Beveiligde chatdienst Cryptocat geweigerd door Apple

Apple heeft de beveiligde chatdienst Cryptocat geweigerd in de App Store. Cryptocat versleutelt berichten voor extra beveiliging.

cryptocatApple heeft de extra beveiligde chatdienst Cryptocat niet toegelaten tot de App Store. De al twee jaar lang bestaande dienst zorgt ervoor dat anderen niet kunnen meelezen met gesprekken. Cryptocat kondigde eerder deze maand aan dat ze de app zouden uitbrengen, maar ontwikkelaar Nadim Kobeissi loopt nu tegen het reviewteam van Apple aan. Details wil Kobeissi er niet over geven, omdat er een geheimhoudingsplicht voor ontwikkelaars geldt. Wel wil hij erover kwijt dat de redenen die Apple gaf niet rechtmatig zijn. Soortgelijke chatapps zouden daardoor ook gevaar lopen, aldus de ontwikkelaar. Hij doet daarmee op apps voor groepchats, waarbij de berichten worden versleuteld. Er is grote behoefte aan goed beveiligde apps, want bestaande apps zoals WhatsApp en Snapchat zijn regelmatig in het nieuws omdat de beveiliging niet deugt.


Het meest recente voorval was gisteren bij Snapchat: het bleek mogelijk om de telefoonnummers van gebruikers te achterhalen. Bij Cryptocat staat alles in het teken van veilig berichten uitwisselen. De app maakte het gemakkelijk om de berichten end-to-end te versleutelen, wat van pas kan komen in landen waar vrijheid van meningsuiting niet wordt gewaardeerd. De eerder aangekondigde app TextSecure is overigens ook nog niet uitgebracht in de App Store.

cryptocat-desktop

Nadim Kobeissi is momenteel aanwezig op de CCC-hackersconferentie in Hamburg, waar hij gisteren bekendmaakte dat hij met Cryptocat een zo groot mogelijk publiek wil bereiken. Alternatieven zijn het eerder genoemde TextSecure, maar ook Silent Circle, RedPhone en Wickr. Gisteren zei Kobeissi nog in een interview dat de iOS-app twee weken eerder was ingediend en “binnen twee weken moet verschijnen”. De Windows Phone-versie is ook al klaar en later volgt nog een Android-versie. Kobeissi heeft nu zijn handen vrij om met de Android-versie bezig te gaan.

Bij Cryptocat heb je geen account nodig. Je kiest een chatroom en een gebruikersnaam en kunt daarna veilig communiceren. Cryptocat kan de berichten van de gebruikers zelf niet lezen omdat de tekst in de browser zelf wordt versleuteld. Je kunt Cryptocat momenteel alleen gebruiken als browser-plugin of als losse Mac OS X-app. Maar ook bij Cryptocat liep niet alles op rolletjes: er dook afgelopen zomer een beveiligingsprobleem op, waardoor de gesprekken binnen twee uur waren te ontsleutelen. De makers hebben ervoor gezorgd dat zoiets niet nogmaals kan gebeuren.

Informatie

Laatst bijgewerkt
28 december 2013 om 10:30
Categorie
Achtergrond

Reacties: 19 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.