BabyTalk helpt dove kinderen praten dankzij de iPad
Voor een bedrijf dat miljarden dollars verdient met telefoons, is het mooi om te zien dat Apple soms ook een behoorlijke impact kan hebben op maatschappelijke problemen. Misschien wist je al dat de iPhone en de iPad uitgebreide toegankelijkheidsfuncties hebben voor mensen die slecht horen of zien. Maar ook met op het oog ‘gewone’ functies is soms meer mogelijk dan je denkt. Stanford University en Weingarten Children’s Center in Californië zijn gestart met BabyTalk, een project waarbij kinderen een gratis consult bij de spraaktherapeut kunnen volgen, via FaceTime op de iPad.
Dit is een grote uitkomst. Stel: je kind is doof of slechthorend geboren en heeft implantaten gekregen zodat hij of zij iets beter kan horen. Het kind moet dan iedere week spraaktherapie krijgen, zodat hij of zij kan leren omgaan met geluiden en leert hoe je moet horen en spreken. Wekelijkse therapie kan een enorme belasting zijn voor de ouders als je lang moet reizen om bij de therapeut komen. Zeker als het gezin het niet breed heeft. Dankzij een financiering van 260.000 dollar kan BabyTalk drie jaar lang 30 kinderen tegelijkertijd gratis spraaktherapie bieden.
De BabyTalk-sessies duren doorgaans een uur. Stanford koos overigens om dit programma specifiek met de iPad op te zetten omdat FaceTime end-to-end encryptie heeft. Daarmee voldoet de dienst aan de Amerikaanse privacywetgeving voor de bescherming van persoonsgegevens in de gezondheidszorg. Uit de eerste ervaringen blijkt dat BabyTalk het voordeel heeft dat de therapie bij het kind thuis kan worden gedaan. Daardoor is het kind wat meer relaxed en krijgt de therapeut een beter beeld van de ontwikkeling. Er zitten ook nadelen aan: thuis zijn de kinderen snel afgeleid en is het moeilijk om ze op een plek te houden.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
De iPhone en iPad voor kinderen
De iPad en iPhone zijn ook leuk voor kinderen. Met deze artikelen zorg je dat kinderen ze veilig kunnen gebruiken, met onder andere informatie over delen met gezin, ouderlijk toezicht, tijdslot instellen en leuke apps vinden. En met Schermtijd beperk je de tijd die kinderen (of jijzelf) kunnen doorbrengen op de iPhone en iPad. Ook lees je hoe je een Apple ID voor kinderen kunt aanmaken.
- Ouderlijk toezicht gebruiken
- Schermtijd op iPhone en iPad
- Applimieten instellen in Schermtijd
- Begeleide toegang gebruiken
- iPad-gebruik van kinderen beperken
- Geschikte apps voor oudere iPad zoeken
- Leerzame programmeerapps voor kinderen
- Tijdslot voor kinderen instellen op iPhone en iPad
- Thuisknop blokkeren op de iPad
- iPad-apps filteren op leeftijd
- iPad kindveilig maken met beschermhoezen
- Apps voor kinderen tijdens lange autoritten
- Meldingen uitschakelen op een gezamenlijke iPad
- In-app aankopen uitschakelen
- Alles over Delen met gezin
- Apple ID voor kinderen
Reacties: 0 reacties