DPG Media vertrekt bij Blendle
DPG Media heeft naar schatting een marktaandeel van 63 procent op de Nederlandse krantenmarkt en is daarmee het grootste mediabedrijf in Nederland. De voormalige Persgroep Nederland omvat titels als Algemeen Dagblad, de Volkskrant, Trouw en het Parool. Blendle beschikte over nieuws en achtergronden uit de landelijke dagbladen en de regionale titels van DPG Media, maar daar komt per 1 april een einde aan. Hierdoor dreigt er een leegloop bij Blendle. Het abonnement van €10 per maand wordt daardoor minder interessant. Met een rechtszaak probeert Blendle het vertrek van DPG Media te voorkomen.
Een andere grote Nederlandse krantenuitgever, Mediahuis, deed niet mee aan Blendle. Mediahuis heeft een marktaandeel van 31 procent in de Nederlandse krantenmarkt met titels als De Telegraaf, Privé, Noordhollands Dagblad en De Gooi- en Eemlander. Als opgeteld 94 procent van het Nederlandse krantenaanbod niet beschikbaar is in Blendle, vormt dat een serieus probleem.
[polldaddy poll= 11059872]
NRC stapte al eerder op
In 2017 vertrok NRC uit Blendle, met als verklaring dat de app op de middellange termijn niet goed is voor de journalistiek. De krant concludeerde dat Blendle niet dé redding voor de journalistiek is, ook al werd dat vanaf het begin beweerd. Kwalijker vond NRC dat Blendle stopte met losse artikelen, waardoor de makers van de app in feite zelf uitgever en abonnementverkoper werden.
Van losse artikelen naar zelf abonnees werven
Tot 2019 was het mogelijk om losse artikelen uit kranten en tijdschriften te kopen, zodat je niet voor de hele uitgave hoefde te betalen als je maar in één artikel geïnteresseerd was. Het bleek bij zowel gebruikers als uitgevers in de smaak te vallen, omdat het aanvullende inkomsten waren. Na 2019 was het alleen nog mogelijk een abonnement op Blendle Premium af te sluiten.
Ook bij DPG Media zou er angst zijn dat Blendle concurrerend en zelfs kannibaliserend is voor de eigen abonnementenverkoop. In november zegde DPG Media het contract op met de huidige eigenaar van Blendle, het Franse Cafeyn. Volgens Lems zijn er in zeven jaar tijd “miljoenen euro’s” overgemaakt naar DPG Media en blijkt uit eigen onderzoek dat er helemaal geen sprake is van kannibaliserend gedrag. De doelgroepen zouden eerder complimentair zijn: een groot deel van de Blendle-abonnees heeft weinig interesse in een regulier krantenabonnement.
De werkelijke reden voor het vertrek van DPG Media zou wel eens met iets anders te maken kunnen hebben: plannen om een eigen Blendle-variant te ontwikkelen. Zo is recent Kiosk.nl van start gegaan, waar eigen DPG-artikelen worden aangeboden.
Ondertussen wachten we in Nederland nog steeds op hét Blendle-alternatief, Apple News. Dat werd al in 2015 uitgebracht, waarbij gebruik werd gemaakt van de Nederlandse technologie van PRSS. Maar ondertussen is Apple News nog steeds niet beschikbaar in Nederland en er zijn ook geen signalen dat het ooit nog komt.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Waarom je geen Apple Intelligence kan gebruiken in WhatsApp en Instagram (en andere apps) (17-04)
- Game over voor Mythic Quest: langlopende Apple TV+ serie stopt plotseling (maar met een nieuw einde) (15-04)
- Weekend kijktips: Doctor Who, Friends & Neighbors, Black Mirror en meer (12-04)
- Apple TV+ vanaf nu via Amazon Prime Video af te sluiten in Nederland (met een flinke korting) (09-04)
- Wanneer werkt Apple Intelligence in het Nederlands? Dit is wat we nu weten (07-04)
Dus 94% van de Nederlandse kranten zijn in handen van twee Belgische bedrijven. Best wel zorgwekkend eigenlijk.
Ik heb het een jaar gehad was wel leuk maar werd steeds beperkter. Wel tot een mooie conclusie gekomen! Veel goede stukken, stukken die mij interesseren kwamen telkens van de zelfde krant. Ondertussen al een paar jaar abonnee op die krant; De Volkskrant
Nee ik gebruik sowieso geen gecombineerde app, ik heb liever apart en open wel de telegraaf of AD eens soms.
Ik hoef niet alles gebundeld in 1 app, werkt naar mijn idee gewoon niet fijn.
Apple News lijkt mij geen goed alternatief denk teveel gericht op Amerika en ik denk dat gebruikers van droid of Micro soft, welke niks van Apple hebben en ook niks met Apple hebben geen Apple News / music /tv nemen
Sinds dat ze de prijs per maand hebben ingevoerd m’n account opgezegd. Betalingen per artikel vond ik nog tot daaraan toe
Toen ze overstapten naar het abonnement model was ik er klaar mee. De insteek van de app was goed, dit is gewoon ruk en het zoveelste abonnement in een rij waar geen einde aan komt. Klöpping heeft op tijd de boel verkocht en veel geld eraan verdiend. Jammer dat hij nu na het graaien nu de Joris goedzak gaat uithangen en rechtszaak aanspannen tegen het platform dat hem zo succesvol maakte.
Enerzijds heb ik nooit iets in Blendle gezien (sinds mijn proefmaand, jaren geleden), omdat ik niet zelf kon bepalen, wat mij belangwekkend leek.
Anderzijds biedt Readly wèl dagbladen, zij het buitenlandse, naast hoofdmoot tijdschriften.
(Zelf snel ik zoveel koppen in RSS-feeds, dat ik nauwelijks aan die kranten toe kom.)
Bijvoorbeeld nu heb ik wel de behoefte om de perspectieven op de oorlog van verschillende kanten te lezen. Hopelijk krijg ik dan een minder gekleurd beeld.
Maar ik heb geen tijd en zin om continu 5 kranten te lezen of zo dus ik ga ook echt niet zoveel losse abonnementen afsluiten. En me alleen baseren op de gratis content lijkt me ook beperkend.
Kortom. Ik wil een manier om makkelijk aan alle kranten te betalen waar ik artikelen van lees. Jammer dat dat er niet gekomen is.
Gebruikte Blendle dagelijks toen je nog per artikel kon betalen. Om voor mij nog steeds onduidelijke redenen zijn ze daar helemaal mee gestopt indertijd. Kon volgens mij naast het abo model draaien, maar zal niet in de narrow minded? Opzet gepast hebben. Betalen wat je gebruikt
Blendle is echt een fijne app met goede ingesproken artikelen in zowel de ochtend als de middag. Heb inmiddels als meer dan 2 jaar een abbo (met levenslange kortingsactie)
Dus echt een aanrader om meer achtergrond en diepang te krijgen tijdens het woon-werk verkeer via de audio artikelen.
Verder ook een goede mix tussen BE & NL artikelen inkl de tijdschriften.
Zonder de Volkskrant missen er opeens wel veel artikelen en komt er echt een groot gat in de basis van de app. Eens kijken met welke kranten/artikelen ze dit gaan invullen. Mocht dit niet lukken zeggen we het abonnement ook op.
Info uit de mail van 17.03.2022: