Zo werkt het nieuwe Bedieningspaneel in iOS 11
Apple heeft in iOS 11 het Bedieningspaneel compleet vernieuwd. Er is niet alleen een nieuwe vormgeving en indeling, maar je kunt nu ook zelf bepalen welke apps wel en niet te gebruiken zijn in het Bedieningspaneel. In dit artikel praten we je bij over de nieuwe functies in het Bedieningspaneel in iOS 11.
Bedieningspaneel in iOS 11
Het eerste wat opvalt bij het Bedieningspaneel in iOS 11 is het volledig nieuwe design. Zodra je omhoog veegt van onderaan het scherm, verschijnt er een volledig beeldvullend scherm over de huidige interface. Het is dus niet meer zo dat er een vierkant vlak over de helft van het scherm verschuift zoals bij iOS 10 en eerder het geval was. Alle icoontjes en knoppen zijn in het nieuwe Bedieningspaneel door elkaar geschud.
Bovenaan het scherm vind je twee vierkante blokken. Het linkerblok heeft dezelfde instellingen als de bovenste regel van het huidige Bedieningspaneel. Dat wil zeggen een knop voor de vliegtuigstand, Wi-Fi, Bluetooth en nu ook een schakelaar voor mobiele data. Door 3D Touch te gebruiken op één van deze knoppen (of lang ingedrukt te houden op oudere toestellen), komen er nog meer knoppen bij. Je kan dan namelijk ook de instelling voor AirDrop aanpassen en Persoonlijke hotspot aan- of uitschakelen.
Het rechter blok bevat alle mediafuncties, vergelijkbaar met het tweede scherm in het huidige Bedieningspaneel. Standaard zie je hier de titel en artiest staan, met daaronder knoppen om te pauzeren of naar het volgende of vorige nummer te gaan. Door er stevig (of lang) op te drukken, krijg je meer opties zoals het aanpassen van het volume en het selecteren van een koptelefoon of speaker.
Overige knoppen Bedieningspaneel
Het onderste deel van het Bedieningspaneel bestaat verder uit allerlei andere knoppen en regelaars. Je vindt er aparte knoppen voor schermrotatie, niet storen en AirPlay mirroring. Daarnaast vind je twee verticale regelaars: één voor de helderheid en één voor het geluid. Door de regelaar voor de helderheid lang of stevig in te drukken, verschijnt de extra knop om Night Shift te activeren.
In de onderste rijen vind je de knoppen die je momenteel ook onderaan vindt. Dit zijn bijvoorbeeld shortcuts naar standaard apps, zoals de timer, Rekenmachine en de Klok-app. In de huidige versie van het Bedieningspaneel kun je 3D Touch gebruiken op deze icoontjes, zodat je bijvoorbeeld een specifieke timer kunt starten of de helderheid van de zaklamp kunt instellen. Dit komt nu ook naar oudere toestellen, doordat je de knoppen lang ingedrukt kunt houden. Heb je een HomeKit-huis, dan vind je hier ook een kleine HomeKit-knop die vergroot kan worden zodra je deze lang of stevig indrukt. Je krijgt dan hetzelfde scherm te zien als in het huidige Bedieningspaneel.
Bedieningspaneel aanpassen in iOS 11
Naast het nieuwe ontwerp heeft het Bedieningspaneel nog een ander grote vernieuwing. Met ingang van iOS 11 kun je het Bedieningspaneel zelf in beperkte mate aanpassen en indelen. De onderste rij icoontjes kun je aanvullen, waardoor er in totaal achttien shortcuts naar standaard apps en instellingen mogelijk zijn. Hieronder vind je de lijst van apps en instellingen die je in het Bedieningspaneel kunt plaatsen:
- Alarm
- Apple TV Remote (geen losse app nodig)
- Begeleide toegang
- Camera
- Dictafoon
- Energiebesparingsstand
- HomeKit
- Niet storen tijdens autorijden
- Notities
- Rekenmachine
- Schermopname
- Stopwatch
- Tekstgrootte
- Toegankelijkheid shortcuts
- Timer
- Vergrootglas
- Wallet
- Zaklamp
Je kunt deze instellingen en snelkoppelingen naar eigen wens indelen in het onderste gedeelte van het Bedieningspaneel. Vooralsnog gaat het alleen om bovenstaande instellingen en niet voor apps van derde partijen. Het nieuwe Bedieningspaneel maakt onderdeel uit van iOS 11. iOS 11 verschijnt deze herfst voor geschikte iPhones, iPads en de iPod touch. In een apart artikel kun je checken of jouw iPhone of iPad geschikt is voor iOS 11.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Je kan nu in het Nederlands emoji dicteren op de iPhone (en zo doe je dat) (31-10)
- Met iOS 18.1 kun je telefoongesprekken opnemen (maar niet in Nederland) (29-10)
- Apple Intelligence in Nederland: zo kun je het nu al proberen op de iPhone (29-10)
- iOS 18.1 functies: dit zit er in de nieuwste update voor je iPhone en meer (29-10)
- iOS 18.1 en iPadOS 18.1 nu beschikbaar: dit moet je weten (28-10)
iOS 11
Lees alles over iOS 11, de grote update die in september 2017 verscheen. Lees hier alles over de vernieuwingen, ontdek onze beste iOS 11 tips en krijg hulp als je problemen hebt bij de installatie. De opvolger is iOS 12 voor iPhone en iPad.
Reacties: 24 reacties