Omdat de iPhone X geen thuisknop meer heeft, klinkt het misschien ingewikkelder om te bedienen als je blind bent. Toch heb je met Face ID, Voice Over en andere functies de mogelijkheid om het toestel te bedienen op de tast, zonder dat je hoeft te zien wat er op het scherm staat.
Activeringsknop is nu de zijknop
Je was misschien gewend om driemaal op de thuisknop te drukken om functies zoals VoiceOver te activeren. Dat is nog steeds mogelijk, maar hiervoor gebruik je nu de zijknop aan de rechterkant van het toestel. Je stelt dit zoals gebruikelijk in via Instellingen > Algemeen > Toegankelijkheid > Activeringsknop. Driemaal op de zijknop drukken geeft je de mogelijkheid om AssistiveTouch, Kleurfilters, Schakelbediening en andere opties te gebruiken.
Vink je één optie aan, dan zal deze optie meteen actief worden. Heb je meerdere opties aangevinkt, dan krijg je bij driemaal drukken een keuzelijstje onderin het scherm. Dit was altijd al zo.
VoiceOver werkt zoals je gewend bent
Blinde en slechtziende gebruikers zijn vaak afhankelijk van VoiceOver omdat ze de teksten op het scherm niet goed kunnen lezen. Op de iPhone X werkt dit op dezelfde manier als je gewend was. Dat geldt ook voor andere functies zoals kleurenfilters en vergrootglas.
Apple waarschuwt bij het activeren van VoiceOver dat de bediening van het scherm iets anders is geworden, maar dat was je als VoiceOver-gebruiker toch al gewend. Je moet eenmaal tikken om een onderdeel te selecteren, tweemaal zacht tikken om iets te activeren en je scrollt met drie vingers.
Toch zitten er ook wat nieuwigheden in en we merkten dat het even wennen is. Voorheen kon je de thuisknop gebruiken om terug te gaan naar het beginscherm. Dat kan nu niet meer, omdat er geen thuisknop meer is. Zie ook: Hoe kun je de iPhone X bedienen zonder thuisknop? Met deze vingerbewegingen!
Als VoiceOver is ingeschakeld moet je met je vinger vanaf de onderrand van het scherm omhoog vegen, totdat je een trilling voelt. Deze trilling voelden we op ongeveer 20% vanaf de onderrand van het scherm. De beginscherm verschijnt vervolgens in beeld. Hetzelfde geldt voor de appkiezer (appswitcher). Ook hierbij veeg je vanaf de onderrand omhoog, maar je gaat nu door totdat je een tweede trilling voelt. Het vergde tijdens het testen wel wat oefening om het juiste punt te vinden waarbij je de trilling voelt en op het juiste moment los te laten.
Face ID voor blinde gebruikers
De meeste vragen die we over Face ID krijgen, hebben te maken met de functie ‘Aandacht vereist’. Blinde gebruikers zijn niet altijd in staat om naar het scherm te kijken. Werkt het dan wel goed? Wij hebben het getest.
Face ID zorgt dat je je toestel kunt ontgrendelen met je gezicht. Daarvoor moeten de neus en het gebied rondom ogen en mond goed zichtbaar zijn voor de infrarood-camera. Het is niet nodig dat je gezicht goed is verlicht, want Face ID werkt dankzij infrarood ook in het donker. Standaard vereist Face ID dat je naar het scherm kijkt (dit is de optie ‘Aandacht vereist’). Je kunt dit in- en uitschakelen via Instellingen > Face ID en toegangscode > Aandacht vereist voor Face ID.
Eerste test: Face ID instellen als blinde
De eerste test die we gedaan hebben is het ‘blind’ instellen van Face ID. Mogelijk heb je als blinde gebruiker wat hulp nodig bij het instellen van Face ID, al lukte het ons met wat moeite ook wel zonder hulp. Je krijgt een voelbaar tikje zodra de eerste scan en de tweede scan zijn gelukt. Het enige nadeel is dat je niet goed de aanwijzingen kunt zien, die tijdens het scannen in beeld verschijnen. Je kunt daarom het beste de iPhone op ongeveer een armlengte (40-50cm) van je gezicht houden, zodat je gezicht goed in beeld is.
Nog een andere tip voor slechtzienden: je bent misschien gewend om het toestel erg dicht bij je gezicht te houden om teksten te kunnen lezen, maar voor Face ID moet je het toestel iets verder weg houden, met een enigszins uitgestrekte arm.
