Het lijkt er op dat Apple serieus met de duurzame metaallegering Liquidmetal aan de slag wil. AppleInsider ontdekte deze week een drietal vacatures met betrekking tot het ontwikkelen van vormeloze metalen voor toekomstige Apple-producten. Het bedrijf is op zoek naar twee ingenieurs met ervaring op dat gebied en zoekt ook een manager die het ontwikkelingsproces zal overzien. Bij wijze van test heeft Apple de simkaarttool, waarmee je het simkaartslot (3G/3GS) kunt openen, al van Liquidmetal gemaakt.
Uit de vacatures blijkt dat Apple op zoek is naar mensen met ruime werkervaring op metaalgebied. Van de ingenieurs wordt verwacht dat zij tenminste zeven jaar ervaring hebben met de productie van consumentenelektronica; van de manager wordt tenminste tien jaar werkervaring verwacht. Apple omschrijft de functies als ‘zeer zichtbare’ functies binnen het bedrijf die te maken hebben met het samenstellen en vormen van vormeloze metalen, evenals verspanen, slijpen en afwerken van het materiaal.
Vorige maand werd duidelijk dat Apple een exclusieve licentie had verkregen voor het gebruik van de Liquidmetal-technologie in elektronische apparaten. Door de overeenkomst krijgt Apple het wereldwijde recht om de bijzondere metaallegering in consumentenelektronica te gebruiken. Het materiaal van Liquidmetal is sterker dan vergelijkbare aluminium- en titanium-legeringen en sterker dan RVS. Het is kras- en corrosiebestendig en wordt gebruikt in de defensie-industrie, in sportproducten en medische producten.
De bedenker van Liquidmetal, Dr. Atakan Peker, maakte in een interview duidelijk dat Apple interessante dingen met de technologie kan doen, waaronder het ontwikkelen van een nieuwe iPhone-antenne. Andere mogelijkheden zijn behuizingen met functionele eigenschappen in allerlei vormen die tot nu toe ondenkbaar leken.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
apple is alweer een beetje aan het groeien 😀
Het vormen van vormeloze metalen, dat is pas geavanceerd (…)
wat zijn vormeloze metalen??
Uitgezonderd glas en kunststof zijn de meeste vaste stoffen (meta- len en anorganische materialen) kristallen: dat wil zeggen dat de atomen ervan regelmatig gerangschikt zijn. Stoffen zoals glas, waarbij die regelmatige ordening ontbreekt, worden amorfe – “vormloze” – stoffen genoemd.
@Scirocco: Metalen die nog geen vorm hebben, dus dat zijn de zogenaamde halffabricaten: plaat en staf materiaal waaruit onderdelen kunnen worden gefreesd, gestanst etc.
De simkaarttool van Liquidmetal is alleen gebruikt voor Amerikaanse iPhones, naar het schijnt (weet niet meer waar ik het gelezen had).
Het is inderdaad wat Orrin Sonck zegt.. Voordeel van deze opbouw is dat het metaal daardoor over het algemeen sterker wordt en ook erg goed tegen corrosie kan. Het is een zeer interessante legering..
ha, de simkaarttool, that takes me back… hoe ik in de stress was, dat ik de simkaart niet kon plaatsen toen ik mijn 3G kreeg… haha totdat ik opeens dat ding zag! och man, wat een tijden waren dat!
@Stan: Dit heb je verkeerd, vormeloze metalen heeft met de molecuul ordening te maken zoals @Orrin Sonck hierboven uitlegt
Dat heb je hier gelezen 😉
Liquid metal zal wel een (gepatenteerde) legering zijn.
Ijzer is het ‘basis materiaal’ en door de smelt van zuiver ijzer minimale hoeveelheden koolstof te mengen krijg je staal. Tot 1.2% koolstof spreekt men van staal, waarbij
0.8 – 1.2% hoog gelegeerd staal (‘hard’ staal) dat wordt gebruikt voor veren, gereedschappen(boren en frezen) en bv lagers. Lager gelegerd staal wordt voor constructie doeleinden gebruikt.
Koolstof is niet de enige toevoeging, Chroom, Vanadium, Bismut, Koper, Wolfram en nog andere stoffen kunnen ook als toevoeging worden gebruikt. Door verschillende verhoudingen van deze stoffen toe te voegen kan men
staal allerlei verschillende eigenschappen geven.
Zoals magnetisch, corrosie bestendig (“Roestvrij”), hogere dichtheid (zgn Densimet), ‘hard’ staal zodat het als gereedschap kan worden gebruikt.
De productie van de verschillende staalsoorten is inmiddels helemaal bekend en uitgezocht, dat er toch nog een nieuw ’type’ staal (Liquid Metal) wordt bedacht is toch wel apart.
Van wat ik eruit opmaak slaat de term Liquid Metal waarschijnlijk op dat het materiaal relatief makkelijk machinaal te verwerken is tot complexe vormen (bv met persen) zonder dat het scheurt of vervormt.
Ik vind het eerlijk gezegd flauwekul dat alleen Apple het zou mogen gebruiken. :S
@mitch: ik vind het ook flauwekul dat apple niet iedereen op aarde een iPhone cadeau doet.
Geld is Geld
@Mitch: Niet alleen Apple gebruikt het. Het patent is namelijk van Liquidmetal, en Apple heeft recentelijk een licentie gekocht voor de productie van Liquidmetal
Hoop op een liquid-metal body voor de iPhone 5,
ipv de kwetsbare glazen achterkant van de iPhone 4.
(Waarschijnlijk eerder toegepast in de iPhone 6,
de iPhone 5 is vast al ontworpen en in test fase)
Niet zo interessant doen. 😉
Oh zo, ik was ff in de war met ‘patent’ en een ‘licentie’ 😛
Klinkt erg interessant. Zo zie je maar wat er allemaal mogelijk is in de metaal industrie best indrukwekkend!
Hopelijk gaan ze het spanned maken voor de nieuwe iPhone
Ik hen nog een metaaldetector liggen, misschien ga ik solliciteren!!
Hey een turk 😛
@han: Feitjeskotsen heet dat 😛
Quote ipc : Het materiaal van Liquidmetal is sterker dan vergelijkbare aluminium- en titanium-legeringen en sterker dan RVS. :
Betere verwoording was dit geweest!
Het materiaal van Liquidmetal is sterker dan aluminium- en RVS-legeringen en zelfs sterker dan Titanium.
Er zijn namelijk geen vergelijkbare legeringen in aluminium en RVS omdat het een unieke legering is.
Kan niet wachten op de resultaten met gebruik van dit metaal. Al vind ik de rand om mijn iP4 al superstrak gemaakt.
De productiemethode van LiquidMetal is vergelijkbaar met die van kunsstoffen, je kunt het spuitgieten. In de metaalwereld komt dat zeer zelden voor. LiquidMetal is ook amorfisch zoals doorzichtige kunststoffen, terwijl normale metalen allen een kristal structuur hebben. Ik vraag me af of LiquidMetal ook doorzichtig gemaakt kan worden. Dan heb je het glas aan de voorkant van de iPhone ook niet meer nodig.
Doorzichtig metaal is er al !! kippengaas noemen ze dat