Audio-adapter van iPhone 7 verslechtert de geluidskwaliteit, maar je merkt er niets van
Apple levert bij de iPhone 7 en 7 Plus een speciale adapter mee, zodat je je vertrouwde oordopjes kunt aansluiten. Het lijkt een ideale oplossing voor mensen die hun dure oordopjes willen blijven gebruiken, maar nu blijkt dat de adapter de audiokwaliteit verslechterd. Tijd voor paniek of boosheid? Niet echt, want 99% van de mensen hoort toch het verschil niet.

Geluidskwaliteit slechter door audio-adapter
Als je Apple’s koptelefoonadapter voor de iPhone 7 gaat gebruiken, doe je dat meestal omdat je het zonde vindt om je favoriete oordopjes weg te gooien. Je hebt bijvoorbeeld dure oordopjes van Shure, Bose of een ander bekend merk gekocht vanwege de fantastische geluidskwaliteit. De 3,5mm-naar-Lightning-adapter maakt het allemaal mogelijk. Maar volgens het Duits magazine C’T wordt de geluidskwaliteit een stuk minder als je de adapter gebruikt.
Gisteren bleek al dat de adapter een eigen Digital-to-Analog Converter (DAC) bevat,die zorgt voor het omzetten van het signaal. Een nogal ruig uitgevoerde teardown van een Vietnamese site liet zien hoeveel techniek er in de simpele adapter zit verstopt. Je zou daardoor denken dat het met de geluidskwaliteit wel goed zit. maar volgens de Duitse testers valt het tegen.
Ze voerden uitgebreide tests uit met de audio-adapter die Apple meelevert in de doos, om te achterhalen of de geluidskwaliteit door de adapter achteruit gaat. Daarbij vergeleken ze met de 3,5mm audiopoort op de iPhone 6s. Bij het aansluiten van de adapter ging de dynamische range bij de iPhone 6s en iPhone 7 met 4,5 dB(A) achteruit bij 24-bit muziekbestanden. Bij de iPad Air was dat 3,8 dB(A). Dit geldt ook voor 16-bit muziekbestanden, al is de terugval daar iets minder.
Hieronder zie je de metingen van de iPhone 6s en iPad Air in vergelijking met de iPhone 7 met audio-adapter. Wie de cijfers te ingewikkeld vindt, kan ook naar de laatste regel kijken. Het geluid is bij de 3,5mm-jack goed (+), maar bij gebruik van de adapter wordt het matig (0). Dat geldt trouwens ook als je de audio-adapter in de Lightning-poort van een iPhone 6s steekt.
Het maakte niet uit op welke iPhone je de adapter aansluit. De output van de adapter is precies hetzelfde. Gelukkig is het nog wel steeds beter dan cd-kwaliteit. Wil je het best mogelijke resultaat, dan moet je je oordopjes rechtstreeks op de iPhone aansluiten, want dan evenaart de iPhone professionele audio-apparatuur, aldus de testers.
Optimale geluidkwaliteit
De optimale geluidskwaliteit op de iPhone en iPad krijg je als je muziekbestanden in 44,1 kHz en 24-bit codeert. iTunes in iOS kan geen 96 kHz-bestanden afspelen, maar alleen 44,1 kHz en 48 kHz. Dat komt omdat de DAC van iOS-apparaten maximaal 48 kHz aankan. Via apps van derden zoals GoodReader en DAW Cubasis is 96 kHz wel haalbaar. Overigens converteren beide apps de audiobestanden, waarbij ook iets van het frequentiewaarden verloren gaat.
Wil je met de iPhone 7 muziek luisteren via de audio-adapter, dan heeft het sowieso geen zin om van 16-bit codering naar 24-bit codering over te stappen, omdat de adapter het kwaliteitverschil teniet doet.
Meer kans op ruis met de audio-adapter
De audio-experts gingen nog verder op zoek en ontdekten dat de adapter ruis kan versterken. Je kunt met de adapter weliswaar stillere signalen horen, maar die worden zodanig gecomprimeerd dat je geen verschil in geluidssterkte meer waarneemt. Het dithering-geruis dat kan optreden bij 16-bit muziek is daardoor bij gebruik van de adapter beter hoorbaar, dan wanneer je de 3,5mm-jack van de iPhone 6s of iPad Air had gebruikt. Apple’s audio-adapter versterkt de signalen die zachter zijn dan ca. -86 dBFS.
