Reacties voor: Nu officieel: Nvidia bevestigt overname ARM Holdings
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
ARM ontwerpt de chips die Apple gebruikt niet, Apple ontwerpt de A-serie chips zelf. Deze chips maken wel gebruikt van de ARM64-instructieset waarvoor Apple een eeuwigdurende licentie heeft, maar verder doet Apple het ontwerp en de productie zelf. De verkoop van ARM heeft waarschijnlijk verder ook geen invloed op Apple. A-chips die Apple zelf ontwerpt schijnen overigens ook veel sneller te zijn dan andere ARM-gebaseerde chips.
@Nils Breunese: Klopt op zich. Maar “ARM, de maker van de ARM64-instructieset waarvoor Apple een eeuwigdurende licentie heeft” is een zin die niet leesbaar is voor gewone mensen. Bij “architectuur” denken mensen meteen aan huizen. Dan moeten we bij elk artikel over ARM een kader plaatsen waarin we uitleggen wat een instructieset is en hoe ARM64 dan precies verschilt van andere (dat doen we elders al, in uitlegpagina’s over Apple Silicon en Apple’s ARM-gebaseerde processoren). Dit is korter, begrijpelijker en niet volledig fout. Ze ontwerpen “dingen voor chips”.
Ander voorbeeld. We kregen op onze artikelen over Apple Watch-complicaties regelmatig de opmerking dat we de term helemaal fout gebruikten, omdat complicaties zich alleen kunnen voordoen bij medische operaties. Ik ben dat gaandeweg steeds vaker “kleine informatieblokjes” of “widgets op je wijzerplaat” gaan noemen. Sindsdien geen klachten meer.
@Gonny van der Zwaag: Gonny, ik vind de bijdrage van Nils uiterst leesbaar. Als mensen in artikelen over IT “instructieset” niet begrijpen of bij architectuur aan huizen denken, moeten ze zich misschien eens meer verdiepen in het onderwerp of het anders overslaan. “Ze ontwerpen dingen voor chips” is een hopeloze simplificatie van zaken die ook nog eens geen relevante informatie geeft.
Om bij “watch-complicaties” te denken dat complicaties zich alleen voordoen bij medische operaties is te belachelijk voor woorden. Om te beginnen doen de “watch complicaties” zich niet voor maar zijn een ontwerp eigenschap. Bij “gewone” horloges worden sinds jaar en dag de term complicaties gebruikt om aan te geven welke speciale eigenschappen een horloge heeft (chronograaf, eeuwig durende kalender, etc).
Misschien moet je met links in de tekst verwijzingen maken naar verdere uitleg van complexe termen, maar om nu de tekst te simplificeren tot kleuterklas niveau gaat voor een site als iculture mijns inziens te ver.
@Wouter Konings: De opmerking van Nils snijdt zeker hout, voor mij, voor Nils en voor mensen zoals Nils. Maar het is een afweging, om voor een zo groot mogelijke groep begrijpelijk te blijven. Kleutertaaluitleg vind ik dat niet.
Telkens wanneer ik denk: “Ha, deze term kan ik wel zonder nadere toelichting gebruiken”, zijn er toch weer mensen het niet weten. Ik bedoel dan algemene termen zoals firmware en Thunderbolt. Dan had ik het toch beter maar even kunnen uitleggen. Dat zijn ook jongeren, waarvan je zou denken dat ze met technologie zijn opgegroeid. Voor mensen die aan de voorfront van de technologie staan is het gesneden koek, maar als we uitsluitend voor die mensen zouden schrijven, kunnen we beter Engelstalig gaan en ons richten op de echte techneuten. iCulture is voor iedereen, voor de techneuten is er Tweakers. Wij hebben voor dit redactionele beleid gekozen en daar mag je het eens of oneens mee zijn.
(En als we heel correct willen zijn, zouden we ook vaker SoC of SiP moeten schrijven in plaats van processor of chip. Maar zo kan ik wel even doorgaan. 😐)