Apps misbruiken verversen op achtergrond om data te verzamelen
Misbruik van verversen op achtergrond
De krant dook samen met privacybedrijf Disconnect in de manier waarop apps omgaan met tracking van gebruikers. Met gespecialiseerde software keek het team wat de iPhone van de verslaggever deed en wanneer. Uiteraard waren er apps die tracking gebruiken, maar het bleek dat sommige apps verrassend vaak gebruik maken van de functie op om de achtergrond data te verversen. Apps bleken data zoals telefoonnummer, e-mail, locatie, IP-adres en meer te sturen naar dataverzamelaars zoals Amplitude, Appboy en Demdex.
Bij dit soort alarmerende ontdekkingen worden vaak geen namen genoemd, maar dat doet de Washington Post wel. De boosdoeners waren apps zoals Microsoft OneDrive, Nike, Spotify, The Weather Channel, DoorDash, Yelp, Mint, Citizen en… jawel ook de iOS-app van de Washington Post zelf. De app Citizen deelde zelfs persoonlijke informatie die in strijd was met het eigen privacybeleid. Heb je de app van Yelp geïnstalleerd, dan wordt elke vijf minuten op de achtergrond data verzameld over je gedrag, locatie en meer. Bij navraag liet Yelp weten dat het om een bug ging.
Bestel je je eten via Doordash, dan zijn er negen trackers actief die bijvoorbeeld naam, email, mobiele provider, bezorgadres, reclame-ID, toestelnaam en data van de accelerometer doorsturen. Daarnaast bevat de app trackers van Facebook en Google, zodat ook die bedrijven data kunnen verzamelen en weer doorsturen naar partnerbedrijven. Het lijkt nu misschien alsof het bij Doordash extra ernstig is, maar het blijkt gangbaar te zijn bij heel veel apps.
Dit kun jij eraan doen
Er is gelukkig een makkelijke manier om te voorkomen dat apps de hele tijd data op de achtergrond vergaren en naar dataverzamelaars sturen. Gelukkig kun je het verversen op de achtergrond uitschakelen en in onderstaande tip leggen we uit hoe gemakkelijk dit is.
Helaas is niet te achterhalen wélke apps trackers gebruiken en welke data ze versturen. Apple zou je de tools moeten geven zodat je weet welke trackers er actief zijn en voor welk doel. Navraag bij Apple leverde echter een ontwijkend standaardantwoord op. Apple vereist dat ontwikkelaars duidelijk in hun privacybeleid aangeven welke data ze verzamelen en waarom, maar daar houdt lang niet iedereen zich aan. Het zou beter zijn als apps duidelijk tonen dat ze trackers gebruiken en dat er meer instellingen komen om te regelen wat je wel en niet deelt.
- 2019 - 28 mei: Onterechte tip over VPN verwijderd; dank voor de terechtwijzingen.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Afscheid na 18 jaar: Jean-Paul en Gonny gaan vertrekken (maar iCulture blijft!) (15-01)
- iCulture krijgt een nieuw thuis (15-01)
- Ken jij deze Apple-klassiekers nog? (14-01)
- Locatiegegevens van miljoenen gebruikers populaire apps gelekt: met deze iPhone-instelling bescherm je jezelf (14-01)
- 'EU heroverweegt DMA-onderzoeken naar Apple en andere techbedrijven' (14-01)
Reacties: 10 reacties