Ava helpt doven en slechthorenden in groepsgesprekken

Als dove persoon een groepsgesprek volgen is niet eenvoudig. Ava wil helpen door aan te geven wie er praat en wat diegene zegt. De app is binnenkort in Nederland beschikbaar; er worden nu nog bètatesters gezocht.

Doof zijn is niet eenvoudig, zeker als je een gesprek in een groep wilt volgen. Maar Ava wil hier de oplossing voor bieden. De app werkt als een persoonlijke ondertiteling, waardoor een dove persoon deel kan uitmaken van een gesprek. De startup achter Ava, gopgericht door een Nederlander, werkt nu aan de publieke launch die in juli moet plaatsvinden.


Ava groepsgesprek

Ava: groepsgesprekken volgen met een app

Ava pikt de stemmen van je gesprekspartners op en werkt deze uit op de smartphone of tablet van degene met een gehoorbeperking. Op die manier weet je precies wie er wanneer praat en is het gesprek eenvoudig te volgen. Nadeel is natuurlijk wel dat je de hele tijd naar een apparaat zit te kijken, maar het is zeker een interessante oplossing.

Om te volgen wie wat zegt, zelfs als het druk is op de locatie waar je bent, is het van belang dat alle gesprekspartners de app op hun telefoon hebben staan en dat deze actief is. Ava maakt namelijk verbinding met de andere telefoons en bepaalt zo wie er aan het praten is. Om de gesproken tekst om te zetten naar een geschreven variant maakt Ava gebruik van de internetverbinding op de smartphone. Op dit moment werkt deze feature vooral in het Engels, maar andere talen komen misschien ook nog.

Klik om inhoud van YouTube te tonen.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

Ontstaan van Ava

Het idee komt van de Fransman Thibault Duchemin en de Nederlander Pieter Doevendans, die in 2013 in Californië het bedrijf opstartten. Thibalt groeide op met een dove zus en dove ouders, en wilde de communicatieproblemen die hij ervoer oplossen. Tijdens zijn studie op UC Berkley ontmoette hij Doevendans die het al snel een goed idee vond. Later kwam hier ook ontwikkelaar Skinner Cheng bij, die doof geboren is.

Op dit moment is de app alleen beschikbaar als gesloten bètaversie. Komende maand wil het bedrijf de app openbaar uitrollen, allereerst in de Verenigde Staten. Hierna volgt Nederland en daar worden nog steeds bètatesters voor gezocht. Hiervoor kun je je aanmelden via de website van Ava.

Reacties: 1 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.