Apple heeft tijdens het Let’s Talk iPhone-evenement op 4 oktober een nieuwe iPhone-garantie aangekondigd: AppleCare+. De plus geeft aan dat er meer wordt geboden dan in de normale AppleCare-bundels. Je kon AppleCare al langer voor je Mac en andere apparaten aanschaffen. Het zorgt ervoor dat de normale garantie van 1 jaar op productiefouten wordt verlengd tot 2 jaar. Met AppleCare koop je dus een extra jaar garantie, met toegang tot een telefonische hulpdienst. Tot nu toe was het zo, dat je voor eigen fouten zelf voor de kosten opdraait. Met AppleCare+ kun je dit afkopen, zoals bij een normale toestelverzekering. Het kost eenmalig $99 (europrijs nog niet bekend).
AppleCare+ is beschikbaar voor iPhone 3GS, iPhone 4 en iPhone 4S. Je kunt bij hardwarefouten die niet door jezelf zijn veroorzaakt, nog steeds voor garantie naar Apple stappen. Heb je de iPhone laten vallen of op een andere manier zelf schade toegebracht, dan kun je met AppleCare+ ook bij Apple aankloppen. Je hoeft niet naar een externe reparatiedienst. Voor een ‘servicefee’ van $49 per schadegeval (te vergelijken met een eigen risico) wordt je iPhone gerepareerd door Apple. De garantie heeft betrekking op de iPhone zelf, batterij, meegeleverde headset en andere accessoires. Wat de batterij betreft levert Apple service als de batterij 50 procent sneller leegloopt dan Apple in de originele productspecificaties belooft. Een beloofde spreektijd van 8 uur moet dus in jouw geval 4 uur of minder zijn geworden.
De dekking geldt voor maximaal twee incidenten, die je zelf hebt veroorzaakt. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je als zorgzame iPhone-bezitter meebetaalt aan de sores van mensen die elke week wel een keer hun iPhone uit de hand laten glippen.
De garantie houdt in veel gevallen in, dat je een nieuwe of gereviseerde iPhone terugkrijgt. Je kunt bij aanschaf van de iPhone direct AppleCare+ aanschaffen voor $99. Onderstaand plaatje geeft in rood aan wat er extra is: in plaats van 90 dagen krijg je twee jaar technische support (geldt ook voor softwarevragen). En in plaats van één jaar garantie op reparaties krijg je twee jaar garantie. Overigens wordt er regelmatig gediscussieerd of Apple’s eenjarige standaardgarantie op de iPhone wel acceptabel is, aangezien in Europa veel langere garantiegermijnen gelden. De aanvulling dat je ook reparatie krijgt bij fouten die je zelf hebt veroorzaakt, is echter nieuw. Dit kon je voorheen alleen met een iPhone-verzekering afdekken. Net als de iPhone 4 is AppleCare+ pas vanaf 14 oktober verkrijgbaar (in de VS).
Vocht, schermbreuk en diefstal zijn trouwens de meest voorkomende schadegevallen bij de iPhone. Ook is het zo, dat de introductie van een nieuwe iPhone altijd tot meer schadeclaims leidt, zo blijkt uit meerdere onderzoeken van verzekeraars. Blijkbaar laten mensen de iPhone iets sneller uit hun handen glippen als ze beseffen dat ze eigenlijk het nieuwe model willen hebben.
Eerder maakten we op iPhoneclub een round-up van de mogelijkheden om je iPhone te verzekeren.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Dus we kunnen met ze alle proassist vaarwel zeggen?? 😀
Kan je ook de appelcare aanschaffen als je al een iphone 4 hebt? Uiteraad moet hij schadeloos zijn. Of kan je het extra garantie alleen aanschaffen wanneer je iphone nieuw is??
Niet nodig in Nederland! Je hebt recht op een deugdelijk product en sowieso minimaal twee jaar garantie. Geen geld aan verspillen.
@Rik: Heeft er iemand ervaring met aanspraak maken op de garantie waar je wettelijk recht op hebt, maar die niet onder Apple’s eigen voorwaarden valt? Ben benieuwd hoe Apple/T-Mobile/Telfort/etc daarmee omgaan in de praktijk…
Wat is dit voor flauwekul? Is deze site een spreekbuis van Apple ofzo? Maakt ons het nu uit waar je wel en niet aan meebetaalt? De prijs is de prijs en het feit dat het om een maximaal aantal incidenten gaat is in principe nadelig voor de consument.
Waarom wordt er zo’n blij marketingpraatje van gemaakt? Wat moeten lezers met die lulkoek? Waarom moet iemand in de reacties voor het eerst opmerken dat er in Nederland/EU wettelijke bepalingen bestaan voor garantie op consumentenelektronica?
Bij Apple noemen ze dat niet garantie maar Hardware ondersteuning. AppleCare is normaal het hele eerste jaar nog aan te schaffen. Ik weet niet of dit ook zo is bij de 4s.
Die wettelijke aansprakelijkheid van 2 jaar kun je echt wel vergeten.
