Apple heeft nog maar weinig informatie losgelaten over de plannen die ze hebben met zelfrijdende auto’s. Afgelopen augustus bleek dat Apple met een autonoom systeem verder kijkt dan zelfrijdende auto’s en in een nieuwe publicatie over dit onderwerp krijgen we een blik op waar Apple zoal mee bezig is. Zo heeft Apple een systeem ontwikkeld, waardoor een auto voetgangers en fietsers kan herkennen.
Voetgangers en fietsers herkennen
Zelfrijdende auto’s zijn uitgerust met allerlei sensoren, zodat stilstaande auto’s en andere obstakels gezien worden. Hierdoor kan een zelfrijdende auto ingrijpen en handelen naar de situatie. Deze zogenaamde LiDAR-sensoren zorgen ervoor dat de auto dus bewust wordt van de omgeving. Vanwege de lage resolutie van deze camera’s kan een auto het verschil tussen een fietser en een voetganger lastig herkennen. Toch is het herkennen van een fietser wel van belang, omdat de auto daar op een andere manier op moet anticiperen.
Twee onderzoekers bij Apple hebben een publicatie vrijgegeven waarin omschreven wordt hoe software en machine learning gebruikt wordt om deze herkenning te verbeteren. Met de naam VoxelNet worden voetgangers en fietsers herkend, terwijl gebruikgemaakt wordt van dezelfde gegevens van deze LiDAR-sensoren. In de publicatie wordt ook omschreven dat de resultaten beter waren dan andere methoden die gebruikmaken van LiDAR. Een belangrijk detail is echter dat de tests met de computer gesimuleerd zijn en dat de software niet op de weg getest is.
Het is vrij opvallend dat Apple zo open gepubliceerd heeft over een dergelijk onderzoek. Apple’s activiteiten rondom zelfrijdende auto’s en bijbehorende systemen zijn vrij gesloten. Alleen Tim Cook heeft in het verleden enkele opmerkingen gemaakt die wijzen op waar Apple mee bezig is. Dat er nu over gepubliceerd is, heeft zeer waarschijnlijk ook te maken met het feit dat de ontwikkeling nog maar in de kinderschoenen staat en dat Apple haar bevindingen met andere wetenschappers wil delen, om er uiteindelijk voor te zorgen dat het systeem uitgevoerd en geperfectioneerd kan worden.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Reacties: 2 reacties