Reacties voor: Apple wil datacenter in Groningen bouwen

Apple wil een datacenter in Groningen bouwen. Google heeft in de Eemshaven al gebruik van het datacenter.
Lees het complete artikel → Apple wil datacenter in Groningen bouwen
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Reacties: 25 reacties

  1. Wellicht een domme vraag, maar wat betekent een extra datacenter voor de gewone consument? :$

  2. Ook al? Microsoft begint ook al met een datacenter in Noord Holland voor een prijs van 2 miljard werd vandaag bekend. Belastingredenen?

  3. Ze hadden hem ook bij Middenmeer moeten bouwen, net als Microsoft, maar dan aan de andere kant van de weg. Dat was leuk geweest.

  4. En precies op het moment dat er steeds meer aardbevingen voorkomen in Groningen… Hahahahaha

    Toch erg leuk dat ze dit gaan doen 🙂

  5. Mobiele website… 😐

    Maar goed. Het is alleen maar beter als ze dit doen. Ik hoop dat het leeuwendeel van onze data dan niet meer naar hun US servers gestuurd wordt.

  6. Misschien gaan ze dan ons eindelijk Siri gunnen 😉

  7. @AppleLion: de aardbevingen vallen mee in de Eemshaven, anders had Google, Nuon, Grolsh, Essent daar geen fabrieken en datacenter gebouwd mag ik aannemen.

  8. Vergeet niet dat het grootste windmolenpark van Nederland ook in de Eemshaven zit, RWE en Nuon bouwen nieuwe centrales (gas en kolen).

    http://www.essent.nl/content/overessent/activiteiten/centrales/windparken.html#

    http://www.growind.nl

  9. Hoop voor ze dat ze ook rekening hebben gehouden met de aardbevingen in Groningen die zullen alleen maar erger worden

  10. Wouw 10 extra medewerkers ! Dat gaan we zeker merken als economie niet dan! Wellicht moeten we naar een ander model van salaris !??? Immers als er niet meer gewerkt mag worden maar wel geconsumeerd moet worden. Dan stel ik voor dat we allemaal maar thuis blijven en betaald krijgen en online winkelen bij Apple ja toch zo werkt dat niet dan?? Gekkenhuis!!

  11. @sdsmpie: Ook al betekend het qua de continuïteit niet zo veel voor de werkgelegenheid zo’n datacenter moet natuurlijk wel gebouwd worden.
    En dat levert wel weer veel werk op voor de regio. Daar moet ook aan gedacht worden.
    Kijk alleen maar naar het gebouw zelf en de faciliteiten die het nodig heeft. Databekabeling, koeling, energievoorziening enz enz.
    Ik zeg kom maar op met die handel Apple en Microsoft.

  12. Origineel geplaatst door Tom
    Wellicht een domme vraag, maar wat betekent een extra datacenter voor de gewone consument? :$

    Op de eerste plaats hoeven dan niet alle data in andere landen te worden opgeslagen of te worden verstuurd, met name de VS. Op de tweede plaats gelden in Europa veel strengere normen voor de databescherming, die door de Nederlandse locatie ook daadwerkelijk afgedwongen kunnen worden. Al met al kan dit een zeer positieve ontwikkeling voor ons zijn, omdat wij dan meer greep kunnen hebben op onze data.

  13. Inderdaad, ze kunnen em maar beter shock proof maken.
    Of zouden ze de NAM juist kunnen afremmen ? Ik hoop het !

  14. er zijn naast Electrobe en het windpark nog 2 centrales in aanbouw in de Eensgaven, t.w. 1 van Nuon en 1 van RWE/Essent. Als die klaar zijn kan de Eemshaven 25% van de benodigde stroom in Nederland l everen, voldoende capaciteit dus !

  15. @Barend: de Eemshaven heeft geen last van de aardbevingen.

  16. Origineel geplaatst door Bubbly
    Mobiele website… Maar goed. Het is alleen maar beter als ze dit doen. Ik hoop dat het leeuwendeel van onze data dan niet meer naar hun US servers gestuurd wordt.

    Apple is een amerikaans bedrijf waardoor ook deze data beschikbaar is voor de NSA onder de patriot act.