Bij hardware problemen met mijn Imac kon ik kort na een jaar lekker zelf opdraaien voor de kosten. (+€500,-)
Ben zelden zo arrogant en gevoelloos behandeld als door de apple organisatie.
@Theo: Dan zou ik toch echt opnieuw contact opnemen met Apple en ze attenderen op de EU wetgeving. Apple kan hoog of laag springen, maar er zijn minimale garantietermijnen waaraan ze moeten voldoen.
Ze weten alleen dat men er niet snel een rechtszaak van maakt ivm kosten. Maar ik hoop dat iemand ze een keer keihard aanpakt hiervoor.
Eindelijk iemand met verstand. Elke product in nl heeft 2 jaar garantie. Zelfs daarna kan je zorgen dat zij het maken gratis en voor nix. alleen kost je veel papier werk en gaat maanden overheen.
Ik snap dat écht niet, dat een bedrijf als Apple zo is qua service en ondersteuning. Een bedrijf dat zelf zo “gebruiksvriendelijk, innovatief en origineel” wilt zijn (in mijn ogen, en dat lukt ze ook goed hoor!), zo’n arrogante en belabberde service kan leveren.
Ik heb mijn iPhone 4 een paar maanden geleden terug naar Apple gestuurd, omdat hij vaak vastliep (ondanks herstellen e.d.) en omdat de home-button het niet erg goed deed. Ik heb de iPhone bij de Apple Store (online) aangeschaft.
Het duurde ongeveer 3,5 week voordat ik een nader bericht van Apple ontving. Hierin stond dat de batterij (?) en de audio-module vervangen moesten worden. Ik denk dat ze het complete dock-unit hiermee bedoelden, waar ook de luidspreker in zit. Apple vertelde er overigens ook doodleuk bij, dat vanwege één krasje rechtsboven op de RVS-rand duidde op val- of stootschade. Ofwel: “Meneer Van Leest, U moet betalen!” Sloeg natuurlijk nergens op; het is echt het enigste krasje op heel mijn iPhone.
Ben nu nog steeds in conclaaf met Apple; uiteraard ga ik hier niet mee akkoord. Ik zit nu sowieso aan €73,41 vast voor onderzoeks- en verzendkosten, en dan heb ik nog geen gerepareerde iPhone. To be continued…..
En dit duurt hoeveel dagen, weken of maanden?
Hoe probeer ik een nadeel goed te praten naar een voordeel. Zo’n uitspraak moet inderdaad (in)direct uit de reclamekoker van Apple komen. Beter is om te zeggen:
Klopt. iedereen heeft 2 jaar garantie volgens EU regels. Echter zitten er dan wel een boel ‘maren’ aan. Hoeveer je in de tijd van die 2 jaren zit, hoe meer bewijslast er bij jou als gebruiker ligt om aan te tonen dat het echt een defect van het apparaat is. Bovendien gaat het uiteindelijk vaak alleen om uurloon garantie maar moet je nieuwe onderdelen wel zelf betalen. Bij vervanging wordt bovendien wel naar de dagwaarde van het toestel na bijv 1,5 jaar, gekeken.
Zoals het hier gepresenteerd wordt betreft het een no-nonsens garantie, dus ongeachte de oorzaak en met de berperking van 2 maal en met een eigen bijdrage wordt je probleem wel hoe dan ook verholpen. Dat dekt het 2e jaar EU gerantie-regeltje echt niet af hoor!
En als je hem jailbreakt?
Heel simpel uit te leggen dit.
AppleCare is hardware en software ondersteuning. Standaard heb je een jaar fabrieksgarantie op je hardware (Dus pech als je zelf schade hebt veroorzaakt of doormiddel van een Jailbreak hem kapot hebt gemaakt).
Wat het leuke is aan de Europese wetgeving is dat iedereen denkt dat het verplicht 2 jaar garantie moet zijn, echter is dit niet zo. Die 2 jaar zijn als richtlijnen gegeven en Nederland heeft besloten om dit aan de bedrijven over te laten om deze richtlijnen toe te passen, dus dit is niet wettelijk verplicht. Apple heeft hiervoor gekozen om dit te combineren met zeer vergaande software-support (Ben bij AppleCare geweest en je staat er versteld van hoe vergaand hun kennis is), et voila, daar heb je AppleCare
Dus ik vind het een goed iets dat je nu ook AppleCare voor de iPhone kan gaan halen, want via de providers wordt je er geen steek wijzer van.
Geld dit dus nu wel of niet voor vochtschade? Want dan koop ik het 100%. ****iPhone gaat er toch zeker weten aan kapot, ook al bescherm je m ertegen.
Stel dat je een toestel in het buitenland koopt. Zou je dat dan kunnen combineren met Apple care in Nederland?
Ik zou het moeten opzoeken, het is burgerlijk wetboek 2 of 6, maar daar staat in dat je recht hebt op een deugdelijk product. Dat betekent in dit geval ten minste 2 jaar garantie.
Dat zeggen bedrijven natuurlijk niet, en ze lachen zich een scheur in hun broek dat er mensen zijn die “extra” garantie er bij denken te kopen, maar dit is letterlijk diefstal uit eigen portemonnee.
