Nu officieel: Nvidia bevestigt overname ARM Holdings
Update 14 september 2020: Nvidia heeft de overname van ARM Holdings bevestigd. Het gaat inderdaad om een bedrag van $40 miljard dollar, de grootste deal ooit in de geschiedenis van de chipindustrie. Daarbij gaat het om $12 miljard in cash en $21,5 miljard in aandelen. Daarnaast worden er nog kleinere bedragen betaald, die onder andere afhankelijk zijn van de prestaties van ARM. Het is nog onduidelijk wat een overname van ARM door Nvidia betekent, aangezien beide bedrijven een moeizame relatie hebben. Nvidia’s plan is om het huidige licentiemodel van ARM te handhaven, zodat klanten niet weglopen.
Hieronder volgt ons oorspronkelijke artikel van 13 september 2020.
Nvidia’s overname van ARM bijna rond
De huidige Japanse eigenaar Softbank wil van ARM Holdings af en heeft het bedrijf daarom in de verkoop gezet. De deal kan al in korte tijd rond zijn, nog voor het einde van volgende week. De Britse chipontwerper komt dan in handen van Nvidia, een Amerikaans bedrijf dat in handen is van de in Taiwan geboren Amerikaanse miljardair Jen-Hsun Huang. Nvidia en Softbank zouden al een paar weken in gesprek zijn. In juli kwam in het nieuws dat Softbank een verkoop of verzelfstandiging gepland had.
Als er geen gekke dingen gebeuren kan de deal al begin van komende week bekend worden gemaakt, vertelden bronnen tegen The Wall Street Journal. Softbank maakt een aardige winst: ze kochten het bedrijf in 2016 voor $32 miljard en kunnen het nu vermoedelijk verkopen voor $40 miljard. Softbank CEO Masayoshi Son heeft met een klein team van topmensen gewerkt aan de overname, terwijl ARM CEO Simon Segars en CFO Yoshimitsu Goto van de andere kant betrokken zijn.
Eerder werd ook gesproken over mogelijke interesse van Apple. Apple zou ook benaderd zijn om een bod te doen, maar dat ging niet door. Het zou mogelijk problemen hebben opgeleverd bij de mededingingsautoriteiten. Apple heeft een licentie op de ARM-chiparchitectuur en gebruikt het voor de A-serie chips. Het zou echter lastig zijn geworden als Apple ook chips ontwerpt die door concurrenten worden gebruikt.
Nvidia maakt grafische chips. Het bedrijf krijgt door de overname een grote hoeveelheid patenten en andere intellectuele eigendommen in handen. Ook Nvidia zou tegen problemen met de mededingingsautoriteiten kunnen aanlopen, omdat het al actief is in de chipindustrie en daar te maken krijgt met Intel, Qualcomm en andere bedrijven. De huidige eigenaar Softbank is in heel andere bedrijfstakken actief.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Getest: de nieuwe gehoorfuncties op de AirPods Pro (21-10)
- iCulture peilt: wat was jouw favoriete aankondiging van het september-event? (12-09)
- 'Wachtwoorden van Vision Pro-gebruikers waren te achterhalen' (12-09)
- Thread 1.4 komt naar je smart home: dit zijn de 6 verbeteringen (09-09)
- HomeComputerMuseum in Helmond heeft onvoldoende geld binnengehaald (07-09)
Reacties: 4 reacties