Deze features in iOS 15 en macOS Monterey maken losse apps (soms) overbodig

Elk jaar kondigt Apple functies aan waardoor ontwikkelaars van bestaande apps in de knel komen. Hebben ze nog wel bestaansrecht als het standaard in iOS zit? Deze functies in iOS 15 en de andere platformen kunnen apps van derden overbodig maken.

Als Apple functies inbouwt die al eerder via andere apps werden ondersteund, betekent dat niet dat die app meteen overbodig wordt. Zo is Apple’s implementatie soms wat beperkt en kunnen apps van ontwikkelaars nog ergens in uitblinken. We bekijken in dit overzicht een aantal functies waar je voorheen hoe dan ook apps van derden voor nodig had – al zijn er ook situaties waarbij apps van derden nog steeds zin hebben.


#1 VPN-apps
Met iCloud+ biedt Apple sinds iOS 15 Private Relay aan. Dit lijkt op een VPN-dienst aan, waarbij je IP-adres wordt vervangen door een anoniem IP-adres. Bovendien komt het opgevraagde webadres via een tweede server binnen, zodat er geen verband te leggen is tussen jouw identiteit en de informatie die je hebt opgevraagd. Je IP-adres kan dus niet meer worden gevolgd. Dit biedt basisfunctionaliteit: het verbergt alleen de echte locatie.

Bij VPN-apps van derden heb je vaak meer mogelijkheden: je kunt aangeven via welk land je wilt internetten, zodat je toch content met regioblokkade kunt bekijken. Dit geldt bijvoorbeeld voor internationale versies van Netflix. Apple biedt de mogelijkheid niet om zelf je land te kiezen.

Bekijk ook
iCloud Private Relay: meer privacy tijdens het browsen (of zet het uit bij websiteproblemen)

iCloud Private Relay: meer privacy tijdens het browsen (of zet het uit bij websiteproblemen)

Met Private Relay (of Privédoorgifte) kun je veiliger browsen op je iPhone. Lees in deze tip wat het inhoudt en hoe je het gebruikt.

#2 Codes voor tweefactorauthenticatie
Apple biedt met iCloud Sleutelhanger al langer de mogelijkheid om je wachtwoorden vast te leggen, zodat je vaak geen aparte apps voor wachtwoorden meer nodig hebt.

Sinds iOS 15 kun je ook codes voor tweefactorauthenticatie maken, zonder dat je authenticatie-apps van derden nodig hebt. Er is daardoor steeds meer overlap met bestaande apps zoals 1Password en Google Authenticator.

Bekijk ook
Zo laat je iCloud al je codes voor tweestapsverificatie genereren

Zo laat je iCloud al je codes voor tweestapsverificatie genereren

iCloud-sleutelhanger kan jouw verificatiecodes voor tweestapsverificatie regelen. Je hebt dan geen aparte app nodig. In deze tip leggen we uit hoe je dat doet.

#3 Livetekst vervangt Google Lens
Met Livetekst kun je tekst lezen in foto’s of direct uit je camera en de tekst vervolgens kopiëren naar een notitie. Ook kun je op een telefoonnummer op een foto tikken en meteen bellen. Dit kon al met Google Lens, waardoor deze functie voor iPhone-gebruikers niet meer nodig is. Er is nog wel een verschil: terwijl je met Google Translate ook teksten op foto’s kunt laten vertalen van en naar het Nederlands, kan dat bij Apple nog niet. Alleen Engels en Chinees worden ondersteund.

Bekijk ook
Livetekst in foto’s en video’s: zo kun je tekst herkennen op je iPhone, iPad en Mac

Livetekst in foto’s en video’s: zo kun je tekst herkennen op je iPhone, iPad en Mac

Met Livetekst kun je gemakkelijk een locatie, telefoonnummer, mailadres of andere tekst kopiëren uit een foto, video of screenshot. In deze tip leggen we uit hoe je het gebruikt op je iPhone, iPad en Mac.

#4 EXIF-data van foto’s bekijken
EXIF is een nieuwe optie in de Foto’s-app, waarmee je kunt kijken waar een foto is gemaakt, met welke camera en lens. Je ziet ook hoe laat de foto is gemaakt en op welke datum. De enige aanpasbare instellingen zijn de datum en tijd. Meer is er niet mogelijk. Daardoor worden apps als Metapho niet helemaal overbodig. We blijven deze apps dan ook nog steeds noemen in onze tip over EXIF-data bekijken op de iPhone.

EXIF-data bekijken op de iPhone

Bekijk ook
EXIF-data van foto’s bekijken op iPhone, iPad en Mac

EXIF-data van foto’s bekijken op iPhone, iPad en Mac

Dankzij de EXIF-data is te achterhalen waar een bepaalde foto is gemaakt en op welk tijdstip. In deze tip leggen we uit hoe je de EXIF-data van een foto kunt bekijken op de iPhone, iPad en Mac.

#5 Rondkijken en jezelf oriënteren in Apple Kaarten
Google Maps had al de mogelijkheid om met AR rond te kijken. De app herkent dan de gebouwen in de omgeving en legt uit in welke richting je moet lopen. Bij Apple Kaarten kan dat sinds iOS 15 ook, maar in een beperkt aantal steden buiten Nederland en België. Apple Kaarten vergelijkt jouw omgeving met de database van gebouwen en geeft vervolgens aan welke straat je in moet lopen. Je krijgt ook meer details over bedrijven en winkels in je omgeving. Vanwege de beperkte beschikbaarheid is nog lang geen bedreiging voor Google Maps.

