Apps misbruiken verversen op achtergrond om data te verzamelen
Misbruik van verversen op achtergrond
De krant dook samen met privacybedrijf Disconnect in de manier waarop apps omgaan met tracking van gebruikers. Met gespecialiseerde software keek het team wat de iPhone van de verslaggever deed en wanneer. Uiteraard waren er apps die tracking gebruiken, maar het bleek dat sommige apps verrassend vaak gebruik maken van de functie op om de achtergrond data te verversen. Apps bleken data zoals telefoonnummer, e-mail, locatie, IP-adres en meer te sturen naar dataverzamelaars zoals Amplitude, Appboy en Demdex.
Bij dit soort alarmerende ontdekkingen worden vaak geen namen genoemd, maar dat doet de Washington Post wel. De boosdoeners waren apps zoals Microsoft OneDrive, Nike, Spotify, The Weather Channel, DoorDash, Yelp, Mint, Citizen en… jawel ook de iOS-app van de Washington Post zelf. De app Citizen deelde zelfs persoonlijke informatie die in strijd was met het eigen privacybeleid. Heb je de app van Yelp geïnstalleerd, dan wordt elke vijf minuten op de achtergrond data verzameld over je gedrag, locatie en meer. Bij navraag liet Yelp weten dat het om een bug ging.
Bestel je je eten via Doordash, dan zijn er negen trackers actief die bijvoorbeeld naam, email, mobiele provider, bezorgadres, reclame-ID, toestelnaam en data van de accelerometer doorsturen. Daarnaast bevat de app trackers van Facebook en Google, zodat ook die bedrijven data kunnen verzamelen en weer doorsturen naar partnerbedrijven. Het lijkt nu misschien alsof het bij Doordash extra ernstig is, maar het blijkt gangbaar te zijn bij heel veel apps.
Dit kun jij eraan doen
Er is gelukkig een makkelijke manier om te voorkomen dat apps de hele tijd data op de achtergrond vergaren en naar dataverzamelaars sturen. Gelukkig kun je het verversen op de achtergrond uitschakelen en in onderstaande tip leggen we uit hoe gemakkelijk dit is.
Helaas is niet te achterhalen wélke apps trackers gebruiken en welke data ze versturen. Apple zou je de tools moeten geven zodat je weet welke trackers er actief zijn en voor welk doel. Navraag bij Apple leverde echter een ontwijkend standaardantwoord op. Apple vereist dat ontwikkelaars duidelijk in hun privacybeleid aangeven welke data ze verzamelen en waarom, maar daar houdt lang niet iedereen zich aan. Het zou beter zijn als apps duidelijk tonen dat ze trackers gebruiken en dat er meer instellingen komen om te regelen wat je wel en niet deelt.
- 2019 - 28 mei: Onterechte tip over VPN verwijderd; dank voor de terechtwijzingen.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Waarom de Europese verpakking van iPhones en iPads straks iets extra's krijgt (24-04)
- Apple krijgt 500 miljoen euro boete voor het niet naleven Digital Markets Act, maar gaat in beroep (23-04)
- Deze transparante AirPods kun je niet kopen (11-04)
- Opinie: Aankomende WWDC-keynote wordt belangrijkste Apple-presentatie in jaren (en dit is waarom) (13-03)
- Het einde van de vijftig tinten spacegrijs: overzicht van een van Apple's meestgebruikte kleur (06-03)
Dat is een functie die bij mij onmiddellijk afstond bij de aankoop van mijn iphone. Ik heb ook nog nooit hinder ondervonden dat deze functie uit staat.
Ik heb het ook altijd uitstaan en merk er niks van
Moeahaha. Een VPN inzetten om data aftappen te voorkomen. De redacteur van dit stukje begrijpt VPN niet.
(Je data gaat gewoon netjes door de VPN naar de dataverzamelaar)
Ziezo, snel die hele finctie uitgezet
Big brother is watching you..
Als je echt bang bent dat je informatie ergens terecht komt, kun je beter stoppen met het hele telefoon en internetgedoe.
(Red.) Onterechte tip over VPN verwijderd; dank voor de terechtwijzingen.
Nav dit artikel nog eens gecheckt wat bij mij aan verversen op de achtergrond is toegestaan. Tot mijn stomme verbazing zag ik dat een aantal recent toegevoegde apps zich toch op de achtergrond verversten. Ondanks dat ik dit geblokt had bij schermtijd.
Kan iemand mij uitleggen hoe die functie dan wel werkt? Zie bij de instellingen van schermtijd, bij “materiaal en privacy”, “app-activiteiten op de achtergrond toestaan”. Ik had nl. -dacht ik – vastgezet dat de op dat moment aanwezige apps op mijn iPhone (zoals bv buienalarm) wel op de achtergrond mocht verversen, maar niet de nieuw toegevoegde apps. Dit om te voorkomen dat ongemerkt privacy-instellingen worden aangepast bij nieuwe apps downloaden.
Van de week heb ik de Social Deal app voor het eerst gedownload en deze maakte dus gewoon gebruik van zich op de achtergrond verversen. Foutje ergens in de software lijkt wel?
Ben eigenlijk wel benieuwd welke informatie er bij iCulture binnen komt, maar ook hoe de informatie eruit ziet die binnenkomt bij zulk soort bedrijven. Wat moet ik me hierbij voorstellen?
Apple accepteert apps in de AppStore die achter mijn rug data verzamelen over mij en die verkopen.
Et tu, Brutus!
Einde van mijn vertrouwen in Apple privacybescherming.
“What is on your iPhone, stays on your iPhone”
NOT
En dit alles kennelijk met medeweten en onder welwillende guidance van Apple, die dus gewoon misleidende reclame gebruikt.
Ik voel een class action suit aankomen (en in dit geval niet zo’n kleintje)