid.
Wat een zwaktebod, deze niet ingevulde ad-hoc strategie. Alles wat ze bedenken en vooraf uitlekt kan elke concurrent of peripheral supplier ook maken met wat intelligentie in een randapparaat en een app.
Gewoon vooruitstrevende telefoons maken (met mega battery life) en een grote iPad met een enorm scherm.
Doen waar je goed in bent
Apple is niet de eerste. Ik heb mijn hoop op deze gevestigd en wacht op een exemplaar!
Het zou erg logisch voor Apple zijn om op gezondheid te focussen. Meer nog dan bij Philips die dat pad al ingeslagen is, vind ik de term ‘well being’ bij Apple passen. Van Apple producten wordt ik al jaren blijer dan die van concurrenten. Goed voor mijn welzijn 🙂
Welk bedrijf is niet bezig met de toekomst… Ik bedoel dit is echt niet speciaal….
Philips is dat pad niet alleen een tijd geleden ingeslagen, maar is zelfs leidend op dit gebied. Zo zou Apple kunnen worden voor mobiele gezondheid.
Ik verwacht niet dat veel mensen om die gezondheidsmetingen een iwach willen kopen. Maar Apple zal iid iets moeten bedenken om zich te onderscheiden. Ik vraag mij af of dit de juiste weg is
@Ed: misschien in Nederland niet direct. Maar vergeet niet dat Amerikanen veel meer met gezondheid bezig zijn dan wij. Ik denk daarom dat Amerikanen hier wel warm voor zullen lopen.