Reacties voor: Biomeme: betaalbare iPhone DNA-scanner voor klinieken
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
DNA sequencing mag wat sommigen betreft dan de toekomst zijn. Het gaat mij echter te ver om álles te koppelen aan de smartphone.
Verder kan ik me niet voorstellen dat dit apparaat beter is dan een apparaat als de ion torrent, waar ik me een paar maanden geleden in heb verdiept voor een schoolopdracht.
Het doel van DNA sequencing is het erfelijk materiaal te onderzoeken om te kijken wat de kans is op een bepaalde ziekte of aandoening. Dit klinkt beter dan het is; wanneer er een kleine kans is op bijvoorbeeld diabetes, zal de desbetreffende persoon zijn levensstijl aanpassen en ongezonder gaan leven omdat hij in de veronderstelling is toch geen diabetes te krijgen. Door de ongezonde leefstijl wordt de kans op diabetes veel groter en loopt de patiënt alsnog gevaar..
Pas als we erfelijke materiaal kunnen veranderen en ziektes dus kunnen uitbannen kan dit een succes worden.
Hoog Star Trek gehalte, maar uitstekende vinding!
Wat pienter, om zo’n prijzig apparaat geheel naadloos af te stemmen op de iPhone 5, want de iPhone zal nooit een andere vorm kunnen krijgen…
Leuk, maar welke primers wil men gebruiken en welke fluorochroom? Dat maakt nogal uit qua kosten. Ook een voordeel is dat als dit een succes wordt, scholen hier gebruik van kunnen maken in Nederland. Dit scheelt zo een gigantische bom geld! Een real-time qPCR-machine hier kost zo’n €30.000 voor een gecalibreerde thermocycler met een 5-kleuren machine.
Overigens maakt welke primer je hebt nogal uit waarvoor je kan testen. Ook kijk je dan niet naar of je pathogeen nog aanwezig is, maar naar of er op het moment van monstername, passend DNA aanwezig is geweest van het pathogeen waar je naar zoekt.
Lijkt me ook een handig apparaat voor op de HR afdeling, of voor verzekeraars. Dit gaat natuurlijk problemen opleveren. Na je sollicitatie wordt er snel naar haren gezocht en bam daar ga je..
Natuurlijk, want een haar bevat:
1. Altijd bruikbaar DNA
2. Is gegarandeerd van je proefpersoon.
3. een volledige haar bevat genoeg goed DNA (dus zonder eiwitvervuiling) voor een betrouwbaar resultaat
4. Alleen maar DNA, zodat je niks geen isolatie hoeft uit te voeren.
Joh, ga jij lekker verder CSI kijken. Om echt DNA-analyses te doen, en zeker voor qPCR (heel subtiele techniek) heb je echt wel wat zuiverder DNA nodig dan de gemiddelde HR-medewerker kan isoleren. De wereld van een forensisch laboratorium is zo veel meer dan je bij CSI ziet en zoveel saaier.
En dan nog. Alles hangt vast op de primers die je gebruikt. Als je kijkt naar Alzheimer kijk je niet naar Parkinson of Sikkelcelziekte of JAK-activatie of BCR-ABL-translocaties of trisomie 21.