Blendle nu live: ‘iTunes voor journalistiek’ nu beschikbaar voor iedereen

Het nieuwe nieuwsplatform Blendle, waar je voor losse artikelen in krant en tijdschrift betaalt, is sinds vandaag door iedereen te gebruiken.
Michel Lusthof - · Laatst bijgewerkt:

Blendle op iPhoneSinds vandaag kan iedereen zich aanmelden voor Blendle, de nieuwe Nederlandse kiosk waarmee je voor voor een bedrag tussen de 10 en 90 eurocent (afhankelijk van lengte en medium) losse artikelen van landelijke en regionale Nederlandse kranten en tijdschriften kunt lezen. Het is een initiatief van Alexander Klöpping en Marten Blankesteijn en wordt veelal omschreven als ‘de iTunes van de journalistiek’ (of toch niet?). Momenteel werkt Blendle alleen als webapplicatie in je browser, maar de oprichters bevestigden eerder al tegenover iCulture dat er toch een losse app voor iPhone en iPad komt. Wanneer die app zal verschijnen is nog niet duidelijk.


In Blendle kun je als gebruiker niet alleen artikelen lezen, maar ook bladeren door de verschillende kranten en tijdschriften. Er is ook een belangrijke sociale component. Je kunt andere gebruikers volgen waarna je artikelen die zij gedeeld hebben in je browser ziet verschijnen. Ook vind je er een overzicht van populaire artikelen (trending) en zie je wat er realtime wordt gedeeld. Nu de nieuwe dienst voor iedereen toegankelijk is, kun je als gebruiker ook artikelen via Facebook en Twitter delen. Nieuwe gebruikers krijgen €2,50 in hun portemonnee waarmee ze artikelen kunnen kopen. Als de portemonnee leeg is, kan via onder meer iDEAL en PayPal geld bijgestort worden.

Blendle op iPad

De afgelopen maanden is Blendle in een private beta uitgebreid getest. Gebruikers die zich eerder hadden aangemeld werden mondjesmaat toegelaten. In die tijd hebben zich al zo’n 17.000 mensen geregistreerd, schrijft Alexander Klöpping in een blogpost. Iets meer dan de helft van de gebruikers, gebruikt Blendle op een pc of laptop. De rest zijn mobiele gebruikers.

Hoewel het verdienmodel achter Blendle veel lof oogst, is er toch ook kritiek op het concept. Die komt vooral uit de hoek van freelancers. Die stellen dat de doorverkoop van artikelen hen geen extra geld oplevert. Per verkocht artikel krijgen kranten een deel van de inkomsten. Hierdoor blijft er voor hen weinig meer over, zo stellen zij.

https://www.youtube.com/watch?v=ifmRWuVYBuA

Hoe bruikbaar is Blendle op de iPhone en iPad en wat kan een losse app nog toevoegen? Je leest het in onze uitgebreide review van Blendle.

Informatie

Laatst bijgewerkt
29 april 2014 om 10:54
Onderwerp
Categorie
Apps

Reacties: 11 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.