Uitgelicht
📱 Apple's September 2024 event - de samenvatting
Toon of verberg de lijst met posts
Aqara IFA 2024 producten

Aqara onthult negen nieuwe producten: schakelaars, sensoren, buitencamera en meer

Smart home-fabrikant Aqara heeft een reeks nieuwe producten aangekondigd op de techbeurs IFA 2024. In totaal gaat het om negen nieuwe producten, met daarnaast nog een aantal nieuwe softwarefuncties.

Door de betaalbare prijs en de goede samenwerking met HomeKit, zijn de producten van Aqara populair onder Apple-gebruikers. Het bedrijf brengt aan de lopende band nieuwe producten uit die vaak werken met HomeKit, Matter, Thread en Zigbee en ook nu komen er weer diverse nieuwe accessoires op de markt. Aqara heeft tijdens de IFA 2024 in totaal negen nieuwe producten aangekondigd, die de komende maanden uitgebracht zullen worden. Prijs en beschikbaarheid van de producten zijn nog niet bekend, maar het geeft in ieder geval wel een goed beeld van de Aqara line-up van de rest van 2024 en 2025.

Aqara’s nieuwe producten tijdens IFA 2024

De nieuw aangekondigde producten zijn allemaal bedoeld voor de Europese markt. De nieuwe producten zijn in te twee categorieën: beveiliging en veiligheid enerzijds en energiebeheer en verlichting anderzijds. Daarnaast komt er ook nog een accessoire voor de M3-hub en worden er de komende tijd nog nieuwe softwarefuncties en samenwerkingen met andere merken uitgerold.

Camer Hub G5 Pro

Dit is de eerste buitencamera van Aqara. Hij werkt via wifi en heeft een 4-megapixel lens en heeft een functie genaamd True Color Night Vision, waarbij de nachtweergave dus in kleur is. Er zitten ook AI-functies in voor gezichtsherkenning en herkenning van voertuigen, dieren en pakketten. De camera ondersteunt HomeKit (met HomeKit Secure Video) en heeft een scharnierontwerp zodat je hem gerichter kan afstellen. Tegelijkertijd is het een Zigbee 3.0 hub.

Garage Door Controller T2 Kit

Voor garagedeuren komt er een nieuwe Garage Door Controller, die ook garagedeuren ondersteunt die uit twee secties bestaat. Je kan er je garagedeur op afstand mee openen en automatiseren. Hij werkt met HomeKit, maar ondersteunt ook Matter. Het apparaatje werkt draadloos. Over vereisten voor je garagedeur is nog niks bekend.

Aqara IFA 2024 producten

Smoke Detector

De nieuwe Aqara Smoke Detector heeft een sirene van 85 decibel en waarschuwt bij de eerste tekenen van rook. Hij koppelt ook met de Aqara-hubs waar al een sirene ingebouwd is, zodat deze ook meteen af gaan. De Smoke Detector werkt via Zigbee en heeft een batterijduur van 10 jaar. Dat is gemiddeld voor rookmelders.

Valve Controller T1

De Valve Controller is een apart soort accessoire. Deze koppel je namelijk met bijvoorbeeld de watersensoren die lekkage detecteren. Detecteert de sensor een lek, dan zet de Valve Controller T1 de toevoer van water (of gas) uit. Hij is geschikt voor aansluitingen met een vlinderhendel op zogenaamde DN15, DN20 en DN25-leidingen. Je bevestigt het apparaat gewoon op je bestaande apparatuur, zonder dat je iets qua leidingen om hoeft te leggen.

Light Switch H2 EU, Dimmer Switch H2 EU en Shutter Switch H2 EU

Dit drietal schakelaars vervangen je bestaande muurschakelaars voor licht, dimmers en raambekleding. Ze werken alledrie met Thread en Zigbee. Kies je voor de Thread-verbinding, dan maken ze via Matter verbinding met bijvoorbeeld HomeKit. De Zigbee-verbinding levert andere functies op, zoals inzicht krijgen in stroomverbruik. Ze zijn geschikt voor woningen zowel met als zonder nuldraad.