Het goede nieuws is echter, dat Spotify-gebruikers en mensen die naar MP3- en AAC-bestanden luisteren het verschil toch niet horen. Die bestanden zijn al sterk gecomprimeerd en zeker als je drukke pop- en rocknummers luistert wordt elke vorm van ruis overstemd door de muziek zelf. Audiofielen met een geoefend oor moeten naar 24-bit audiobestanden in hoge kwaliteit luisteren om het verschil te ervaren. Maar zoals gezegd: die kun je op iOS-apparaten eigenlijk niet afspelen. Je zult behoorlijk gevoelige oren en een hoogwaardige koptelefoon moeten hebben, of een alternatieve audio-interface moeten gebruiken (zoals het aansluiten van de adapter op de lijningang van een actieve luidspreker of een hoogwaardige stereo-installatie) om de achteruitgang in geluidskwaliteit te ervaren.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Opinie: Aankomende WWDC-keynote wordt belangrijkste Apple-presentatie in jaren (en dit is waarom) (13-03)
- Het einde van de vijftig tinten spacegrijs: overzicht van een van Apple's meestgebruikte kleur (06-03)
- ELEGNT is Apple's robotlamp met menselijke gedragstrekjes (07-02)
- Matter-organisatie belooft beterschap en focust in 2025 op bugfixes bij smart home-standaard (23-01)
- Afscheid na 18 jaar: Jean-Paul en Gonny gaan vertrekken (maar iCulture blijft!) (15-01)
In de volgende iPhone graag ondersteuning voor betere audiokwaliteit Apple. 👍😀
Het zal me allemaal een biet zijn. De oortjes heb ik nog nooit gebruikt. Wel vaak Spotify streamen vanaf mn iphone/ipad naar de homecinema via bluetooth.
Hoeveel adapters heeft Apple wel niet Apple is adapter koning.
En dit nieuws is best wel triest.
Nou dit erbij na de gesis in de telefoon?
Elk jaar wel wat te verzinnen jeetje zeg.
Ik gebruik bij mijn iPhone de Dragonfly Dac van Audioquest. Er is een duidelijke verbetering tussen de jack-aansluiting en de dac. En met goeie can’s hoor je het verschil als dag en nacht.
Ik raak apple af .. dat ios 10 bevalt me ook niet
Ze gaan nu wel voor volledig draadloos bij Apple, maar in de iPhone 7 weer geen aptX. Terwijl veel Bluetooth headsets dit tegenwoordig ondersteunen! Maar weer wachten op de 8 dan……
Niks aan de hand dus.
Dit is ook weer heel erg overdreven. Ik heb de laatste paar dagen veel gelezen op Headfi.org en daar waren ze juist tot hun verbazing enorm tevreden over de kwaliteit. De meeste gebruikers zeiden zelfs dat de kwaliteit beter is dan de 3.5 mm uitgang op de 6s. Dit hebben ze mbv speciale meetapparatuur getest…
Heel erg slecht vindt ik dit van Apple. Verbaast me alleen niets. Sinds de eerste iPhone (Wolfson DAC) stoppen ze al steeds minder muzikale/audiofiele DAC chips in hun telefoons.
Het is dus wachten op aftermarket kabels met een (Wolfson of Sabre) DAC van hoge kwaliteit wil ik ook maar nadenken over een iPhone 7 of hoger…
(voorlopig hou ik nog wel uit met mijn iPhone 6s plus 128gb + B&O H6)
@Bart: Er zijn al, of komen super portable lightning DACs aan. Die kan je direct op lightning aansluiten en daarna je eigen koptelefoon. Deze zijn ook beter in staat om je zwaardere koptelefoons te aan te drijven.
Als je hier over gaat zeuren….Audiofielen zijn dungezaaid. Vroeguh had je er veel meer en die lieten zich dan opsluiten in een geluidsdichte kamer bij een speciaalzaak. Inmiddels zijn de meeste van die zaakjes over de kop, omdat zelfs de audiofiel koos voor de internetwinkel of mediamarkt. En als je op-en-top scherpte in je muziek wil hebben, gebruik je daar niet je iPhone voor.
