Bisschoppen in Nieuw-Zeeland willen geen iPads tijdens de mis

Bisschoppen in Nieuw-Zeeland willen niet dat priesters de iPad gebruiken tijdens een mis. Er zijn apps waarmee je het Romeinse Missaal (misboek) kunt lezen op iPhone, iPad en e-readers. Voor studiedoeleinden is de iPad wel toegestaan.

paus met iPadEr zijn priesters die huwelijksvoltrekkingen uitvoeren met een iPad in de hand. Gelovigen gebruiken de iPad voor studiedoeleinden. En de paus is ook al om: hij twittert via de iPad en heeft lampjes van de grootste kerstboom ter wereld via een iPad aangestoken. Maar niet alle kerkelijk leiders zijn overtuigd: de bisschoppen van Nieuw-Zeeland verbieden hun priesters om de iPad te gebruiken voor de kerkelijke liturgie. De priesters moeten gewoon het papieren misboek blijven gebruiken. In een verklaring schrijven de Nieuw-Zeelandse bisschoppen dat apps op tablets, gsm’s en e-readers uitstekend geschikt zijn voor het bestuderen van de Romeinse Missaal (misboek). Maar voor de kerkelijke liturgie voldoen deze apparaten niet.


De Italiaanse priester Paolo Padrini bracht vier jaar geleden een app uit, waarmee priesters het boek met dagelijkse gebeden op de iPhone konden lezen in het Engels, Spaans, Italiaans en Latijn. De iPhone-versie was al 200.000 keer gedownload toen er ook een soortgelijke iPad-app uitkwam. Hoewel het wat vreemd overkomt om lezend op een iPhone bij het altaar te gaan staan, is dat met een iPad wel mogelijk. Voorzien van een mooie vintage case ziet het er ook nog eens stijlvol uit.

missale_romanumMet de iPad-versie van de app hebben priesters alle teksten bij de hand die tijdens een mis worden uitgesproken en gezongen. De 38-jarige Padrini verwachtte dat vooral priesters die veel moeten reizen de applicatie handig zouden vinden. De iPad-app is overigens een eigen initiatief, betaald met eigen geld van de Padrini en daarom geen officieel project vanuit het Vaticaan. Wel hebben officials van het Vaticaan de iBreviary geprezen als nieuwe manier om te evangeliseren. Het Vaticaan zet ook bewust nieuwe technologie zoals YouTube en Facebook in om jongeren te bereiken.

Via: Kerknieuws.nl en Wiebe de Jager

Informatie

Laatst bijgewerkt
8 juni 2012 om 16:24
Categorie
Achtergrond

Reacties: 0 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.