Apple’s iAds mogelijk binnenkort ook in iBooks

Volgens The Wall Street Journal is de kans groot dat we binnenkort ook iAds in e-books afkomstig van iBooks gaan zien.
Michel Lusthof -

iAdDe Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal meldt (abonnement vereist) dat we mogelijk binnenkort iAds in iBooks gaan tegenkomen. Volgens de krant zien uitgevers de winsten ten tijde van technologische ontwikkelingen als de iPad dalen. Bovendien is de uitgeefsector niet zo blij met al deze technologische ontwikkelingen en dit zou wel eens ten koste kunnen gaan van de content. Juist nu de concurrentie in de e-bookmarkt groeit en daarmee de prijzen en winsten dalen, zouden Apple’s iAds een logische keuze zijn.


Apple introduceerde iAds in april dit jaar als alternatief voor de standaard advertenties op mobieltjes. Doel van de advertenties is dat ze passen in de applicaties, interactief zijn en bovenal de gebruiker niet dwingen om de applicatie te verlaten.

Met de hoeveelheid informatie die Apple heeft van zijn iTunes-accounthouders, vormt het gebruik van iAds een van de meest dynamische manieren om een e-bookpubliek te bereiken. Terwijl advertenties op televisie, in films en games inmiddels algemeen aanvaard zijn, wisten e-books de dans tot nu toe te ontspringen.

Maar dat is volgens The Wall Street Journal binnenkort voorbij. Het lijkt onvermijdelijk dat ook e-books er nu aan moeten geloven, in het bijzonder die in Apple’s iBooksstore. Hoewel ook iPhone- en iPod touch-gebruikers tegenwoordig toegang hebben tot iBooks, is de iPad nog altijd het meest interessant voor deze markt, zeker met meer dan drie miljoen verkochte exemplaren. Momenteel heeft de iPad nog geen ondersteuning voor iAds omdat iOS 4 tot nu toe alleen voor de iPhone en iPod touch werd gelanceerd. Maar daar komt dit najaar, als het goed is, verandering in.

De mogelijkheden zijn in principe eindeloos. Zo zou je, wanneer je pagina 40 van een boek omslaat, begroet kunnen worden door een iAd op pagina 41. Vanwege de informatie die Apple al over ons weet, hoeven die iAds niet alleen gebaseerd te zijn op het boek dat je leest. Advertenties hebben waarschijnlijk alles te maken met jezelf: wat je hebt gekocht, gedownload, gelezen, afgespeeld enzovoorts. Je bent al een open boek voor Apple.

Aan de andere kant wordt het publiceren van e-books ook interessanter voor uitgevers, zeker voor de kleintjes en de zelfstandigen. Zo hebben ze ook na de verkoop van hun boek nog een inkomstenstroom. Bovendien zal daardoor de focus waarschijnlijk op kwaliteit in plaats van op kwantiteit komen te liggen. En dat is weer van voordeel voor de gebruiker, of in dit geval de lezer.

Via: CNet

Reacties: 21 reacties

  1. Ik hoop het niet allemaal! **** iAds!

  2. Een interresante ontwikkeling :). Ik ben benieuwd :p

  3. ADs in boeken, ik koop ze niet dan !

    Apple is bezig met iADs in iPhones, iPads, binnenkort ook in iTV en later Mac OS met IADs.

    Uhmm….

    Steve Jobs = $$$$$$$$

  4. Bij gratis boeken kan ik het nog wel een beetje verwachten. Ze moeten ergens hun geld vandaan halen. Maar als je lekker aan het lezen bent in een boek waar je een 10tje voor betaald hebt zie ik niet graag een irritant bannertje in mijn ooghoek

  5. Als de boeken met de iAds dan gratis worden is er voor mij geen probleem maar als ik 5 euro voor een boek betaal wil ik helemaal geen advertenties!

