‘Apple wil ‘Zoek mijn’-netwerk openstellen, maar stelt strikte beperkingen’
Geheim Apple-document verklapt detailsBeperkingen voor Find My-openstelling
Het openstellen van het ‘Zoek mijn’-netwerk stelt fabrikanten zoals Tile in staat om gebruik te maken van miljoenen Apple-apparaten die in omloop zijn, om zoekgeraakte spullen terug te vinden. The Washington Post kreeg echter geheime documenten in handen, waaruit blijkt dat er nogal wat beperkingen zijn. De krant vindt dat Apple nu stilletjes andere machtstactieken toepast, nu het bedrijf onder vuur ligt in een reeks antitrust-zaken.
Ontwikkelaars die mee willen doen moeten een geheimhoudingsverklaring ondertekenen. In het 50 pagina’s tellende document legt Apple uit dat consumenten die ‘Zoek mijn’ gebruiken niet op hetzelfde moment concurrerende diensten mogen gebruiken.
Ontwikkelaars die het document hebben gezien, noemen deze eis ‘ongebruikelijk’. Je kan op je iPhone immers allerlei concurrerende apps met een enkele accessoire gebruiken. Een hoofdtelefoon die aan je iPhone gekoppeld is, werkt immers met alle muziekdiensten die beschikbaar is. Je bent dan niet verplicht om voor Apple Music te kiezen. Dat geldt dus wel voor accessoires die gebruik willen maken van het Zoek Mijn-netwerk. Het openstellen van het ‘Zoek mijn’-netwerk wekte de indruk dat Apple het goede voorbeeld wilde geven, maar het lijkt toch iets genuanceerder te liggen.
Apple vindt echter niet dat er sprake is van oneerlijke concurrentie. Volgens Apple is het openstellen vooral nuttig voor kleinere bedrijven die niet de middelen hebben om zelf een soortgelijke app te gebruiken. Maar voor Tile zou het wel eens rampzalig kunnen uitpakken: hun eigen netwerk wordt plots een stuk minder waard en ze krijgen er veel concurrentie bij.
Geheimhouding met dreigingen
Het lastige is nu, dat Apple niet erg transparant is over de voorwaarden. Ontwikkelaars die willen meedoen, moeten een document ondertekenen genaamd ‘Limited License to Find My Network Accessory Spec’. Daarin staat dat ze geen details over de specificaties mogen delen. Doen ze dat wel, dan zullen ze juridisch worden aangepakt. Het document werd daarom anoniem gelekt. Wie achter de betaalmuur van The Washington Post kan kijken, kan het document hier lezen.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Deze transparante AirPods kun je niet kopen (11-04)
- Opinie: Aankomende WWDC-keynote wordt belangrijkste Apple-presentatie in jaren (en dit is waarom) (13-03)
- Het einde van de vijftig tinten spacegrijs: overzicht van een van Apple's meestgebruikte kleur (06-03)
- ELEGNT is Apple's robotlamp met menselijke gedragstrekjes (07-02)
- Matter-organisatie belooft beterschap en focust in 2025 op bugfixes bij smart home-standaard (23-01)
Ik vind het zo jammer, dat Apple dit soort dingen doet. Apple maakt fantastische producten en levert kwalitatief goede services. Je zou bijna denken, dat Apple echter geen vertrouwen heeft in haar eigen kunnen, dat dit soort ’tacktieken’ worden gebruikt. Persoonlijk denk ik, dat Apple alleen maar geliefder zal worden, als het zich meer open stelt voor derde partijen. Dat Apple daarbij strikte voorwaarden hanteert ivm privacy etc, prima! Maar op deze manier is het niet verwonderlijk, dat Apple onderzocht wordt door de EU en de VS.
Lastig dit. Aan de ene kant vind ik dat Apple partijen moet toelaten, aan de andere kant snap ik ook wel dat Apple wil dat de partijen niet profiteren van het Apple-systeem en het eigen gemaakte systeem, zoals Tile.
Omgekeerd kan Apple ook niet zomaar gebruikmaken van hun eigen trackers via Tile. Beiden zijn nogal strict.
Tijd zal het leren.
Nou ik neem aan dat men gelijktijdig wel dingen voor Android mag maken , lijkt mij dat elke accessoires maker beide platforms wil bedienen anders is je markt klein zeker als je alleen Apple bedient.