Apple’s onzichtbare succesfactor: het productieproces
Apple is een succesvol bedrijf en staat bovenaan in de lijst van meest waardevolle bedrijven. Een belangrijke factor in dat succes is de manier waarop Apple omgaat met het productieproces. Voordat Tim Cook CEO werd van Apple, was het zijn taak om te zorgen dat de ontwerpen – afkomstig van het team van Jony Ive – gerealiseerd kon worden. Cook heeft er uiteindelijk voor gezorgd dat Apple één van de meest strak ingerichte productieprocessen ter wereld heeft. En blijft de productie altijd nauwlettend in de gaten houden.
Apple’s productieprocessen
Volgens de visie van Cook moet er eerst gekeken worden naar het product en de functies. Nadat het ontwerp is besproken en de tekeningen er liggen, gaan ze pas kijken hoe het product op een zo efficiënt en economische manier gemaakt kan worden.
In sommige gevallen zijn de benodigde machines of gereedschappen nog niet aannwezig. En juist daar maakt Apple het verschil. In zo’n geval gaat Apple niet terug naar de tekentafel om het design om te gooien zodat het wél gemaakt kan worden, maar gaat het onderzoeken hoe de juiste gereedschappen gemaakt kunnen worden waarmee het wel kan. In het ergste geval moet er een nieuwe machine ontwikkeld worden, maar dat lijkt voor Apple geen probleem te zijn.
Om aan te tonen hoeveel geld Apple daadwerkelijk in dit proces stopt, heeft Horace Deidu een grafiek gemaakt, waarin je kunt zien hoeveel Apple in de afgelopen vijf jaar per kwartaal heeft geïnvesteerd in productieprocessen.
In het diagram is goed te zien dat Apple enkele miljarden per kwartaal in het productieproces stopt. Verwacht wordt dat Apple dit jaar zo’n 6 miljard dollar investeert in het proces. Tim Cook blijft erom bekend staan dat hij de drijvende kracht achter het productieproces is. Eerder gaf hij aan het van essentieel belang is om te blijven investeren in het productieproces om te kunnen blijven innoveren. Het is een heel andere boodschap dan we van zijn voorganger gewend zijn.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Deze transparante AirPods kun je niet kopen (11-04)
- Opinie: Aankomende WWDC-keynote wordt belangrijkste Apple-presentatie in jaren (en dit is waarom) (13-03)
- Het einde van de vijftig tinten spacegrijs: overzicht van een van Apple's meestgebruikte kleur (06-03)
- ELEGNT is Apple's robotlamp met menselijke gedragstrekjes (07-02)
- Matter-organisatie belooft beterschap en focust in 2025 op bugfixes bij smart home-standaard (23-01)
Wel belangrijk om een beetje nuance in het achterhoofd te houden. Een paar miljard aan productiekosten lijkt heel veel, maar weet ook dat er tientallen miljoenen apparaten van de band af komen. Niet alleen iPhones en MacBooks, maar ook losse onderdelen en zeker ook niet randapparatuur zoals er time capsule of accessoires zoals hoesjes en kabels vergeten.
Nog altijd is een paar miljard veel, maar verdeeld over het aantal geproduceerde producten is het (denk ik) in verhouding tot kleinere bedrijven redelijk hetzelfde.
Maar hey, ik doe het ze niet na met mijn limonade kraam (pun intended).
–
Leuk artikel trouwens 🙂
Misschien dat de meeste bezoekers de laatste zin doorgronden, maar ik zou graag willen weten wat dan zo anders is in de boodschap van Tim Cook ten opzichte van die van Steve Jobs?
Mij valt alleen de blingfactir in nieuwe producten op, die Steve Jobs niet zo nastreefde.
Vier kwartalen bij elkaar optellen, kom ik toch echt op ca. 12 miljard ipv 6 miljard voor 2016…
En zie daar: de reden waarom altijd weer elk Indiegogo en Kickstarter project vertraging oploopt. De reden is altijd complicaties in het productieproces.
Iets in massa produceren is een van de ingewikkeldste dingen die er zijn.
Tevens één van de redenen waarom Apple waarschijnlijk naar een driejarige cyclus wil ipv een tweejaarlijkse. Scheelt behoorlijk wat investeringen.