Blendle in Franse handen
Klöpping gaat plaatsnemen in het bestuur van Cafeyn, maar zal geen CEO meer zijn. Die rol wordt overgenomen door een medewerker van de Cafeyn Group. De dagelijkse leiding komt in handen van Willem-Jan Lems, die nu nog Chief Commercial Officer (COO) is. Het hoofdkantoor van Blendle staat in Utrecht. Een overnamebedrag is niet bekendgemaakt, omdat de kopende partij dit niet wil, meldt Klöpping.
Cafeyn biedt een soortgelijke kioskapp voor kranten- en tijdschriftartikelen en is sinds 2006 actief in Frankrijk, Italië en het Verenigd Koninkrijk. Blendle blijft voorlopig bestaan, maar er wordt wel toegewerkt naar een situatie waarbij via één app alles te lezen is. Cafeyn heeft 1500 titels, waaronder het Franse L’Equipe en het Britse The Guardian.
Samen sneller groeien
Wat de reden voor de overname betreft geeft Klöpping aan: “We kunnen wel als twee losse bedrijven in Europa proberen hetzelfde doel na te streven, maar het is veel logischer om dat samen te doen.” Het doel is om nog steeds om Europees marktleider te worden. Samen met Cafeyn meot dat sneller waargemaakt kunnen worden.
50.000 betalende gebruikers
Blendle bestaat sinds 2015 en was aanvankelijk erg populair als app om kranten- en tijdschriftartikelen te kopen, door per stuk af te rekenen. Vrijwel alle Nederlandse uitgeverijen deden mee en Blendle kreeg investeringen van The New York Times en Axel Springer. Zelf heeft de mede-oprichter 25 procent van de aandelen. Later veranderde Blendle in een abonneedienst waarbij je voor een vast bedrag per maand artikelen kunt lezen. Blendle Premium heeft 50.000 abonnees die 10 euro per maand betalen. Daarnaast zijn er 30.000 abonnees die in de proefperiode zitten. Het werkelijke aantal accounts zal veel hoger liggen, omdat veel mensen in de begindagen een account aanmaakten voor de losse verkoop, maar in een later stadium geen maandabonnee zijn geworden.
Cafeyn heeft 1,5 miljoen gebruikers. Beide diensten vullen elkaar aan: Blendle heeft betere algoritmes om artikelen op maat te kunnen voorschotelen, terwijl Cafeyn geschikter is om offline te lezen, bijvoorbeeld in een vliegtuig.
In Nederland en België heeft Blendle nog niet te maken met concurrentie van diensten als Apple News, waarbij je ook tegen betaling artikelen kunt lezen. Nieuw is dat je ze sinds kort ook krijgt voorgelezen – iets wat bij Blendle trouwens ook kan.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- AI gebruiken met de iPhone 3GS? Met deze app lukt het (11-04)
- WhatsApp verbetert oproepen op drie manieren: dit is nieuw (10-04)
- Eindelijk: 'Meta werkt aan Instagram-app voor iPad' (09-04)
- Apple brengt nieuwe Mac- en Vision Pro-app uit: dit kun je met de Immersive Video Utility (08-04)
- WhatsApp krijgt extra beveiligde chats: zo krijg je meer privacy (07-04)
Ik heb vanaf het begin veel gebruik gemaakt van Blendle, maar ben er deze maand mee gestopt. Inmiddels zijn er met het Premium abo nog nauwelijks krantenartikelen te lezen en moet je credits kopen, om alsnog kranten te kunnen lezen………tja, dat gaat hem niet worden 🙁
Ik heb Blendle diverse malen geprobeerd.
In het prille begin, toen opnieuw anderhalf jaar terug en recentelijk 3 maanden.
Hoewel ik veel waardering op kan brengen voor het initiatief en de tone of voice in hun marketing uitingen; persoonlijk en met een mooie touch van grappig en informatief, heeft het concept me niet blijvend voor zich gewonnen.
Betalen per artikel? Prima. Abonnement? Ook goed. Samen? Dat vind ik dubbelop.
Ik gebruik nu een app van een Engelse openbare bibliotheek -waar ik officieel lid van ben- en die geeft mij dit alles EN gratis. (Gratis is bijkomstigheid. Dat heb ik niet voor het zeggen.)
Ik zie het verdienmodel op internationaal vlak dan ook somber in.
Alle lof voor Alexander Klopping en het team dat dit product heeft ontwikkeld en verfijnd. Ik hoop dat de fusie zorgt voor een degelijke basis en dat hun marktaandeel opgewassen is tegen FB e.d. wanneer zij zich op deze markt begeven.
Met belastinggeld (subsidies) een portal opzetten, nooit zwarte cijfers schrijven en nu de (onbekende) winst in eigen zak steken.
Waar blijft de publieke verontwaardiging? Ik vind hier wat van, veel zelfs [bron] [bron]
gevalletje links lullen, rechts vullen?
Vreemd en jammer tegelijk.
Vreemd want cashout voor de man met het oorspronkelijke idee.
Jammer want, van overnames wordt het zelden veel beter (en ik lees geen frans)
Maar ik begrijp de commentaren ook niet helemaal.
Zelf gebruik Blendle sinds het begin incidenteel, alleen voor artikelen die niet in mijn Volkskrant zaten, dus het startbudget ging er slechts langzaam doorheen. Het betalen voor losse artikel die elders ook beschikbaar zijn (lees app van de betreffende krant) voelde niet goed.
Sinds een jaar een maand abbonement voor 7,50 (vaste ledenkorting) waarbij in de ochtend en middag artikel als audio show bij elkaar staan. In de ochtend en avond voor 30 tot 45 min aan prima artikelen die voorgelezen worden. Het is een fijne mix tussen Belgische en Nederlandse kranten en af en toe vertaalde artikelen uit het buitenland.
Dit geeft soms ook een verfrissende kijk vanuit een ander perspectief/ land dat je niet hebt bij een vast krantenabonnement.
Voor 7,50 kun je natuurlijk niet hetzelfde verwachten als bij een vast krantenabonnement, dus het blijft voornamelijk bij een voorselectie van artikelen en geen database die je ongelimiteerd kunt blijven bezoeken.
Voor forenzen dan voornamelijk diegenen in de auto is het best het proberen waard.