LED Bulb T2

Deze lamp met Thread- en Zigbee-verbinding is er zowel in gekleurd als witlicht. Qua witlicht heeft hij een bereik van 2000 tot 9000K en er is ondersteuning voor 16 miljoen kleuren. De LED Bulb T2-lijn komt met drie fittingen: E26, E27 en GU10. Naar verwachting zal deze lamp ook werken met Adaptive Lighting van HomeKit.

Voice Mate H1

Dit laatste apparaatje is een accessoire voor de M3-hub en stelt je in staat om stembediening te gebruiken, maar dan zonder telefoon. Het is als het ware een kleine microfoon in de vorm van een rond apparaatje. Je gebruikt dit om de Aqara Copilot-assistent te gebruiken voor het bedienen van je apparaten. De assistent reageert echter alleen als je het apparaatje oppikt, dus niet op bijvoorbeeld een stemcommando. Dit moet volgens Aqara zorgen voor meer privacy, omdat de microfoon dus uit staat als het apparaatje ergens stil ligt.

Nieuwe softwarefuncties Aqara

Tot slot heeft Aqara nog een drietal softwarefuncties en samenwerkingen aangekondigd:

  • Advanced Matter Bridging: Dankzij deze nieuwe functie voor de M3-hub, kun je geavanceerde automatiseringen volgens het IF & THAT-principe synchroniseren met andere smart home-platformen. Voorheen waren dergelijke automatiseringen alleen mogelijk in de Aqara-app, maar doordat je ze naar bijvoorbeeld HomeKit kan synchroniseren opent dit meer mogelijkheden voor verdere automatiseringen.
  • Samenwerking met Home Assistant: Er komt een nauwere samenwerking tussen Aqara en het Home Assistant-platform. De eerste apparaten die ermee zullen werken, zijn de M3-hub, het U200-slot en de Motion en Light Sensor P2.
  • Samenwerking met Tesla: De elektrische auto’s van Tesla kunnen geïntegreerd worden in de automatiseringen van Aqara. Je kunt dan bijvoorbeeld de auto laten starten zodra je de deur ontgrendeld of een laadsessie starten als de tarieven lager zijn.

Prijs en beschikbaarheid van accessoires en functies zullen op een later moment aangekondigd worden.

Bekijk ook

Alles over Aqara, het betaalbare smart home-platform met HomeKit

Je hebt er vast wel eens over gelezen: de smart home-accessoires van Aqara. We schrijven er op iCulture regelmatig over omdat ze ondersteuning voor HomeKit bieden. Er is heel veel keuze en de prijs ligt relatief laag. Aqara wordt vaak in verband gebracht met de merken Xiaomi en Mijia. Hier lees je hoe het zit en of Aqara de moeite is.

HomeKit

Ontdek alles wat je met HomeKit kunt doen, Apple's overkoepelende systeem voor slimme apparaten in huis. HomeKit en de Woning-app zijn de basis van Apple's smart home-platform, waarin je slimme lampen, deursloten, sensoren, raambekleding, camera's en meer aan elkaar kan koppelen en met elkaar kan laten samenwerken. Apparaten met HomeKit-ondersteuning werken ook met Siri. Bovendien werken accessoires die geschikt zijn voor de de smart home-standaard Matter ook compatibel met HomeKit en de Woning-app. Onze belangrijkste artikelen over HomeKit en smart home, overzichtelijk op een rijtje.

HomeKit

Reacties: 1 reacties

Plaats een reactie

Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Respecteer onze algemene gedragsregels. Gebruik voor eventuele spelfouten of andere opmerkingen met betrekking tot het artikel s.v.p. onze artikelrapportage. Voor opmerkingen over ons moderatiebeleid kun je ons contactformulier gebruiken. Reacties met betrekking hierover worden als off-topic beschouwd.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactiegegevens worden verwerkt.