AppleCare voor de iPad: $99 voor een extra jaar garantie
Veel mensen die twijfelen of ze nu al een iPad zullen kopen, zitten met de vraag of je wel zo makkelijk garantie krijgt op een apparaat dat je in de VS hebt gekocht. Mocht je daarover inzitten, dan is het misschien een idee om AppleCare bij je iPad af te sluiten. Je hebt dan in ieder geval na 90 dagen nog recht op telefonische support en je hebt 2 jaar garantie (in plaats van de standaard 1 jaar). Hoewel het afsluiten van aanvullende garantieplannen over het algemeen nogal geldklopperij is, kan het bij Apple-producten toch handig zijn: Apple en Apple-retailers doen over het algemeen niet moeilijk als je met een kapot product komt te zitten. Toch is er met de Apple Care voor de iPad iets aan de hand.
Bij Apple-laptops krijg je namelijk 3 jaar garantie als je AppleCare afsluit, terwijl dat bij de iPad maar twee jaar is. Apple maakt voor de garantie over het algemeen geen onderscheid of het product in het buitenland of in Nederland is gekocht. Aan de hand van het serienummer wordt bepaald of je nog garantie hebt. Bij de iPad is dat dus maar heel weinig: het eerste jaar garantie is al standaard inbegrepen, dus de AppleCare levert maar één jaar extra. In Nederland zou zoiets trouwens dubieus zijn, want daar heb je als consument recht op een langere garantietermijn. De Consumentenbond heeft de garantietermijn van de iPhone wel eens ter discussie gesteld. Je mag van een apparaat zoals de iPad ook verwachten, dat die langer dan een jaar meegaat.
Op de website is informatie te vinden over AppleCare voor de iPad, dat trouwens $99 kost. Alleen ontbreekt de beloofde pagina met voorwaarden nog, waardoor we niet kunnen nagaan wat er in de kleine lettertjes staat en of de wereldwijde garantie ook bij de iPad geldt.
Ook zijn er kopers, die melden dat Apple de AppleCare niet in alle Amerikaanse staten aanbiedt, onder andere niet in Florida. Je krijgt als koper dan een e-mailtje na je bestelling met de tekst: “Apple is not authorized to sell the Apple Care Protection Plan for iPad in your state at this time and we have removed the item from you recent order”.
Aanschaffen dus, die AppleCare? Dat ligt er maar aan. Als je vaak richting de VS moet en graag het zekere voor het onzekere neemt is 99 dollar misschien te verantwoorden. Maar je kunt het ook eerst een paar maanden aankijken en de AppleCare pas later aanschaffen. Als je iPad rare kuren gaat vertonen of al driemaal terug is geweest voor reparatie, is het toch een slimme zet om AppleCare erbij aan te schaffen. Dat moet je wel doen vóórdat het eerste garantiejaar voorbij is.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Applecare voor 2 jaar wordt al langer aangeboden…..
Bij de iPod en de AppleTV dekt Applecare Protection Plan ook maar maximaal 2 jaar!
Nog meer minpunten. Ik word steeds minder enthousiast!
misschien voor 40 euro op ebay, dan zou ik het nog wel willen overwegen.
(Aan de hand van het serienummer wordt bepaald of je nog garantie hebt.)
de ingang van je AppleCare gaat in op de koop datum van het Apple product. Die staat niet in een serienummer vermeld. Dus je hebt nog altijd je aankoop bon nodig van het product zelf en je moet AppleCare registreren. Bij die registratie word je AppleCare registratie nummer gekoppeld aan het serienummer van je Apple product.
AppleCare hoef je niet direct aan te schaffen dat kan tot elf maanden na aanschaf van het product.
@Gonny:
Ik begrijp je redenatie niet helemaal. Jij geeft in het artikel aan, dat mensen twijfelen om nu al een iPad te kopen, omdat ze zich afvragen of de garantie, van een in The States gekochte iPad, wel van toepassing is in Nederland. Uiteraard kan Apple achterhalen in welk land het product van oorsprong gedistribueerd is (door het serienummer). Maar Applecare voor de iPad aanschaffen verandert niks aan het serienummer. Een Applecare Protection Plan bestaat uit een registratienummer die gekoppeld wordt aan het serienummer van je product.
Dus mensen die nu al twijfelen, hoeven echt geen Apple Care te kopen om de twijfel weg te nemen over het al dan niet verkrijgen of de geldigheid van de garantie!
Zelf heb ik in december 2009 Apple Care aangeschaft voor mijn Macbook Pro inclusief mijn Cinema Display (Macbook en beeldscherm zijn in Nederland aangeschaft!). Deze Apple Care heb ik gekocht in The States en geactiveerd in Nederland….. Werkt als een zonnetje!
@Redondo1982: Hoezo weer een minpunt……
Primair: Just the product!
Secundair: the warranty
Idd nu niet kopen. Wordt altijd op eBay aangeboden voor een veel lagere prijs.
sssshhhht 😉
Als je buiten de EU koopt dan heb je maar 1jaar garantie volgens mij. Voor buiten de EU aangeschafte producten geld geen consument recht.
Dus als je dan je 2 jaar garantie wil claimen ben je aangewezen op apple care. Apple care geeft je (wereld wijde) support en garantie voor 2 jaar op een iPad
Heb je daar een bron voor? Dat het wereldwijd is?
Heb op de Applesite gekeken, maar zie nergens dat het wereldwijd geldt.
Zoals Gonny al stelt is een aanvullende garantie inderdaad meestal geldklopperij. Dat komt omdat de Nederlandse wet al een aanzienlijke consumentenbescherming kent, die vaak net zo veel bescherming bied als de garantie die de verkoper/fabrikant je probeert aan te smeren. In de praktijk wordt de garantie van de verkoper wel “geen gezeur garantie'” genoemd. Je hebt namelijk vrijwel dezelfde rechten, maar de verkoper doet niet zo moeilijk over de bewijslast.
Na de garantieperiode van de leverancier of fabrikant moet het geleverde nog steeds voldoen aan de eigenschappen die je van het product mag verwachten. Juristen noemen dit het conformiteitsbeginsel en het staat in art. 7:17 BW.
Hierin staat het volgende:
Een zaak beantwoordt niet aan de overeenkomst indien zij, mede gelet op de aard van de zaak en de mededelingen die de verkoper over de zaak heeft gedaan, niet de eigenschappen bezit die de koper op grond van de overeenkomst mocht verwachten. De koper mag verwachten dat de zaak de eigenschappen bezit die voor een normaal gebruik daarvan nodig zijn en waarvan hij de aanwezigheid niet behoefde te betwijfelen, alsmede de eigenschappen die nodig zijn voor een bijzonder gebruik dat bij de overeenkomst is voorzien.
Van een iPad mag je verwachten dat hij bij normaal gebruik niet binnen twee jaar stuk gaat, dus valt hij onder de “garantie” zoals deze is vastgelegd in het Burgerlijk Wetboek. Hoe je deze garantie moet inroepen tegen een Amerikaanse verkoper is misschien wel weer wat lastiger, maar als je besluit het product in Nederland te kopen dan adviseer ik geen aanvullende garantie te kopen!
Dat viel mij ook al prp. Meten met 2 maten
ik zou gewoon eeen hfs der bij doen:P
gewoon HFS nemen der op oetjes
dan is nog de vraag, kan ik dan met mijn us gekochte ipad hier in nl apple aankloppen voor garantie?