Gewoon op Apple af stappen en de magische woorden “wet, deugdelijk product zeggen en even het juiste artikel opzoeken. Je moet terecht zijn bij de gene die jou het product heeft verkocht. Dus laat je niet bij de Icentre naar apple zelf sturen als je bij de Icentre een product hebt gekocht. ook hoeven die niet bij het hoofdkantoor te zijn, gewoon de winkel waar het hebt gekocht.
Tip, ga op het drukste moment van de dag, flink herrie schoppen, moet je eens opletten hoe snel je geholpen word haha!!!
Te lezen op de site ConsuWijzer:
De vraag is dus: hoe lang zou je een iPhone/iPad zonder problemen moeten kunnen gebruiken op een normale manier? 1, 2 jaar of langer????
Ben je nou ook verzekerd tegen diefstal???
Mensen! İk als jurist kan jullie vertellen dat er ECHT geen bepaling is die bepaalt dat de consument recht heeft op 2 jaar garantie. Echt niet! Een consument heeft recht op een deugdelijk product. Wat deugdelijk is, hangt van de omstandigheden af. Soms is een product pas deugdelijk als het jaren megaat (auto) en soms maar dagen (brood). Wel wordt er wettelijk aangenomen dat een product ondeugdelijk is als het gebreken vertoont binnen 6 maanden na aankoop, tenzij de aard van het gebrek (krasjes) zich daartegen verzet of de verkoper het tegendeel bewijst. Zonder garantie kan je in een juridische strijd verwikkeld raken, waarbij de vraag is of je die wint met alle gevolgen (proceskosten) van dien als je niet wint. Want de rechter bepaalt dan wat deugdelijk is in jouw geval.
@Riwe89: Wat u zegt klopt niet! Sterker nog Nederland beboet bedrijven zoals Apple vanwege het niet hanteren van de langer dan een jaar garantie.
Heb je zo’n dure iphone, heb je ook maar 1 jaar garantie….
Heb ik zelf niks aan. Ik had mijn speaker van mijn 3GS zelf laten maken voor 50 euro terwijl het nog verzekerd was. Zo had ik hem binnen 30 minuten weer terug. Geen zin om mijn iPhone 3GS 4 weken te missen.
Mensen! Ik kan als jurist vertellen dat er geen enkele nationale of Europese bepaling is die bepaalt dat de consument recht heeft op 2 jaar garantie. Anders dan Consuwijzer stelt, is er ook geen dergelijke bepaling in de Europese richtlijn. Hierin en in het Burgerlijk Wetboek is bepaald dat het product deugdelijk moet zijn. Soms is een product pas deugdelijk als het jaren meegaat (auto) en soms maar paar dagen (brood). Wel is een product ondeugdelijk als het gebreken vertoont binnen 6 maanden na ontvangst, tenzij de aard van het gebrek (krasjes) zich daartegen verzet of de verkoper het tegendeel bewijst. Door extra garantie af te sluiten voorkom je een eventuele juridische strijd met alle gevolgen van dien (proceskosten) als je de zaak niet wint. De rechter bepaalt uiteindelijk of het product naar objectieve maatstaven ondeugdelijk is.
@Daan:
Simpel: je gebruikt het apparaat op een manier die niet door Apple wordt goedgekeurd en dus vervalt je garantie. Da’s logisch. Maar bij een jailbreak kun je het toestel altijd herstellen voordat je ‘m ter reparatie aanbiedt. Als dat niet meer kan dan ben je de sjaak.
@Nafiz:
Hulde voor je uitleg! Eindelijk iemand die bereid is om verder te kijken dan zijn neus lang is en niet de meute naschreeuwt.
@Rik:
En het is de rechter die na een lange weg van bakkeleien bepaalt of dat zo is. Reken maar dat de meeste winkels hun zaken op orde hebben wanneer de rechter erbij komt kijken. Wil je die sores niet en wil je niet te maken hebben met zaken als bewijslast dan koop je AppleCare. Niks tegen de wet maar gewoon een extra dienst waarvoor je betalen moet. Je hoeft de zaken alleen maar tegen elkaar af te wegen om het nut van AppleCare te snappen.
Apple, standaard don’t care…
Veel wat hierboven wordt gereageerd klopt niet. Op grond van de wet heeft de consument in beginsel recht op kosteloos herstel of vervanging als een toestel eerder stuk gaat dan je in redelijkheid mocht verwachten, mits de consument het toestel op een normale manier heeft gebruikt. Voor een mobiele telefoon is de verwachte gemiddelde technische levensduur ongeveer vier jaar (economisch natuurlijk veel minder, maar daar gaat het niet om). Apple dient dus vier jaar garantie op haar toestel te geven.
Apple hoeft natuurlijk geen garantie te geven op door de consument veroorzaakte schade. Dus als je je iPhone in de wc laat vallen en hij doet het niet meer, dan kun je dit niet als garantie claimen. In dat soort gevallen is een verzekering als AppleCare wellicht handig.