Rondkijken met Apple Kaarten

#6 Videobellen op het web
Zoom biedt het al vanaf het begin: anderen uitnodigen met een linkje en die vervolgens in je agenda zetten. Bij Apple is het sins iOS 15 in FaceTime beschikbaar. Je kunt dan ook FaceTimen via het web met mensen die alleen een Android- of Windows-toestel hebben. Apple heeft de app ook een make-over gegeven met bijvoorbeeld een rasterweergave, zodat je meer mensen tegelijk kunt zien. De achtergrond kan onscherp worden gemaakt met een nieuwe portretfunctie. Maar FaceTime loopt nog steeds achter op gespecialiseerde videobel-apps, wat wel blijkt uit het feit dat Apple intern en voor sessies zoals Zomerkamp en Today at Apple een heel andere dienst gebruikt: WebEx.

FaceTime groepen iPadOS 15

De kans dat mensen nu Zoom aan de kant zetten is niet zo groot. Apple zal echt wat meer te bieden moeten hebben. Toch is FaceTime voor privégesprekken nog wel een prima optie: je kunt spontaan iemand bellen, het kost helemaal niets (ook niet als je langer dan 40 minuten wilt bellen) en met functies als Center Stage ben je altijd goed in beeld. Dat laatste werkt trouwens ook in Zoom.

Bekijk ook
Zo maak je een FaceTime-link en nodig je mensen uit in de agenda

Zo maak je een FaceTime-link en nodig je mensen uit in de agenda

Wist je dat je mensen via een link kunt uitnodigen voor een FaceTime-gesprek, zelfs Windows- en Android-gebruikers? Ook kun je een video call inplannen via de Agenda-app. We leggen je uit hoe je een FaceTime-link maakt en deelt.

#7 Mindful met de Apple Watch
De Ademhaling-app op de Apple Watch heet nu Mindfulness. Er zit nu namelijk een extra functie in: reflecteren. Hier moet je dingen inbeelden terwijl je, kort gezegd, naar een animatie met bewegende vlekken kijkt. Dit vervangt echter nog niet de gespecialiseerde apps zoals Headspace, die veel uitgebreidere trainingsprogramma’s te bieden hebben. Bekijk meer informatie in onze tip over de Mindfulness app op de Apple Watch.

Reflecteren op je Apple Watch

Bekijk ook
Zo werkt de Mindfulness-app op de Apple Watch

Zo werkt de Mindfulness-app op de Apple Watch

Met de Mindfulness-app op de Apple Watch leer je ontspannen door ademhalingsoefeningen te doen. Ook kun je hiermee je gemoedstoestand vastleggen. Lees hoe deze app werkt en wat je ermee kunt.

#8 SharePlay: samen video’s kijken
Apps zoals Netflix hadden al een functie om samen te kijken. Je krijgt dan beide hetzelfde op het scherm te zien, alsof je bij elkaar zit. Dit zit nu ook op de iPhone, iPad en andere apparaten. Het werkt onder meer met Apple TV+. Apple biedt ook externe diensten de mogelijkheid om het in te bouwen, maar Netflix is niet van de partij dus je zult nog steeds gebruik moeten maken van de eigen oplossing van Netflix. Disney+ en diverse andere namen doen wel mee.

SharePlay op Apple TV

#9 Focus: meer concentratie
Er zijn apps waarmee je je beter kunt concentreren, zoals Forest. Daarbij laat je een bos groeien terwijl jij lekker aan het werk bent. Zolang je met je vingers van je iPhone af blijft, groeit het bos verder. Er zijn ook zogenaamde Pomodoro-apps waarmee je 25 minuten geconcentreerd gaat zitten werken. De nieuwe Focus-functie voor iPhone, iPad en Mac is een mooie aanvulling daarop. Maar een echte vervanger is het niet.

Met Focus voorkom je afleiding door notificaties te filteren. Je kiest een Focus-optie en geeft aan welke apps je wilt gebruiken als je geconcentreerd werkt. Ook kun je een apart beginscherm aanmaken voor geconcentreerd werken, zodat je alleen relevante apps in beeld ziet. Anderen kunnen ook jouw status zien, zodat ze weten dat je niet afgeleid wilt worden. Dit is een functie die standaard in iOS 15 zit en iets wat apps van anderen niet zo snel kunnen imiteren.

Bekijk ook
Voorkom afleiding met de Focus-functie

Voorkom afleiding met de Focus-functie

De iPhone en iPad hebben een functie waarmee je meer controle hebt over de binnenkomende meldingen en beschikbare apps. Tijdens het werken, gamen en ontspannen kun je je zorgen dat je meer of minder notificaties binnenkrijgt. In deze gids lees je hoe het werkt.

Meer over iOS 15
iOS 15 is de grote update voor de iPhone en iPod touch. Wil je weten of jouw iPhone geschikt is voor iOS 15, dan vind je in ons artikel het antwoord. Lees ons overzicht met de beste iOS 15 functies of check de 50+ iOS 15-ontdekkingen voor nog meer verbeteringen. iOS 15 nog niet geïnstalleerd? Volg dan ons stappenplan voor het installeren van iOS 15. Of lees onze uitgebreide iOS 15 review. De meest recente iOS-versie is iOS 18.1.1.

iOS 15

iOS 15 is de grote iPhone software-update uit het najaar van 2021. Apple heeft iOS 15 in juni 2021 aangekondigd tijdens de WWDC 2021 en is sinds 20 september 2021 voor iedereen te downloaden. De belangrijkste verbeteringen zijn de nieuwe notificaties, de Focus-functie, de verbeteringen in FaceTime en nieuwe privacy-instellingen. Deze versie is inmiddels opgevolgd door iOS 16, maar voor sommige oudere modellen heeft Apple daarna nog beveiligingsupdates voor iOS 15 uitgebracht.

iOS 15

Reacties: 6 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.