Heb je de mooie demonstraties van Minecraft Earth op het podium gezien tijdens de keynote van WWDC 2019? En sta je te popelen om binnenkort ook in een game rond te lopen? Dan zul je moeten beschikken over een recente iPhone of iPad. Het rondwandelen in een game-omgeving vereist namelijk een toestel met A12 Bionic chip en voor sommige functies is een TrueDepth-camera nodig. Dan blijven er maar een paar modellen over:
- iPhone XR
- iPhone XS of XS Max
- iPad Pro 2018 (11-inch of 12,9-inch)
ARKit 3 is de nieuwste update voor Apple’s platform voor augmented reality. Tijdens een sessie voor ontwikkelaars legde Apple op WWDC 2019 uit hoe ze het in hun eigen apps kunnen inbouwen. Daarbij bleek welke systeemvereisten gelden en die zijn nu ook terug te vinden in de kleine lettertjes op de developerpagina’s van Apple.
Apple schrijft:
People Occlusion and the use of motion capture, simultaneous front and back camera, and multiple face tracking are supported on devices with A12/A12X Bionic chips, ANE, and TrueDepth Camera.
De iPhone XR en iPhone XS (Max) zijn de eerste toestellen met A12 Bionic-processors, terwijl de nog krachtiger A12X Bionic te vinden is in de laatste iPad Pro’s. Er zit ook een A12 Bionic-processor in de nieuwste iPad Air 2019 en iPad mini 2019, maar die beschikken niet over een TrueDepth-camera.
ARKit 3 bevat een aantal verbeteringen ten opzichte van eerdere versies. Zo kun je nu automatisch mensen laten detecteren, zodat AR-objecten er voorlangs of achterlangs kunnen gaan. Deze functie heet ‘People Occlusion’. Het is ook mogelijk om met ‘Motion capture’ de houding en bewegingen van een persoon te laten herkennen. Beide nieuwe functies zijn blijkbaar erg zwaar voor de processor, waardoor Apple hoge eisen stelt. Misschien was ondersteuning op de iPhone X wel mogelijk geweest, maar leverde dat geen vloeiende beelden op. Tijdens de demonstratie op het podium van Apple was te zien dat de herkenning van lichaamsdelen zoals benen nog wel eens een bibberend effect gaf.
De TrueDepth-camera is nodig omdat ARKit 3 simultaan input van de camera’s aan de voor- en achterkant van verwerken en meerdere gezichten kan volgen. Dat kan tot drie gezichten tegelijk. De TrueDepth-camera is speciaal gemaakt voor het herkennen van gezichten, dus die vereiste is logisch.
De gewone ARKit-functies zullen natuurlijk wel gewoon blijven werken op eerdere iPhones en iPads. Je hebt minimaal een iPhone 6s of een iPad 2017 nodig voor gebruikelijke toepassingen zoals het plaatsen van objecten in je woonkamer. Wil je ook mensen laten rondwandelen in je AR-omgeving, dan heb je een nieuwer toestel nodig.
ARKit 3 is onderdeel van iOS 13, dat komen najaar beschikbaar komt voor iedereen.
Wil je meer weten over de aankondigingen op WWDC 2019? Onze samenvatting zet alles voor je op een rijtje!
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Shazam heeft nu 100 miljard keer muzieknummers herkend: hoeveel Shazams heb jij? (20-11)
- Weekend kijktips: Silo, Mike Tyson, Zondebokken en meer (16-11)
- EU wil verbod op regiogebonden App Store en meer: alles voor iedereen in Europa gelijk (12-11)
- Apple Music Classical nu eindelijk via CarPlay te beluisteren (12-11)
- Apple werkt samen met luchtvaartmaatschappijen voor nieuwe Zoek mijn-functie (11-11)
Reacties: 5 reacties