Apple heeft een patent aangevraagd voor vloeibare koeling van MacBooks. Het patent noemt echter nog meer apparaten om de uitvinding te gebruiken: “Portable devices, such as laptop computers, cellular telephones, and personal digital assistants have additional design constraints which make it even harder to manage thermal load.” Het 12 pagina’s tellende patent beschrijft dat de batterijduur het moeilijk maakt om actieve koeling zoals ventilatoren toe te passen. Toepassing van metalen koellichamen is ook niet mogelijk vanwege het gewicht en de ruimte die je daarvoor nodig hebt.
Het is niet de eerste keer dat Apple aan vloeibare koeling denkt: in de Power Mac G5 werd het in 2004 ook al eens toegepast, maar dat leidde tot lekkages (en klachten).
Het patent werd eigenlijk al in mei 2007 ingediend en komt pas nu in de openbaarheid. De kans is klein dat we binnenkort waterkoeling in de iPhone en iPod touch gaan zien. Ten eerste gaat het patent niet specifiek over waterkoeling, maar om koeling met een vloeistof. En ten tweede wordt gedacht dat Apple met opzet andere mobiele apparaten noemt om zich alvast in te dekken voor de toekomst. Eigenlijk is het idee voor de MacBook niet eens zo ver gezocht: watergekoelde RAM-modules zijn er ook al.
Meer info: Apple Insider via Macworld
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
MacBook Air
De MacBook Air is Apple's lichtste en meest compacte MacBook uit de line-up. De MacBook Air kenmerkt zich door het dunne design en het lichte gewicht. De meest actuele modellen zijn de MacBook Air 13- en 15-inch met Apple's M4-chip (begin 2025). Het schermformaat van 13-inch zit al jarenlang in het assortiment bij Apple en in juni 2023 kwam er een 15-inch variant bij. De MacBook Air is ideaal voor gebruikers die op zoek zijn naar een snelle en compacte laptop. Hij is beschikbaar in vier kleuren en opslagcapaciteiten en heeft een Magic Keyboard met Touch ID-sensor. Alles over de MacBook Air, de MacBook kopen en MacBooks vergelijken lees je hier.

- Alles over de MacBook Air M4
- Nieuwe functies in de MacBook Air 2025
- MacBook Air M4 prijzen
- Review MacBook Air M4 (2025)
- MacBook Air M4 vs MacBook Air M3
- Review MacBook Air M3
- M3 MacBook Air vs M2 MacBook Air
- MacBook vergelijken
- MacBook kopen
- Alles over de MacBook line-up
- MacBook handleiding
- Refurbished MacBook
- Tweedehands MacBook
- MacBook garantie
- MacBook Air hoezen
- Beste MacBook voor studenten
Ik begon er laatst over, toen wist iedereen zo zeker dat de iPhone (telefoons in het algemeen) altijd passief gekoeld zouden blijven.
Zie hier…
Laat maar komen
Ik snap het niet zo goed eigenlijk; water houdt zijn warmte beter vast dan lucht. Dan moet je dus alsnog actieve koelelementen gaan installeren om het water koud te houden. En waterkoeling; tja doet soms lomp met een laptop, toch lullig als ‘ie dan opeens nat is vanbinnen.
Het gaat ook niet over waterkoeling maar over vloeistofkoeling. Misschien stikstof? Moet ook niet gaan lekken natuurlijk ๐
Waar moet ik zien dan???
Krijgen de apparaten dan ook een soort motorkap in geval dat ze alsnog oververhit raken, dat je een kapje kan openen?
Word ik ook gelijk lid van de ANMB (Algemene Nederlansche Macbookgebruikers Bond) ๐
Maar even zonder gein. Mij lijkt me wel wat. De Macbooks zijn al aardig stil, maar als die ventilator vervangen wordt door een koelvloeistof zijn ze helemaal stil!
I.p.v. een motorkap zat ik eerder aan een radiator te denken. Immers de vloeistof is alleen drager van warmte. Bij de iPhone wat lastig, moet je eerder denken aan transport van de chip naar de behuizing – kan dan ook makkelijker met vaste beugel
@Julian –
Even om voor iedereen duidelijk te maken dat water koeling eigenlijk niet de goede naam is.
En ja julian je hebt gelijk water houd de warmte beter vast en dat is ook de reden dat ze het gebruiken. Ze gebruiken het water niet om te koelen maar om warmte te onttrekken van de componenten
Een koelkast werkt op de zelfde manier allen dan met chemische spullen inplaats van water.
Krijg je er straks Igloves bij zo heet wordt dan de iPhone van achteren lol
Flauwekul natuurlijk, maar op laptops zou het wel goed toe te passen zijn.
@Surfer –
haha ๐ goed gevonden
Daar gaan we weer, waren we eindelijk van die onzin op de desktop computers bij Apple af… Komen ze er weer mee!
@ Xynetor; en hoe raakt dat water zijn warmte vervolgens kwijt? Want dat het koude water de warmte van de componenten zou moeten onttrekken, zo ver was ik ook nog wel. Vraag is: hoe raakt dat water vervolgens de hitte kwijt? Anders heb je, zoals gezegd, straks een gloeiend hete laptop die weliswaar stil is, maar niet echt prettig meer op je lap staat!
En hoe ga je dat op -273 houden? Wordt wel een koud MacBookje dan tenzij je hem isoleert, maar dan kun je het platte idee van de MacBook Air wel vergeten.
Overigens vraag ik me wel af hoe dit gaat lopen met beveiliging op vliegvelden. Er zal vast geen halve? (weet niet zo snel wat de toegestane hoeveelheid is) liter aan vloeistof in gaan, maar het schept wel weer mogelijkheden voor terroristen (je weet hoe ze in Amerika zijn ;))
Zoals al eerder aangedragen: Radiator. Ze moeten echter wel het oppervlak van die radiator groot genoeg maken om hem passief te laten koelen. Anders moeten ze alsnog fans gaan installeren om door die radiator te blazen en is het idee van vloeistof koeling nutteloos.
one word: nVidia ๐
Of dan toch de motorkap openen zodat het uiteindelijk weer door lucht gekoeld wordt? ๐
Voor de afvoer van de ontwikkelde en opgenomen warmte hebben ze een idee om dit igv een laptop dit via de achterkant van het scherm te doen. Dit staat ook in de patent omschrijving…