Dit zijn alle vernieuwingen voor de Bestanden-app in iOS 13 en iPadOS 13
Een grote stap voor iOS!Vernieuwingen in de Bestanden-app
Vanaf iOS 13 en iPadOS 13 is het mogelijk om je apparaat met USB-sticks, SD-kaarten en SMB-servers te verbinden. Ook is de zoekfunctie uitgebreid en kun je nu zip-bestanden maken en decomprimeren. Wij leggen alle vernieuwingen uit.
- Externe apparaten en servers koppelen
- Betere zoekfunctie
- Mappen delen met iCloud
- Lokale opslag
- Meer vernieuwingen
Externe apparaten en servers koppelen
Een van de grootste vernieuwingen is dat je nu écht een USB-stick en SD-kaart kunt koppelen. Misschien denk je: “Maar dat kon ik toch al?” Dat klopt. Als je foto’s of video’s op een geheugenkaart had staan kon je deze op de iPad of iPhone uitlezen en importeren met een aangesloten geheugenkaartlezer of draadloos importeren vanuit de camera.
Het grote verschil is nu dat je álle bestanden kunt beheren op zo’n extern apparaat. Je kunt bestanden heen en weer slepen en je USB-stick of SD-kaart beheren alsof je het vanaf je Mac of PC doet. Dit kan een grote verbetering zijn voor mensen die hun iPad graag op het werk willen gebruiken.
Een andere vernieuwing is dat je je iPad en iPhone nu met een SMB-server kan koppelen. Dit kan bijvoorbeeld je eigen thuisserver zijn die je nu vanuit de Bestanden-app kan beheren. Veel servers hebben hiervoor al een eigen app of andere methode, maar het is toch handig dat dit nu allemaal out of the box mogelijk is.
Meer over het koppelen van USB-sticks en harddisk lees je in onderstaande tip. We hebben ook een aparte uitleg over wat je op de USB-C poort van de iPad Pro kunt aansluiten.
Verbeterde zoekfunctie met tags
Ben je niet heel geordend of kun je een bestand écht niet vinden? Misschien helpt de vernieuwde zoekfunctie je dan goed op weg. Het is vergelijkbaar met de zoekfunctie die al een tijdje in de Foto’s-app te vinden is. Je kunt gebruikmaken van tags en suggesties om te zoeken.
Het wordt pas echt handig als je meerdere tags, zoals een maand, jaar en bestandstype combineert. Als je een foto zoekt hoef je niet perse te weten welk type foto het precies was, want de Bestanden-app weet genoeg als je gewoon foto intikt. Je kunt natuurlijk ook gewoon zoeken naar bestandstypes als MP3, JPEG, PDF et cetera.
Mappen delen met iCloud
Veel mensen gebruiken diensten als Google Drive of Dropbox om gedeelde mappen te beheren. Vanaf iOS 13 en iPadOS 13 kan dit ook vanaf je iPhone en iPad. Je kunt hierbij instellen of iedereen mag beheren, of dat anderen alleen mogen kijken naar de inhoud van de map. Anderen hoeven hiervoor niet een iPhone of iPad te hebben. Via Mac of PC open je de map gewoon via je browser.
In een apart artikel leggen wij uit hoe bestandsdeling precies werkt en waar je op kunt letten. Lees hier hoe je mappen uit iCloud deelt in iOS 13 en iPadOS 13.
Lokale opslag gebruiken
Je hebt in iOS 12 misschien wel gezien dat je een Op deze iPhone/iPad menu erbij hebt gekregen in de Bestanden-app. Je kon hier praktisch niks mee doen, want er werd alleen door apps in geschreven. Vanaf dit najaar kun je ook zelf deze map beheren, die dus als lokale opslag telt. Dat is praktisch hetzelfde als een extra harde schijf in je Mac of PC, want je mag er alle bestanden in zetten en het indelen zoals jij het prettig vindt.
Alle bestanden die je hierin zet worden niet in iCloud gezet, maar écht alleen op jouw apparaat. Omdat je nu ook vanuit Safari bestanden kunt downloaden kun je deze lokale map gebruiken als opslag daarvoor. Voor iPad-gebruikers wordt het hiermee misschien ook interessanter om een iPad te kiezen met meer interne opslag. Twijfel je over hoeveel je nodig hebt? Check dan onze gids over iPad-opslagruimte.
Meer vernieuwingen in de Bestanden-app
De vernieuwde Bestanden-app heeft nog meer verbeteringen. Je kunt nu zip-bestanden maken en decomprimeren. Gebruik je een extern toetsenbord? Dan is er nu verbeterde ondersteuning voor toetscombinaties die erg vergelijkbaar zijn met Finder op de Mac.
Gebruik je een iPad? Dan is er nu ook een handige kolomweergave zoals op de Mac. Dat kan erg goed van pas komen bij het navigeren als je veel gebruikmaakt van mappen. Al met al wordt de iPad steeds meer een vervanger voor je laptop.
iOS 13 installeren is vanaf nu mogelijk. Op 24 september volgt de eerste officiële release van iPadOS. Wil je meer weten over de vernieuwingen rondom iOS 13? Check dan ons uitgebreide iOS 13-overzicht!
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Apple brengt iOS 18.1.1 en iPadOS 18.1.1 uit (19-11)
- Gebruikers melden problemen met het opslaan van bewerkte foto's in iOS 18 (19-11)
- Oeps: Apple gaat iCloud-backups van iOS 8 en eerder wissen (18-11)
- Deze negen emoji maken hun opwachting in 2025/2026 (14-11)
- Tweede publieke beta van iOS 18.2 en iPadOS 18.2 verschenen voor testers (12-11)
iOS 13
iOS 13 is de grote software-update voor de iPhone in 2019. Belangrijke vernieuwingen waren de donkere modus, het QuickType-toetsenbord in het Nederlands en Sign in With Apple. In dit overzicht lees je alles over de vernieuwingen, geschikte toestellen en nog veel meer. In september 2020 is deze versie opgevolgd door iOS 14.
Reacties: 13 reacties