Apple zorgvuldig met dataverzoeken, vindt EFF

Apple heeft de hoogst mogelijke score gekregen van de Electronic Frontier Foundation. Apple deelt niet zomaar data met de overheid.

NSA appleApple is één van de meest betrouwbare bedrijven als het gaat om je privégegevens en dataverzoeken van de overheid. Dit beweert de Amerikaanse Electronic Frontier Foundation (EFF) in een jaarlijks onderzoek. Apple is één van de bedrijven die een perfecte score van zes sterren krijgt. Dit betekent onder andere dat de overheid een dwangbevel nodig heeft om je gegevens te krijgen en dat gebruikers hiervan worden geïnformeerd wanneer mogelijk.


De EFF is een Amerikaanse instantie die opkomt voor burgerrechten op het internet. Daarmee zijn ze enigszins vergelijkbaar met het Nederlandse Bits of Freedom.

In een uitgebreid overzicht heeft de EFF grote techbedrijven in de Verenigde Staten op een rij gezet. Voldoet het bedrijf aan één van de genoemde voorwaarden, dan verdienen ze een ster. Er wordt hierbij gekeken naar de volgende punten:

  • Is er een dwangbevel nodig om content te bemachtigen?
  • Vertelt het bedrijf aan gebruikers als de regering data verzoekt?
  • Publiceert het bedrijf verslagen om transparant te zijn?
  • Publiceert het bedrijf richtlijnen over de omgang met politie?
  • Vecht het bedrijf voor privacyrechten in rechtszaken?
  • Vecht het bedrijf voor privacyrechten in het Amerikaans congres?

Volgens het onderzoek kan er bij Apple ‘ja’ worden gezegd bij alle bovenstaande vragen, waardoor ze een maximumscore van zes sterren scoren. Apple’s transparantie wat betreft dataverzoeken stond onlangs ook al in de schijnwerpers, toen Apple zijn richtlijnen publiceerde. Hierin waren wel wat nuances te vinden: gebruikers worden bijvoorbeeld ingelicht bij dataverzoeken, maar gebeurt dit niet altijd. Bij gevoelige onderzoeken kan Apple alsnog worden verboden om gebruikers op het verzoek te wijzen.

Electronic Frontier Foundation Apple

Apple is niet het enige bedrijf met een score van zes sterren. CREDO Mobile, Dropbox, Facebook, Google, Microsoft, Yahoo en Sonic hebben ook allemaal de maximumscore gekregen. Snapchat komt bij het onderzoek het slechtst uit de verf. De chatapp heeft richtlijnen gepubliceerd, maar doet verder niks om privacyrecht te verdedigen.

Informatie

Laatst bijgewerkt
16 mei 2014 om 10:30
Onderwerp
Categorie
Achtergrond

Reacties: 3 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.