  6. Moeten we hier blij om zijn??

  7. Origineel geplaatst door Lucien1966: Moeten we hier blij om zijn??

    Nee. Reclame zuigt, hoe leuk ze het ook proberen te brengen. Het blijft een drol met een strikje.

  8. Origineel geplaatst door Roger Olivier: ADs in boeken, ik koop ze niet dan !

    Apple is bezig met iADs in iPhones, iPads, binnenkort ook in iTV en later Mac OS met IADs.

    Uhmm….

    Steve Jobs = $$$$$$$$

    Het is waarschijnlijk alleen in gratis boeken, net zoals het nu in gratis applicaties is.

  9. Zolang je de reclame weg kan kopen zie ik geen probleem.

  10. Als het de prijs enorm naar beneden brengt en per lees sessie niet meer dan 1x voorkomt vind ik het geen probleem. Maar het mes moet wel aan 2 kanten snijden…

  11. Money money money.

  12. Pfff, gebruik iBooks toch maar om pdf van het internet te lezen.

  13. nog een reden om stanza te gebruiken

  14. Ik ga ervanuit dat uitgevers iAds in hun boeken kunnen plaatsen, maar zodra het boek dan niet goedkoper/gratis is ga ik er niet vanuit dat het een heel erg groot probleem is.

  15. Ik zit hier echt niet op te wachten. Wel m’n nieuwe iphone die maar niet geleverd wordt.

  16. Ja stanza is echt de beste app om mee te lezen. Ibooks is alleen leuk als je boeken uit de. Store koopt. Pdfs zien er al niet uit. Apple maakt alles zo aantrekkelijk en onaantrekkelijk tegelijk….

  17. Zodra er iads in ibooks zijn delete ik ibooks.
    Vind er zo wie zo niet veel aan, op mijn ipad vind ik alleen oude meuk in de winkel.

  18. Ik wens Steve na een dag hard werken een keer een levensgrote iAds campagne op zijn voorruit toe.
    Dan stopt het hopelijk een keer…

  19. Nou ok zou zeggen plaats eerst een wat leukere titels in ibooks store en dan verder kijken want nou kin je er bijna niks mee.

  20. Origineel geplaatst door Rupert Rupparella: Ik wens Steve na een dag hard werken een keer een levensgrote iAds campagne op zijn voorruit toe.
    Dan stopt het hopelijk een keer…

    Getatoeëerd op zijn voorhuid mag ook! 😉

    But seriously: het is toch van de gekke dat je ook nog eens reklame krijgt opgedrongen terwijl je een boek aan het lezen bent???

    Probeer je eindelijk de drukke werkelijkheid te ontvluchten door te ontspannen met een boek, krijg je ook daar een irritante reklame voor je kiezen! Juist om die reden ben ik een aantal jaren terug al gestopt met het kijken naar commerciele TV-zenders. Ik vraag me echt af in wat voor wereld we intussen leven, draait alles echt alleen nog maar om commercie? Blijkbaar wel helaas…

  21. Ik zie de toepassing hiervan wel voor magazines binnen iBooks. Nu brengen de meeste uitgevers hun magazine als app uit, maar wanneer een iBook net zo flexibel en veelzijdig kan zijn, wordt het interessant om je magazine in die ene centrale winkel te verkopen. Daarnaast zijn er zat boeken waarbij advertenties helemaal niet storend zijn, denk aan kookboeken met reclame van de lokale supermarkt, of een boek over Afrika met discreet voorin en achterin (of bij het openen) reclame van reisorganisaties.

    Dankzij reclame-inkomsten kunnen we veel producten en diensten gratis of goedkoper afnemen (denk aan gmail en de Metro). Zolang de aanbieder er rekening mee houdt dat reclame het middel is en niet het doel, met andere woorden ervoor zorgt dat de reclame geen afleiding vormt maar juist wat toevoegt, is er in ieder geval voor mij geen reden om de aanbieder links te laten liggen.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.