‘Populaire apps omzeilen Apple’s anti-trackingregels’
Apps en websites kunnen je volgen op het internet. Door websites te bezoeken en apps te gebruiken, wordt een (geanonimiseerd) profiel opgebouwd. Sinds iOS 14.5 moeten apps verplicht om jouw toestemming vragen voordat ze je mogen volgen. Geef je geen toestemming, dan verbiedt Apple alle vormen van tracking.
Populaire apps blijven volgen zonder toestemming
Sinds iOS 14.5 is het technisch onmogelijk voor apps om een belangrijk stukje data op te vragen om makkelijker te tracken, maar dat mocht niet baten. Uit onderzoek door The Washington Post en Lockdown is gebleken dat populaire apps zich niet aan de regels houden. Nadat je geen toestemming geeft, worden andere manieren van tracking in werking gesteld. Een onderzochte app is de populaire game Subway Surfers, die nota bene door Apple wordt geprezen in de App Store.
Subway Surfers blijkt allerlei gegevens te verzenden naar reclamebedrijf Chartboost zodra de gebruiker weigert om toestemming te geven voor tracking. Het gaat om 29 soorten data over je toestel. Zo weet het bedrijf hoeveel vrije opslagruimte je nog hebt, je volume- en batterijstatus. Subway Surfers is zeker niet de enige populaire app die dergelijk gedrag vertoont. Ook Yelp doet bijna niets met je wensen. De enige onderzochte app die zich aan zijn woord houdt, is Telegram. Deze app verzendt geen trackingverzoeken. De overige onderzochte apps zijn bedoeld voor de Amerikaanse markt.
Onschuldige data of niet?
Het klinkt wellicht onschuldig als een bedrijf weet hoe vol je batterij is, of je aan het opladen bent of wat je volumeniveau en schermhelderheid is. Toch is het verboden en overtreden apps hiermee de privacyregels waar gebruikers op moeten kunnen vertrouwen. Bovendien kunnen de gegevens over de langere termijn alsnog een digitale vingerafdruk vormen. Er zijn redenen voor appmakers om hun gebruikers te volgen en dat draait om winst.
Eén van de onderzoekers is voormalig Apple-medewerker Johnny Lin. Hij noemt Apple’s regels omtrent privacy in apps “waardeloos”. Sterker nog, zegt Lin, “wanneer je gebruikers de keuze geeft om wel of niet te volgen, geef je ze een misleidend beeld van hun privacy.” Lin was een ingenieur in het iCloud-team bij Apple.
Apple heeft volgens The Washington Post toegezegd de onderzochte bedrijven te benaderen, maar na weken is er nog niets veranderd. Het is daarmee onzeker of een app jou echt niet meer volgt als je geen toestemming geeft om te volgen. Wil je meer weten over advertentie tracking uitschakelen op de iPhone? Bekijk dan onze tip.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Deze transparante AirPods kun je niet kopen (11-04)
- Opinie: Aankomende WWDC-keynote wordt belangrijkste Apple-presentatie in jaren (en dit is waarom) (13-03)
- Het einde van de vijftig tinten spacegrijs: overzicht van een van Apple's meestgebruikte kleur (06-03)
- ELEGNT is Apple's robotlamp met menselijke gedragstrekjes (07-02)
- Matter-organisatie belooft beterschap en focust in 2025 op bugfixes bij smart home-standaard (23-01)
Voor zover ik weet is die tracking-instelling alleen bedoeld om de advertentie ID te blokkeren. Normale analytics is niet bedoeld om gebruikers te volgen en dus nog steeds toegestaan. Zelfs Apple verzameld dit als je de Privacy Labels op de App Store mag geloven.
@Tristan: Wat bedoel je? Als ik nee zeg, bedoel ik nee. Niet volgen, dus
Elke app die een website heeft moet je ontappen en gewoon via de website bezoeken. En het wordt lekker rustig op je telefoon.
Als je naar de Privacy Labels kijkt in de App Store zul je merken dat er bij de meeste “Gebruiksgegevens” en “Diagnostiek” staat, kijk maar naar de Apple Kaarten app in de App Store. Dit wil meestal zeggen dat de app een tool zoals Google Analytics en Crashlytics (of alternatief, of zelf gebouwd) gebruikt om verschillende zaken bij te houden zoals
– welke functies het populairste zijn, indien niet zo populair kan de functie worden verwijderd
– wat is de meest gebruikte taal-instelling van de gebruikers?, kan worden gebruikt om een nieuwe taal te ondersteunen
– crash reports, bij Crashlytics krijg je te zien hoeveel geheugen en opslag er nog vrij is, wat het batterij percentage is en of het toestel Jailbroken is. Dit zijn allemaal noodzakelijke gegevens om een crash deftig te kunnen reproduceren
Dit is niet bedoeld om de gebruiker te volgen. De advertentie ID wat door de Tracking Prevention in iOS 14.5 wel wordt geblokkeerd is wel bedoeld om de gebruiker te volgen.
De foto suggereert dat Videoland de trackingmethodes zou omzeilen. Dus best even Photoshoppen naar Subway Surfers of Yelp.
@JeroenT: ik gebruik ook liever de website in plaats van een app (met de optie “zet op beginscherm”. Dan word je alleen maar gevolgd tijdens het gebruik, en niet constant op de achtergrond.
De pot verwijt de ketel…
Als je Apple geen toestemming geeft om je foto’s te scannen op kinderporno doen ze dat (straks?) ook.
Direct de betreffende apps uit de App Store verwijderen en de ontwikkelaarsaccounts blokkeren.
Sinds iOS 15 zie ik constant het tracking symbool oplichten…
@Karst: Dat zijn je locatievoorzieningen. Kan je per app aan/uitzetten.