Ayo-bril verbetert je energie en slaap met lichttherapie

Ayo is een bril voor lichttherapie waarmee je slaap, energie en herstellen van een jetlag kunt verbeteren met gekleurd licht.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl -

Misschien ken je wel de lampen voor lichttherapie die je op het bureau kunt zetten, zodat je de duistere wintermaanden wat makkelijker doorkomt. Zo’n lamp is lastig mee te nemen, maar een Nederlands bedrijf heeft nu een draagbare variant gemaakt. Ayo is een bril die blauw licht in je ogen schijnt, zodat je (volgens de makers) een energieboost krijgt. De bril zou ook jetlag kunnen bestrijden.


Ayo lichttherapie-bril

Ayo: lichttherapie in een bril

Voor 269 euro haal je deze Ayo-lichttherapiebril in huis. In 2015 zamelden de makers al geld in via crowdfundingsite Indiegogo. Daar kregen ze voldoende investeringen binnen om de bril te maken, waarmee je dagelijks zo’n 20 tot 40 minuten moet rondlopen om het effect te merken.

De Ayo beleefde al in 2015 zijn premiere op de crowdfundingsite Indiegogo. Daar kreeg de wearable ruim voldoende steun om in productie te worden genomen. De ontwikkelaars van de wearable hebben een slanke hoofdband gemaakt, waar de drager dagelijks zo’n twintig tot veertig minuten mee moet rondlopen.

Ayo-lichtbril met app

Blauw licht

Tijdens het dragen schijnt de Ayo blauw licht in je ogen, op een manier die niet hinderlijk is. Daardoor denkt je brein dat het nog geen tijd is om naar bed te gaan, waardoor het slaaphormoon melatonine niet wordt aangemaakt. Je kunt zo je biologische klok wat bijsturen. De bril staat in contact met een app, waarin je kunt aangeven wat je doelen zijn. Dat kan variëren van beter slapen tot het bestrijden van een jetlag. Er zitten ook schema’s in om extra energie te krijgen.

Ayo-lichtbril app

De bril helpt je met algoritmes om op het juiste moment in slaap te vallen. Zit je in een winterdip, dan kan deze bril je ook helpen. Toch doen de makers geen beloftes dat het tegen een winterdepressie zou helpen. Wellicht heeft dat ermee te maken dat ze liever geen medische claims doen.

De Ayo-lichtbril wordt geleverd met een brillenkoker. Klap je de bril open, dan gaat de bril aan. Daardoor was er geen aan/uitknop nodig. De bediening van alle functies doe je via de los verkrijgbare app. Op de website van de makers vind je nog meer over de wetenschappelijke achtergrond van deze bril. Eventueel kun je er eentje kopen voor 269 euro. Apple heeft met Night Shift ook een oplossing om met bepaalde schermkleuren je slaap te beïnvloeden, maar levert alleen oranje licht en niet het blauwe licht van deze bril.

Bekijk ook

Man in bed met scherm, via Shutterstock (shutterstock_192354611).

Het nut van Night Shift: slaapdeskundigen aan het woord

F.lux, GoodNight en binnenkort Night Shift; het is een trend geworden om je ogen te beschermen tegen het blauwe licht van je iPhone-scherm. Hoe denken slaapdeskundigen over deze schermdimmende apps, en hoe werken ze precies?

Reacties: 6 reacties

  1. Ik zie de reviews graag tegemoet.

  2. Dit doet mij heel sterk denken aan apparaten als Procyon of Kasina.
    Zou dit geen patent probleem kunnen opleveren? En in welk opzicht is het echt vernieuwend?

  3. Homeopathisch gadget.
    Bullshit met een batterij.

    Volgend artikel? Bachbloesem app misschien?

  4. (Red.) Deze reactie is door een moderator verwijderd omdat deze niet aan onze reactierichtlijnen voldoet. Antwoorden op deze reactie zijn mogelijk ook verwijderd.

  5. Apple heeft met Night Shift ook een oplossing om met bepaalde schermkleuren je slaap te beïnvloeden, maar levert alleen oranje licht en niet het blauwe licht van deze bril.

    Maar … NightShift is nou juist toegevoegd omdat het scherm zónder NS al (meer dan) genoeg blauw licht uitstraalt on he nachtrust te ontregelen.

    Dus gewoon elke ochtend na opstaan 20 tot 40 minuten naar je iPhone-, of liever nog iPad-, scherm staren met Nightshift uit en helderheid 100%, en ’s avonds met NightShift aan en helderheid minimaal is waarschijnlijk net zo effectief 😁

    (En zo spaar je precies genoeg geld uit om straks tóch die iPhone 8 van €1269 te kunnen betalen 😝)

  6. Die lichtbrillen bestaan al lang. Kijk maar eens op de website van goodlite.
    Ben benieuwd of deze bril ook medisch gecertificeerd is. volgens mij niet.