  17. Wauw! Toch reden om beetje trots op te zijn.
    Daarnaast compliment voor het goed geschreven artikel.

  18. Origineel geplaatst door Tom
    Wellicht een domme vraag, maar wat betekent een extra datacenter voor de gewone consument? :$

    Nederlandse SIRI ? Dit is vrijwel het enige wat ik kan bedenken waarom Apple een groot datacentre nodig gaat hebben.

  19. Gaan ze die opgewekte warmte ook gebruiken net als Microsoft in Noord-holland?
    Vind dat altijd erg slim en milieubewust

  20. Goed artikel, met weloverwegen redenering en achtergrond.

    Ik ben wel benieuwd hoe groot dit datacenter wordt. Die 40 hectare lijkt de uitbreiding van het bedrijventerrein te betreffen. 10.000 vierkante meter rackspace klinkt al als een redelijk groot datacenter. Maar de werkelijke limiet tegenwoordig is niet het aantal vierkante meters of het aantal racks, maar het vermogen, zeker nu er per rack rustig 10 of 20 kWatt nodig is (versus 3 tot 7 kWatt voor 16 Amp of 32 Amp niet al te lang geleden). Hoe groot wordt dit? 20 MWatt? 50 MWatt?

    Iets anders: welke glasvezel komt in Eemshaven eigenlijk aan land? Ik heb eerder gehoord dat er een is, maar er staat niets op http://submarinecablemap.com/

  21. Origineel geplaatst door Mijmeel
    Apple is een amerikaans bedrijf waardoor ook deze data beschikbaar is voor de NSA onder de patriot act.

    Nee, dat is niet waar. Apple kan niet aan deze eisen voldoen als het geen controle over de data in andere landen heeft. Wat in andere landen wordt opgeslagen, hoeft niet te worden opgevraagd. Hetzelfde geldt voor data afkomstig van iMessage. Wat is versleuteld door de gebruikers kan niet zomaar door Apple worden ontsleuteld om aan de aanvraag te voldoen. Hier geldt namelijk Europees recht.

  22. Welke brandveiligheid wordt er toegepast in dit datacenter?
    Bij zo’n groot energieverbruik is er toch een reeel brandgevaar in de computerrekken?

  23. @felix tillie: voor dit data center weet ik het niet. Het gevaar van brand is reëel, maar blijft een uitzondering. De verhalen van brand die ik ken zijn in kleinere datacentra. Bij dit soort grote data centra ken ik geen voorbeelden van brand.

    Er is deze data centra er veel aan gelegen dat er geen brand ontstaat. Er zijn dan ook vaak meerdere type detectoren aanwezig, van stroommeters, warmtemeters en verschillende soorten early fire detection systeem (zoek even op “data center early fire detection“). (bij de bouwmarkt kan ik ook twee type rookdetectoren kopen, het zou me niet verbazen als er in de professionele markt nog meer types beschikbaar zijn).

    De maatregelen kunnen zijn: kijken wat er aan de hand is, automatisch stroom uitzetten in één of enkele racks, automatische zuurstofonderdrukkers de ruimte in pompen (typisch Argon of Stikstof. Er zijn verschillende maatregelen. Denk aan het uitzetten van de stroom; als dat gebeurt voordat er zich een brandhaard vormt is de schade beperkt tot enkele racks. Een andere maatregel is het verdringen van de zuurstof in de lucht van de gebruikelijke 20.9% naar rond de 15-16%. Dat is voor een mens niet meteen schadelijk (het is vergelijkbaar met het percentage zuurstof op een berg van 2400 meter hoogte), maar te weinig voor vuur om te ontbranden of de gedijen. Tegenwoordig zie ik echter ook steeds meer systemen die een mist verspreiden. Ook al ziet het er uit als een sprinklerinstallatie: het principe is anders: het idee is om de omliggende lucht af te koelen. Naar het schijnt is een fijne mist niet al te schadelijk voor apparatuur, hoewel het natuurlijk erg veel uit zal maken hoe zuiver dat water is (zuiver water geleidt niet en zal geen kortsluiting elders veroorzaken, onzuiver water wel).

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.