Vernieuwde privacy-pagina van Apple
Bij uitleg over privacyverklaringen verwacht je lange pagina’s met kleine lettertjes waar geen doorkomen aan is. Maar Apple probeert het dit jaar met de vernieuwde privacy-pagina’s iets leesbaarder aan te pakken, met foto’s en grote kopteksten. Je kunt langs verschillende apps en diensten bladeren om te zien wat er wordt gedaan om je privacy te beschermen. Ze zien er nu veel meer uit als reclame voor bepaalde product-features. Op de Nederlandse pagina meldt Apple dat privacy een basisrecht is van iedereen en dat je het recht hebt om die informatie helemaal voor jezelf te houden. Bijvoorbeeld welk nieuws je het eerst leest en welke websites je hebt bezocht. Eén vraag staat daar niet bij: welke vragen je aan Siri hebt gesteld.
Dat onderwerp ligt momenteel wat gevoelig, nadat bleek dat Apple tot voor komt inhuurkrachten inschakelde om naar Siri-opnames te luisteren, zonder dat duidelijk te maken aan gebruikers. Apple deed dat overigens niet om een profiel van je op te bouwen of om andere informatie over je te verzamelen, maar om Siri te verbeteren. “Keer op keer hebben we aangetoond dat een geweldige gebruikerservaring niet ten koste hoeft te gaan van je privacy en beveiliging”, laat Apple weten op www.apple.com/nl/privacy/.
Voorheen zag het er heel wat minder aantrekkeiljk uit. We zagen op het eerste gezicht geen wijzigingen in de privacyvoorwaarden. Het lijkt er vooral op dat ze nu wat leesbaarder zijn geschreven en wat overzichtelijker worden gepresenteerd. Je vindt er ook iets over de nieuwe privacymaatregelen in iOS 13 en macOS Catalina. Op de pagina Zo bescherm je jouw privacy staat echter niets over Siri-opnames en het feit dat je het analyseren daarvan kunt uitschakelen in iOS 13.2 en ook niets over de recente ophef over het checken van linkjes bij Tencent (dit laatste geldt overigens alleen in China). Op een pagina over Apple’s benadering van privacy staat wel meer uitleg over Siri en het feit dat “bepaalde gegevens naar Apple servers verstuurd via versleutelde protocollen”.
Al met al geven de privacy-pagina’s een goed overzicht wat je zoal van Apple kunt verwachten als het om privacy gaat. Bij allerlei diensten zoals HomeKit en Gezondheid zie je welke maatregelen Apple heeft genomen om te garanderen dat je gegevens veilig zijn. Zo wordt het opeens leuk om doorheen te bladeren. Blader je echter door naar de exacte voorwaarden, dan krijg je nog wel een lap tekst te zien.
Google is sinds begin dit jaar ook helemaal op het onderwerp privacy gedoken. Ze publiceerden onlangs ook vernieuwde privacy-pagina voor de Nest-producten die lekkerder leesbaar is. Qua toon is het echter wel verschillend: Google doet erg veel moeite om uit te leggen wat ze zullen doen en benadrukt dat ze echt niets fout doen, terwijl Apple zelfverzekerder overkomt: aandacht voor privacy zit er gewoon vanaf het begin al in.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- iCulture peilt: naar welke nieuwe Apple-producten van 2025 ben jij het meest benieuwd? (10-01)
- Apple betaalt in rechtszaak, maar benadrukt: bij Siri draait alles om privacy (09-01)
- Vanaf 3 februari kun je weer meedoen aan Apple's Swift Student Challenge (08-01)
- Apple's verlengde retourtermijn voor de feestdagen is bijna voorbij (07-01)
- Overzicht: deze nieuwe Apple-producten verwachten we in 2025 (31-12)
Reacties: 1 reacties