Wat is Bancontact?
Bancontact is de Belgische variant van het Nederlandse iDeal – althans wat online betalingen betreft. Het werkt op dezelfde manier: tijdens het online shoppen kies je bij het afrekenen voor Bancontact van je eigen bank. Vervolgens word je doorgeleid naar de betaalomgeving van je bank, waar je op de vertrouwde wijze kunt inloggen en afrekenen met je pincode en/of identifier. De meeste Payment Service Providers (zoals Mollie) bieden Bancontact en dat betekent dat je bij het doen van een online aankoop straks ook met Apple Pay kunt betalen. Daarnaast is Bancontact beschikbaar op heel veel betaalterminals, waar je voortaan dan probleemloos met Apple Pay kunt afrekenen.
Bancontact fuseerde in 2018 met de Belgische tak van Payconiq en staat sindsdien bekend onder de naam Bancontact Payconiq Company. Tot nu toe schoof het bedrijf vooral de eigen betaalmethode Payconiq naar voren, dat in België veel wordt gebruikt maar in Nederland alweer is opgedoekt wegens te weinig belangstelling. Bancontact Payconiq Company heeft alle grote Belgische banken als grootaandeelhouder: KBC, BNP, Belfius, ING én AXA doen eraan mee.
Toen Apple Pay in 2018 van start ging in België deden er nog maar drie banken mee. Je moest beschikken over een betaalpas (Maestro) of een creditcard (Mastercard, Visa). Andere soorten bankpassen werden nog niet ondersteund. Die situatie is hetzelfde gebleven tot nu toe, want met de komst van Bancontact kun je op meer plekken terecht. Wel moet je nog steeds beschikken over een bankpas van een van de ondersteunde banken.
Hoe zit het met Apple Pay in België?
Als je de lijst van deelnemende Apple Pay-banken in België bekijkt, is dat nogal indrukwekkend. Maar het zijn lang niet allemaal typisch Belgische banken met een eigen kantorennetwerk:
- AION NV/SA
- Bank of America
- BNP Paribas Fortis
- Bunq
- Buy Way
- Curve
- Emburse
- Fintro
- Hello bank!
- iCard
- ING
- KBC
- Lydia
- Monese
- N26
- Payhawk
- Payquicker
- Paysend
- Paysera
- Revolut
- SumUp
- SWAN
- Viva Wallet
- Wise
- ZEN.COM
Leg je dit naast de top 10 van Belgische banken, dan is er eigenlijk maar weinig overlap:
- BNP Paribas Fortis
- KBC
- Belfius
- ING
- Argenta
- AXA
- Crelan
- Bpost Bank
- Beobank
- Fintro
De vetgedrukte banken doen mee aan Apple Pay. Vrijwel elke Belgische bank en elke winkel in België biedt ondersteuning voor Bancontact. Het lijkt ons echter sterk dat daarmee Apple Pay in één klap beschikbaar komt bij alle Belgische banken, zoals een van onze lezers suggereerde.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Game over voor Mythic Quest: langlopende Apple TV+ serie stopt plotseling (maar met een nieuw einde) (15-04)
- Weekend kijktips: Doctor Who, Friends & Neighbors, Black Mirror en meer (12-04)
- Apple TV+ vanaf nu via Amazon Prime Video af te sluiten in Nederland (met een flinke korting) (09-04)
- Wanneer werkt Apple Intelligence in het Nederlands? Dit is wat we nu weten (07-04)
- Weekend kijktips: Number One on the Call Sheet, Banger, The Operative en meer (05-04)
Apple Pay
Apple Pay is Apple's eigen betaaldienst, die sinds juni 2019 en november 2018 beschikbaar is in respectievelijk Nederland en België. Met Apple Pay kun je betalen met je iPhone, Apple Watch, iPad en Mac in zowel winkels als apps en webshops. In Nederland is Apple Pay beschikbaar bij nagenoeg alle banken. Lees onze Apple Pay FAQ voor antwoorden op veelgestelde vragen, bekijk hoe je Apple Pay moet instellen en hoe je Apple Pay kunt gebruiken. Apple heeft ook nog andere gelieerde diensten, zoals Apple Pay Later en Apple Cash. Lees hier alles wat je wil weten over Apple Pay!

- Alles over Apple Pay
- Apple Pay FAQ: antwoorden op veelgestelde vragen
- Apple Pay vergelijken
- Apple Pay instellen: zo doe je dat
- Apple Pay gebruiken: zo betaal je ermee
- Apple Pay op Apple Watch
- Problemen met Apple Pay
- Apple Pay in het ov
- Express-ov met Apple Pay
- Apple Pay en privacy
- Apple Pay-transacties bekijken
- Meerdere Apple Pay kaarten van dezelfde bank herkennen
- Apple Pay blokkeren
- Welke winkels accepteren Apple Pay?
- De beste Apple Pay tips
Ik zit precies bij Beobank en Argenta 😅 Hoop dat dit de weg opent om eindelijk mijn rekeningen te gebruiken met ApplePay (zonder omwegen die ik nu in gebruik heb).
