We hadden al een sterk vermoeden dat Apple geen genoegen neemt met een iWatch die maar één dag meegaat. Die vermoedens worden nu bevestigd door een artikel in de New York Times. Apple zou bezig zijn met het testen van meerdere oplaadmethoden, zodat de iWatch niet alleen afhankelijk is van een batterijtje. De voorkeur gaat daarbij uit naar inductieladen, maar er wordt ook gekeken naar opladen door beweging (kinetische energie) of het omzetten van zonlicht naar energie (zonne-energie). Een bron van de NYT, die een briefing over de iWatch bijwoonde, vertelt dat Apple magnetische inductie aan het onderzoeken is. Een soortgelijke technologie wordt al gebruikt in bepaalde Nokia-telefoons.
Het opladen werkt eigenlijk hetzelfde als bij de draadloze oplaadsystemen die een paar jaar geleden populair waren. Tegenwoordig gebruiken veel oplossingen de Qi-standaard. In de praktijk komt de oplossing erop neer dat je je iWatch op een laadmatje legt, waarna deze vanzelf wordt opgeladen. Het aansluiten met een kabel is dan niet meer nodig.
Maar Apple-topman Phil Schiller heeft zich wel eens kritisch uitgelaten over draadloos opladen, vooral omdat het complexer is en alsnog een kabel vergt: “Als je een ander apparaat in de muur moet steken dan is dat, in de meeste gevallen complexer”, vertelde hij in 2012 bij de lancering van de iPhone 5. Inductieladen is voor Apple op zich niet nieuw. Ze hebben al nagedacht over meerdere varianten, waaronder inductieladen via iOS-oordopjes.
Opladen met zonne-energie nog ver weg
Maar Apple onderzoekt ook zonne-energie en bewegingsenergie voor het opladen van de iWatch, maar die laadmethoden zijn nog het minst uitgekristalliseerd. “Such experiments are years from becoming a reality”, schrijft NYT op basis van bronnen. De krant bevestigt ook eerdere berichten dat de iWatch een scherm van gebogen glas heeft:
The watch is expected to have a curved glass screen, and one idea is to add a solar-charging layer to that screen, which would give power to the device in daylight, they said.
Nog een ander interessant detail: Nest-oprichter Tony Fadell zou jarenlang bezig zijn geweest met het testen van zonne-energietoepassingen in de iPhone en iPod. Het bleek echter niet haalbaar omdat veel mensen hun iDevices soms voor langere tijd in hun broekzakken, tassen en andere donkere plekken opbergen.
Bewegingsenergie: sinds 2009
Het opladen met kinetische energie (beweging) is ook door Apple onderzocht, maar het lijkt erop dat die aanwijzingen vooral op patenten zijn gebaseerd. Apple diende in 2009 een patent in, waarin ze uitleggen hoe een bewegende arm tijden het lopen energie kan opwekken. Die energie kan vervolgens worden gebruikt door een elektronisch apparaat. Helemaal nieuw is dat natuurlijk niet: er zijn al horloges in de duurdere prijsklasse die er al jarenlang gebruik van maken.
Op zich is de M7 co-processor dan een interessante ontwikkeling: Apple weet dankzij deze processor hoeveel mensen bewegen (of beter gezegd: hoeveel hun iPhone beweegt). Op basis daarvan kan Apple goed inschatten of de opgewekte bewegingen voldoende zijn om een iPhone-batterij op te laden. Het opladen van een iWatch is eigenlijk eenvoudiger, want die zit constant dicht op je lichaam en beweegt mee, terwijl je een iPhone ook wel eens op je bureau laat liggen als je even naar de koffieautomaat loopt.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
De Seiko Kinetic is ’n geweldige horloge. Ziet er ook mooi uit en ik heb het al ruim 12 jaar. Je voelt en hoort wel iets lichts rollen in je horloge als je beweegt. Dat is op zich ook leuk.
Met inductie? Kan je hem op je nachtkastje zetten als klok/wekker!
Simpel! Lichaamswarmte is ook energie. Dat men daar bij Apple nog geen onderzoek heeft naar gedaan (valt toch nergens te vinden) verbaast me. Wij regenereren ongeveer tussen de 35,5 °C en 37,8 °C lichaamswarmte. Je gaat me nu toch niet wijsmaken dat men deze onbeperkte energiebron (behalve als je dood bent) niet kan gebruiken om geleidelijk aan die kleine batterij via je polsband op te laden.
Als het horloge maar minimaal 35-40 uur meekan is het denk ik voldoende.
Met de laatste geruchten rondom de iWatch wordt ik steeds benieuwder. Kom maar op met die launch!
Ik loop nu met een Pebble echt wel fijn maar verwacht zo veel meer van Apple kom maar op ! kan ik die van m ij direct verkopen.
Ik verwacht dat het mogelijk gaat worden om thuis via wifi op te laden. Die technologie bestaat al jaren.
Zou ideaal zijn. Gewoon aangeven dat je iWatch dagelijks tussen 1u en 6u ’s nachts opgeladen mag worden. Dan maakt het ook niet uit of je ‘m nog om je pols hebt, op je nachtkastje of in de keuken hebt liggen.
Stapje verder. Misschien wordt het ook mogelijk om via de bluetooth koppeling met je iPhone op te laden.
Ik zou hem ook niet kopen als hij maar 1 dag meegaat 😉
Heb ooit een gshock gehad op zonne energie. Wat een rommel, zal waarschijnlijk wel werken in landen waar het altijd goed weer is en dan in t-shirt rond loopt. Hier hebben we meestal iets met lange mouwen aan, jas, trui, hemd,… Buiten dan die paar maanden, gevolg platte battery en krijg hem nu zelfs helemaal niet opgeladen,ook niet onder een lamp, was een dure grap.
Ze moeten in de voet van de iMac/Thunderboltscherm of ergens in de macbook een inductiepunt inbouwen, dan is cook zijn extra kabeltje voor mac gebruikers iig al opgelost 🙂 .