Er zijn al een tijdje geruchten dat Apple bezig is met LTE-technologie. Het zou in de volgende generatie iPhone of iPad gebruikt kunnen worden. Vergezocht is die suggestie niet, want in de VS worden al heel wat (Android-)telefoons voor het 4G-netwerk verkocht, waarbij in de meeste gevallen sprake is van LTE. Voor Apple is het dus een technologie om rekening mee te houden, willen ze de concurrentie voor blijven. In Nederland is KPN al bezig met het testen van LTE en hebben Vodafone en T-Mobile zich achter de techniek geschaard, maar in België gaat het deze keer nét iets sneller. Belgacom heeft bekendgemaakt dat ze zijn begonnen met het aanbieden van LTE-diensten. Aanvankelijk kunnen alleen bedrijven een abonnement voor het LTE-netwerk afsluiten. Als het een succes blijkt, zullen de abonnementen ook worden opengesteld voor consumenten.
Er moet dan wel genoeg vraag vanuit de klanten zijn én voldoende aanbod van toestellen. Dat laatste is op de Europese markt nog even een probleem: een zoektocht naar ‘4G’ of ‘LTE’ op de website van een willekeurige telecomwinkelier levert weinig hits op. Maar Belgacom lijkt zich aanvankelijk ook niet op de smartphonegebruikers te willen richten: ze bieden de zakelijke klanten een speciaal usb-modem aan dat 4G ondersteunt en dat op de laptop aangesloten moet worden. Een andere beperking is dat LTE voorlopig in een beperkt aantal plaatsen werkt: Bergen, Hasselt, Waver en een industriegebied in Haasrode. De gebruikte zendmasten zijn geschikt voor 3G en LTE, maar het is onduidelijk op welke snelheid de Belgische klanten kunnen rekenen.
Voor consumenten heeft Belgacom overigens ook iets in petto: ze gaan samenwerken met Fon, een aanbieder van draadloze hotspots. Gebruikers kunnen hun eigen draadloze netwerk thuis openstellen met anderen. Daar staat tegenover dat ze gratis gebruik mogen maken van de draadloze netwerken die door andere thuisgebruikers open zijn gesteld. Om de veiligheid te verhogen zorgt een netwerk ervoor dat er sprake is van twee draadloze netwerken: de ene is voor de klant zelf, de andere voor bezoekers.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Reacties: 16 reacties