Ik heb een hypotheek bij Argenta, een van de banken in de top 10 van Belgische banken staat. Om mijn variabele rente vast te zetten (iets wat ik eerst bij Nationale Nederlanden gewoon online kon doen) moest ik een formulier printen en faxen of per brief naar hen opsturen. Ik weet niet wie er tegenwoordig nog een fax heeft, maar het klonk in ieder geval hopeloos ouderwets. Ik vraag mij daarom af support voor Apple Pay bij deze bank (en soortgelijke banken) er in de nabije toekomst nou echt van gaat komen.
Als Belfius gebruiker in België zou dit super fijn zijn! In NL gebruik ik SNS. Hier ook nog geen Apple Pay🥲.
Het is niet geheel hetzelfde gelijk iDEAL.
Bancontact is naast een online betaalplatform, ook nog een technologie in de bankkaarten.
Zo kun je bij winkels met een BNP Visa Bancontact kaart, betalen als ze geen Visa/MasterCard terminal hebben, maar wel als de terminal geschikt is voor Bancontact.
Dat is een beetje kort door de bocht. Bancontact voor online betalingen is zoals iDeal, maar Bancontact is ook een eigen betalingsnetwerk (zoals Visa, Mastercard of Maestro) binnen België, waarmee je bij handelaars met je fysieke pinpas (of digitale pas, zoals bvb Apple Pay) kan betalen.
Bancontact is enkel in België te gebruiken en is voor de handelaar veel goedkoper dan Visa, Maestro of Mastercard. Daarmee is België relatief uniek – er zijn maar een paar landen ter wereld die nog steeds hun eigen netwerk hebben. Elke Bancontact kaart is ook aangesloten bij een internationaal netwerk – voorheen Maestro, tegenwoordig vaak Visa omdat Maestro wordt uitgefaseerd. Dus als je in het binnenland betaald met je Belgische bankpas loopt de betaling via het Bancontact netwerk, in het buitenland via Maestro (of Visa).
Het probleem is dat het via Apple Pay vooralsnog altijd via Maestro of Visa loopt, wat voor de handelaar duurder is – en dat werkt dus soms niet omdat de handelaar geen Maestro of Visa accepteert (om kosten te drukken enkel Bancontact betalingen). Beetje gelijkaardig met hoe je in Nederland vaak niet met Visa/MC kon betalen, maar wel met Maestro.
@Jay: Ik heb ook Belfius, maar daar ga ik weg, het duurt me allemaal te lang. Hopelijk betekent de toevoeging van Bancontact dat ze Apple Pay ook op korte termijn gaan ondersteunen (vast een centenkwestie), maar ondersteuning van Bancontact betekent op zichzelf niet dat Belfius-gebruikers het dan kunnen gebruiken, daarvoor is nog steeds officiële ondersteuning van Belfius nodig. En die ondersteuning, daar wachten we nu al drie jaar op.
@Bram: Klopt helemaal, en ik vrees dat juist hierdoor de acceptatie van Visa debit/Mastercard debit (wat toch de standaard gaat worden met de uitfasering van V-PAY en Maestro) in België zal achterblijven. Wat dus betekent dat er veel plekken zullen overblijven waar je met een buitenlandse pas niet kan betalen. Het in de lucht houden van nationale betaalschema’s is een obstakel voor het vrij verkeer in de EU, zou ik durven zeggen, en zal ook niet helpen bij het uitrollen van een Europees alternatief voor Visa/Mastercard.
@Lucas: Absoluut. De oplossing is echter simpel: indien Visa en MC de kosten per transactie gelijktrekt met die van Bancontact, dan heeft Bancontact in België amper nog bestaansrecht.
Echter zie ik dat niet gebeuren, waardoor handelaars zichzelf genoodzaakt zien om toch voor de goedkoopste oplossing te kiezen.
Wat weer wel zo is, is dat het geen exclusief netwerk is: je kan best als handelaar zowel Bancontact als Visa/Mastercard accepteren. Als de pas Bancontact heeft, zal dat netwerk gebruikt worden. Dat is nu ook al zo met Bancontact / Maestro. Het probleem is dat je op een biertje van 2,50 euro nu met Bancontact quasi niks betaalt, en met Visa/MC toch richting de 10ct voor de transactie gaat (afhankelijk van je contract). En dat biertje 2.60 laten kosten voor buitenlandse betaalpassen mag dan weer niet. En dan snap ik best dat een handelaar zegt, “nou, dan liever niet”.
Ik heb precies voor dezelfde reden ergens anders geleend. Namelijk bij KBC waar wij al jaren klant zijn. Top app en meestal de laatste nieuwe features zoals rekening checken via AW en apple pay! Overigens was de rentevoet die wij krijgen tijdens corona veel lager dan bij Argenta. Mijn schoonmoeder zit bij Argenta en ze kan zelfs niet eens met QR code betalen… laat staan apple pay…
Zopas proberen betalen met Apple pay hopende dat met ondersteuning van Bancontact in iOS 15.5 het nu wel zou lukken maar het was vergeefse moeite. Werkt nog steeds niet 😞
@Filip: Kan ik bevestigen. Werkt nog steeds niet.