Toch interessant dat ze hier toch heel positief over de adapter zijn (Lees pagina 20 en 21).
Ook de test resultaten laten zien dat er zeer minieme afwijking is. Iets wat dus totaal niet overeenkomt met de kop van dit artikel.
De nerds die hier iets om geven gebruiken een betere DAC. Ken niemand met 24bit top 40 muziek. Non issue
Ik ben zo’n audiofiel met een absoluut gehoor en ruim 40 jaar ervaring met kwaliteitsmuziek en muziekkwaliteit. Dat laatste begint helaas ook zeldzamer te worden omdat het meeste geproduceerd wordt om op goedkope rommel nog enigszins te klinken, dus wordt met limiters elke dynamiek naar de gallemiezen geholpen. Op elk iDevice is, hoe je het ook wendt of keert, het hoogst haalbare ‘redelijk’. Prima voor onderweg, maar écht luisteren doe je niet via een iWhatever. Overigens worden hoge bitrates en sampling ook weer gehyped. In veel gevallen klinkt een 16 Bit 44-48 kHz opname op belangrijke punten beter dan dezelfde opname in 24 Bit, ongeacht de sampling.
Ik vind het geluid van mijn 6s met standaard Apple koptelefoons prima.
Maar als je die koptelefoons in een echt goede converter steekt, hoor je ineens hoeveel beter het kan.
Het is inderdaad voor een groot deel maar net waar je je op dat moment op instelt volgens mij.
Ik kan me wel voorstellen dat een digitale aansluiting het in principe mogelijk maakt om (voor meer geld) veel betere kwaliteit uit te sturen dan via mini-jack.
Vreemd, meestal staat ‘0’ voor ‘redelijk’ en ‘-‘ voor ‘matig’
Punt is niet de mate van compressie, maar dat MP3 en AAC lossy compressie bieden (itt bv FLAC en ALAC)
Hûh? Hoger dan 44,1 kHz is niet mogelijk, en meer dan 16 bits is niet zinvol op een iPhone wordt elders beweerd, en tòch is het beter dan CD kwaliteit? Sorry, maar dan spreekt het artikel zichzelf toch linea recta tegen?!
_
Wàs het maar zo simpel dat alleen goedkope rommel wordt verkocht, er wordt ook veel dure rommel verkocht 😢
“‘bleek’ al dat de adapter een eigen DAC bevat”. Ja hallo, hoe denk je anders van digitaal (lightning) naar analoog (mini jack) te gaan?! Die DAC is geen ‘ontdekking’ maar een logische noodzakelijkheid.
“Je hebt bijvoorbeeld dure oordopjes van Shure, Bose of een ander bekend merk gekocht vanwege de fantastische geluidskwaliteit.”
Bullshit: die koop je omdat je geld teveel hebt, onzeker bent, narcistisch, groepsdrang en een gehoorafwijking hebt en niets van marketing en commercie snapt.
Of van muziek houdt, en een paar fatsoenlijke oordopjes wil waar je duidelijk verschil bij hoort.
Haha nou succes bij Android dan.. ik geef je maximaal 8 weken😂
Noem 3👍🏼
Gebruik gewoon Android, dan heb je geen last van de ‘innovatie’ van Apple. Het is toch een beter besturingssysteem.
99% van de mensen die dure oordopjes hebben of 99% van de mensen die muziek luisteren?
@Pierre Verhoeven: De afwezigheid van aptX ondersteuning verbaasde me idd ook, zeker als je ziet hoe vol Apple op Bluetooth inzet.
Maar de gemiddelde gebruiker zal ’t allemaal worst zijn. Zeker aangezien met AAC en MP3 bestanden er geen enkel waarneembaar verschil is. Met mijn SE kan ik zelf sowieso iig nog jaren vooruit, en die heeft een lightning én adio jack.
Tsja, doet er niet echt toe. Dit artikel hoort eigenlijk in de rubriek ‘opinie’ thuis, 99% is typisch zo’n percentage dat uit de dikke duim komt ipv uit enige op feiten gebaseerde gegevens 😕
Ooit werden opinie-artikelen hier duidelijk als zodanig gemarkeerd, zodat je tenminste vooraf wist dat je de (nodige) korreltjes zout bij de hand moest houden. Denk dat 99,99% van de lezers dat (nog steeds) zou waarderen 😉