Apple in de middenmoot: Bij deze bedrijven zijn je data veilig

De Electronic Frontier Foundation heeft een ranglijst gemaakt hoe bedrijven met overheidsverzoeken omgaan. Apple scoort 4 van de 5 sterren en zit daarmee samen met Microsoft, Facebook en Google in de middenmoot.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

De Electronic Frontier Foundation heeft onderzocht welke bedrijven netjes met je data omgaan, als het om informatieverzoeken vanuit de overheid gaat. De lijst van EFF laat op een overzichtelijke manier zien welke bedrijven het best en slechtst scoren. Apple haalt helaas niet de volle 5 sterren en is verslagen door Adobe, Dropbox, Pinterest, WordPress, Wickr en (ja, echt!) Uber. Wat kan Apple nog verbeteren?


Privacy-camera's, foto via Shutterstock (shutterstock_165978410).

EFF beoordeelt Apple

Apple haalt 4 sterren, net als Google en Facebook. Maar ze scoren wel op heel verschillende punten. Google en Facebook lopen punten mis omdat ze niet protesteren tegen informatieverzoeken van de NSL. Ze overhandigen zonder morren de data. Apple verzet zich wel, maar loopt om heel andere redenen de vijfde ster mis: ze hebben zich niet in het openbaar verzet tegen hervorming van Sectie 702, bedoeld om het bespioneren van onschuldige mensen in te perken. Dat laatste zal ook Nederlanders en Belgen interesseren, want het gaat erom of bedrijven zich wapenen tegen het afluisteren van miljoenen onschuldige internetgebruikers, zowel in de VS als daarbuiten. Elk jaar kijkt de EFF naar één nieuwe categorie en in dit geval is dat Sectie 702.

Aftapwet in Nederland

Juist voor Nederlanders is de discussie actueel, want nog maar een paar uur geleden heeft de Eerste Kamer de aftapwet aangenomen, die de bevoegdheden van de AIVD en MIVD uitbreidt. Met deze ‘sleepnet’-wet wordt het mogelijk om de gegevens van meer mensen af te tappen. Onduidelijk daarbij is nog steeds wanneer een inbreuk op privacy nu precies als proportioneel wordt gezien.

Bekijk ook

De nieuwe aftapwet voor Apple-gebruikers: dit zijn de gevolgen voor jou

De nieuwe aftapwet voor Apple-gebruikers: dit zijn de gevolgen voor jou

In Nederland geldt vanaf januari 2018 een nieuwe aftapwet. Wat zijn de gevolgen voor jou als Apple-gebruiker? En hoe kun je je beschermen tegen afluisteren als je onschuldige burger bent?

EFF privacy rapportcijfer

Telecombedrijven meest slordig met privacy
De EFF keek verder of bedrijven zich houden aan de best practices in de bedrijfstak, of ze gebruikers informeren over informatieverzoeken en of ze beloven dat ze hun klantendatabase niet te grabbel gooien door het te verkopen. Op al die punten scoort Apple volledig. De eerder genoemde bedrijven Adobe, Pinterest en WordPress doen het net ietsje beter, terwijl de meest slordige bedrijven in de telecomsector zitten. AT&T, Comcast, T-Mobile en Verizon scoren allemaal maar één ster, een triest dieptepunt. Ook laten Amazon (2 sterren), Airbnb en Snapchat (beide 3 sterren) nog wel wat steekjes vallen.

Hoewel er bedrijven zijn die veel slechter scoren zit Apple met 4 sterren toch in de middenmoot, samen met Slack, Facebook, Google, Microsoft en Yahoo.

Het volledige verslag lees je in ‘Who Has Your Back? 2017: Protecting Your Data From Government Requests‘ op de website van de EFF. Vandaag wordt ook actie gevoerd voor netneutraliteit. Hier kun je zien hoe je op allerlei manieren kunt meedoen.

iCulture is tegenstander van de sleepwet en steunt Bits Of Freedom als bedrijfssupporter.

Informatie

Laatst bijgewerkt
12 juli 2017 om 12:29
Onderwerp
Categorie
Apple

Reacties: 9 reacties

  1. Kanttekening: er vanuit gaande dat je het bedrijf zelf wél vertrouwd met je data uiteraard.

  2. Wat een onzin!
    Bij Dropbox zijn je bestanden absoluut niet veilig en je gegevens ook niet.

  3. En nu nog de score voor opslaan van persoonlijke data voor advertentiedoeleinden

  4. WhatsApp doet het slecht.
    Waar staat Telegram?

  5. Ik vind de kop cq. het onderzoek misleidend.

    Ze zijn wettelijk gebonden aan infoverzoeken van de overheid dus wat is “veiliger”
    Zie ook reactie 1.
    Facebook gooit jouw hele profiel te grabbel dus wat doet een infoverzoek van de overheid er dan nog toe en hoe kan Apple daarmee in dezelfde categorie zitten.
    Verzet tegen een wetsvoorstel is iets op beleidsniveau en heeft geen enkele relatie met de omgang met data (zo kan Uber en elk bedrijf dat zo lek is als een mandje dus hoger scoren dan Apple)

  6. @Mario: Je opmerking komt een beetje uit de lucht vallen! Of je baseert je op nieuws van jaren geleden…

  7. Het zijn allemaal Amerikaanse bedrijven.
    Het verbaast me dat Adobe er zo goed van af komt. Ergens klopt er iets niet.

  8. @Stephan: Spijker op kop!

  9. En hoe zit het in dit kader met de bedrijven van apps zoals 1Passport en Vaulteq (de laatste is een Nederlandse app) ? Deze hebben zeer gevoelige data op hun servers staan.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.