Astronoom Jeff Terry bedient telescoop via iPhone

Natuurkunde-hoogleraar Jeff Terry van het Illinois Institute of Technology heeft een manier gevonden om de GRAS-telescopen op afstand vanaf de iPhone te bedienen. Met GRAS heb je toegang tot een wereldwijd netwerk van telescopen, waardoor astronomie ook voor amateurs en studenten met een beperkt budget binnen bereik komt.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Er is altijd wel onzinnig nieuws over de iPhone te vinden. Zo was er gisteren iemand die een snijwond opliep door een iPhone. Ook schijnen iPhone-bezitters meer trouwlustig te zijn dan BlackBerry-gebruikers. Het verhaal over een professor die met iPhones probeert om astronomie interessanter te maken voor studenten, blijkt bij nader inzien toch wel interessant.


Natuurkunde-hoogleraar Jeff Terry gebruikte de iPhone om via een Global-Rent-A-Scope (GRAS) telescoop een foto te maken van Orion Nebula (M42). Het is de eerste keer dat hiervoor een iPhone is gebruikt, maar of dat nu een verdienste is? Er zijn genoeg dingen die nog nooit met een iPhone zijn gedaan. Hoe dan ook, voor het maken van zo’n foto hoef je de deur niet eens uit: Global-Rent-A-Scope is een wereldwijd netwerk van professionele telescopen, die wetenschappers en amateur-astronomen kunnen ‘huren’. Studenten van het Illinois Institute of Technology (IIT), waar Terry hoogleraar is, zijn vanaf begin 2008 bezig om via GRAS te speuren naar supernova’s. Het handige van dit netwerk is dat je vanuit bijna elk punt op aarde het heelal kunt bekijken, zonder te hoeven rondreizen. Je bedient de telescoop op afstand en dankzij de inspanningen van Jeff Terry kan dat nu ook via je iPhone.

Toen Jeff Terry hoorde dat bepaalde universiteiten van plan zijn om iPhones te geven aan hun eerstejaars studenten, zag hij mogelijkheden: “Veel studenten kunnen misschien niet eens een eigen computer betalen. Hiermee kan iedereen op een betaalbare manier, met een iPhone of iPod touch op afstand astronomische observaties doen.”
Leuk bedacht, maar wie geen computer kan kopen heeft meestal ook geen geld om een iPhone of iPod touch te kopen en bovendien is het aantal universiteiten dat de apparaten gratis weggeeft nog beperkt. Terry is nu bezig om software te ontwikkelen, waarmee je de telescopen op afstand via de iPhone kunt bedienen en beelden kunt maken. De bediening vind nu nog plaats via de Safari-browser. Het maken van de foto zelf wordt overigens niet gedaan door de iPhone, maar door een camera die op de telescoop zelf is gemonteerd.

Een afbeelding van Orion Nebula, gemaakt met hulp van de iPhone, is te vinden op deze pagina.

Meer info: persbericht

Reacties: 0 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.