Nieuwe Nederlandse betaaldienst OK werkt ook op iPhones

De nieuwe betaaldienst OK gaat in 2018 van start in Nederland. Meer dan 100 winkels doen eraan mee, waaronder waarschijnlijk AH, Plus en Jumbo. Moet Apple opschieten?

Komt Apple Pay nou wel of niet op korte termijn naar Nederland? Er is kans dat je volgend jaar met een heel andere betaaldienst afrekent, namelijk OK. Zeker honderd grote winkelketens hebben in stilte meegewerkt aan deze nieuwe betaaloplossing waarmee je mobiel kunt betalen in winkels, korting krijgt en tegelijkertijd spaarpunten verzamelt. Namen die genoemd worden zijn onder andere AH, Jumbo en Plus.

OK-app werkt ook op iPhones

Volgens CEO Olaf Litjens van OK zijn er honderd partners gevonden, waarmee “voldoende acceptatiepunten in Nederland” zijn, “in alle sectoren”. Ook goed om te weten, is dat de software niet gebonden is aan een beperkt aantal, zoals nu het geval is bij NFC-apps. Je kunt je bestaande bankkaart aan de app koppelen. Op screenshots is het logo van ING te zien, al is onduidelijk of deze bank ook actief deelneemt of dat het slechts als voorbeeld is gebruikt. Ook is het logo van online winkelbedrijf fonq te zien.

Supermarkt-apps met bananen

Aandeelhouders in de nieuwe betaalmethode zijn Menno van der Marel en Ronald Prins van Fox-IT (laatstgenoemde kondigde onlangs aan afscheid te nemen van het bedrijf) en investeerder Reggeborgh van de familie Wessels (rijk geworden met bouwbedrijf VolkerStevin). Met $4 miljard op de bank heeft de OK-app op die manier een vermogende investeerder achter de hand. Ook zijn ontwikkelaars van het oorspronkelijke ontwikkelteam van iDeal betrokken.

Het plan is om binnen enkele weken meer details te geven over de OK-app, die een ware “afrekenrevolutie” moet ontketenen. In 2018 zal de uitrol gefaseerd plaatsvinden bij 100 grote retailers, merken en ticketshops, waaronder supermarkten. Het idee is dat je je portemonnee echt thuis kunt laten, terwijl winkeliers enthousiast zijn over de vele marketing- en salesmogelijkheden die OK biedt.

supermarkt

Volgens Distrifood hebben er gesprekken plaatsgevonden met AH, Jumbo en Plus, al willen deze partijen nog niets bevestigen. Over twee weken wil OK met de eerste namen naar buiten komen. Wel zullen de supermarkten die meedoen hun kassasystemen moeten updaten. Hoeveel betaalkosten OK gaat rekenen wordt nog niet bekendgemaakt, omdat het een factor is in de onderhandelingen.

Zo werkt de OK-app

Je installeert de OK-app op je telefoon en voegt daarin je betaalpassen en creditcards toe. Vervolgens geef je een machtiging aan OK en een maximum limiet om zonder OK-code af te rekenen. Zodra je afrekent wordt het bedrag van jouw rekening overgeboekt naar een tussenrekening, waarna het wordt overgeboekt naar de rekening van de supermarkt waar je hebt gewinkeld. De OK-betaaldienst verzamelt dus vrij veel data over je koop- en winkelgedrag en kan die data ook weer met partners delen.

OK-app

Bij het afrekenen kun je meteen spaarpunten laten bijschrijven of een kortingscoupon inwisselen. Supermarkten spelen in het systeem een belangrijke rol omdat er veel transacties worden gedaan, waardoor een klant sneller vertrouwd is met de app. Ook aan pechsituaties is gedacht: als je je telefoon verliest kun je via internet inloggen en de OK-app ‘bevriezen’ zodat er geen transacties meer mogelijk zijn. Het nieuwe betaalsysteem wordt zonder banken ontwikkeld en speelt daarmee in op nieuwe Europese wetgeving (PSD2) rondom betalen, waarbij Europese banken de gegevens van betaalrekeningen toegankelijker moeten maken voor andere bedrijven, waaronder niet-banken.

Hoe toestelonafhankelijk is OK?
Volgens OK-woordvoerder Marieke Visser hebben andere betaalsystemen zoals Apple Pay en andere NFC-betaalsystemen als nadeel dat ze gebonden zijn aan bepaalde hardware, bijvoorbeeld een iPhone of Android-toestel of dat het alleen werkt bij klanten van bijvoorbeeld de Rabobank. OK zou met alle banken en alle toestellen moeten werken, al vragen we ons af of het ook op oudere iPhones beschikbaar komt, en op antieke Android-toestellen die al jaren geen beveiligingsupdates meer hebben gehad.

Reacties: 39 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.