Audio-adapter van iPhone 7 verslechtert de geluidskwaliteit, maar je merkt er niets van
Apple levert bij de iPhone 7 en 7 Plus een speciale adapter mee, zodat je je vertrouwde oordopjes kunt aansluiten. Het lijkt een ideale oplossing voor mensen die hun dure oordopjes willen blijven gebruiken, maar nu blijkt dat de adapter de audiokwaliteit verslechterd. Tijd voor paniek of boosheid? Niet echt, want 99% van de mensen hoort toch het verschil niet.
Geluidskwaliteit slechter door audio-adapter
Als je Apple’s koptelefoonadapter voor de iPhone 7 gaat gebruiken, doe je dat meestal omdat je het zonde vindt om je favoriete oordopjes weg te gooien. Je hebt bijvoorbeeld dure oordopjes van Shure, Bose of een ander bekend merk gekocht vanwege de fantastische geluidskwaliteit. De 3,5mm-naar-Lightning-adapter maakt het allemaal mogelijk. Maar volgens het Duits magazine C’T wordt de geluidskwaliteit een stuk minder als je de adapter gebruikt.
Gisteren bleek al dat de adapter een eigen Digital-to-Analog Converter (DAC) bevat,die zorgt voor het omzetten van het signaal. Een nogal ruig uitgevoerde teardown van een Vietnamese site liet zien hoeveel techniek er in de simpele adapter zit verstopt. Je zou daardoor denken dat het met de geluidskwaliteit wel goed zit. maar volgens de Duitse testers valt het tegen.
Ze voerden uitgebreide tests uit met de audio-adapter die Apple meelevert in de doos, om te achterhalen of de geluidskwaliteit door de adapter achteruit gaat. Daarbij vergeleken ze met de 3,5mm audiopoort op de iPhone 6s. Bij het aansluiten van de adapter ging de dynamische range bij de iPhone 6s en iPhone 7 met 4,5 dB(A) achteruit bij 24-bit muziekbestanden. Bij de iPad Air was dat 3,8 dB(A). Dit geldt ook voor 16-bit muziekbestanden, al is de terugval daar iets minder.
Hieronder zie je de metingen van de iPhone 6s en iPad Air in vergelijking met de iPhone 7 met audio-adapter. Wie de cijfers te ingewikkeld vindt, kan ook naar de laatste regel kijken. Het geluid is bij de 3,5mm-jack goed (+), maar bij gebruik van de adapter wordt het matig (0). Dat geldt trouwens ook als je de audio-adapter in de Lightning-poort van een iPhone 6s steekt.
Het maakte niet uit op welke iPhone je de adapter aansluit. De output van de adapter is precies hetzelfde. Gelukkig is het nog wel steeds beter dan cd-kwaliteit. Wil je het best mogelijke resultaat, dan moet je je oordopjes rechtstreeks op de iPhone aansluiten, want dan evenaart de iPhone professionele audio-apparatuur, aldus de testers.
Optimale geluidkwaliteit
De optimale geluidskwaliteit op de iPhone en iPad krijg je als je muziekbestanden in 44,1 kHz en 24-bit codeert. iTunes in iOS kan geen 96 kHz-bestanden afspelen, maar alleen 44,1 kHz en 48 kHz. Dat komt omdat de DAC van iOS-apparaten maximaal 48 kHz aankan. Via apps van derden zoals GoodReader en DAW Cubasis is 96 kHz wel haalbaar. Overigens converteren beide apps de audiobestanden, waarbij ook iets van het frequentiewaarden verloren gaat.
Wil je met de iPhone 7 muziek luisteren via de audio-adapter, dan heeft het sowieso geen zin om van 16-bit codering naar 24-bit codering over te stappen, omdat de adapter het kwaliteitverschil teniet doet.
Meer kans op ruis met de audio-adapter
De audio-experts gingen nog verder op zoek en ontdekten dat de adapter ruis kan versterken. Je kunt met de adapter weliswaar stillere signalen horen, maar die worden zodanig gecomprimeerd dat je geen verschil in geluidssterkte meer waarneemt. Het dithering-geruis dat kan optreden bij 16-bit muziek is daardoor bij gebruik van de adapter beter hoorbaar, dan wanneer je de 3,5mm-jack van de iPhone 6s of iPad Air had gebruikt. Apple’s audio-adapter versterkt de signalen die zachter zijn dan ca. -86 dBFS.
Het goede nieuws is echter, dat Spotify-gebruikers en mensen die naar MP3- en AAC-bestanden luisteren het verschil toch niet horen. Die bestanden zijn al sterk gecomprimeerd en zeker als je drukke pop- en rocknummers luistert wordt elke vorm van ruis overstemd door de muziek zelf. Audiofielen met een geoefend oor moeten naar 24-bit audiobestanden in hoge kwaliteit luisteren om het verschil te ervaren. Maar zoals gezegd: die kun je op iOS-apparaten eigenlijk niet afspelen. Je zult behoorlijk gevoelige oren en een hoogwaardige koptelefoon moeten hebben, of een alternatieve audio-interface moeten gebruiken (zoals het aansluiten van de adapter op de lijningang van een actieve luidspreker of een hoogwaardige stereo-installatie) om de achteruitgang in geluidskwaliteit te ervaren.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Kijk nu de documentaire 'Theft, Death, and Steve Jobs' op YouTube (16-12)
- Deze Chinese autofabrikant maakt meer dan 30 procent van alle iPads - en rukt steeds verder op (02-12)
- Getest: de nieuwe gehoorfuncties op de AirPods Pro (21-10)
- iCulture peilt: wat was jouw favoriete aankondiging van het september-event? (12-09)
- 'Wachtwoorden van Vision Pro-gebruikers waren te achterhalen' (12-09)
Reacties: 25 reacties