Tweede test: Face ID met gesloten ogen + aandacht vereist
We hebben Face ID ingesteld met een gezicht met gesloten ogen, waarbij de functie ‘Aandacht vereist’ was ingeschakeld. De iPhone gaf geen foutmelding tijdens het instellen van een gezicht met gesloten ogen, maar vervolgens weigerde Face ID dienst. We voelden bij het scannen meteen een dubbele trilling, om aan te geven dat de pincode moet worden ingevuld – iets wat voor blinde gebruikers juist erg onhandig is.
Derde test: Face ID met gesloten ogen + geen aandacht vereist
Na het instellen van Face ID met gesloten ogen en het uitschakelen van ‘Aandacht vereist’ werkte de gezichtsscan probleemloos. Daarbij hielden we het toestel wel recht voor ons gezicht, dus niet liggend op tafel.
Vierde test: Face ID met open ogen + geen aandacht vereist
Kun je je gezicht met open ogen scannen, dan is het aan te raden om dat te doen, omdat de TrueDepth-camera dan een veel completer beeld van je gezicht kan maken. Ook dit hebben we geprobeerd, waarbij we de functie ‘Aandacht vereist’ hadden uitgeschakeld. Je kunt dan het toestel ontgrendelen door langs het scherm te kijken. Dit werkte het beste als we het toestel wat verder van het gezicht hielden en wat in een ‘scannende’ beweging ronddraaiden om het gezicht. Hou je het toestel te dicht bij je gezicht, dan verschijnt er vrij snel een pincodescherm en dat wil je niet.
Vijfde test: Face ID met toestel op tafel
iCulture-lezer Joep stuurde ons een vraag over het scenario dat we hier gaan testen. Joep’s vraag maakt duidelijk dat je niet altijd blind of slechtziend hoeft te zijn om in twijfel te zitten of Face ID wel goed werkt. Joep’s vraag:
Ik gebruik mijn huidige iPhone met name plat liggend op tafel. Eigenlijk pak ik ‘m nooit op, omdat ik in een rolstoel zit waarbij hij altijd op tafel ligt. Ik heb inmiddels de X besteld, maar kan maar weinig terugvinden over of Face ID altijd werkt als hij op tafel ligt. Zouden jullie dit voor mij willen testen? Apple’s website besteedt er slecht één zin aan (dat het zou moeten werken) maar ik kan er vooralsnog in geen enkele review iets over terugvinden.
Dit hebben we natuurlijk even getest. Het werkt op zich wel, maar je moet rekening houden met een aantal zaken:
- Als het toestel op tafel ligt, is je gezicht vaak net iets te dichtbij om goed te kunnen scannen. Het helpt dus om iets rechter op de stoel te gaan zitten.
- Ook helpt het om je gezicht iets naar het toestel te buigen. Dan heb je opnieuw het probleem dat je gezicht te dichtbij komt, waardoor de scan mislukt. Je gezicht rechtop houden en vanuit de hoogte omlaag kijken werkt niet goed, zelfs als je ‘Aandacht vereist’ hebt uitgeschakeld.
- Als het toestel iets verderop op tafel ligt is je gezicht buiten het zicht van de TrueDepth-camera. Het kan dan helpen om het toestel iets op te pakken en te kantelen, zodat de camera je ziet.
- Bij gebruik op tafel zul je altijd de zijknop of het scherm moeten indrukken, omdat Til op bij activering uiteraard niet actief is. Om het scherm te activeren bij aanraking moet de volgende functie actief zijn: Algemeen > Toegankelijkheid > Tik op te activeren.
Zesde test: Face iD met zonnebrillen
Draag je als blinde of slechtziende een zonnebril, dan is het goed om rekening te houden met het type glazen dat erin zit. Glazen die infraroodstraling blokkeren zullen niet werken en dat kan ook gelden voor sommige zonnebrillen met polariserende glazen.
Zonlicht bestaat uit drie typen straling: zichtbaar licht, ultraviolet licht (UV, korte golflengte) en infrarood licht (lange golflengte, voelbaar als warmte). Zonnebrillen blokkeren vooral het UV-licht, maar heb je een bril met sterk spiegelende glazen dan kan het gebeuren dat Face ID niet goed werkt.
Heb je nog andere vragen over toegankelijkheid op de iPhone X? Stel ze gerust in de reacties hieronder en we gaan het voor je checken!
https://www.iculture.nl/promo/special-blind-slechtziend-iphone-ipad/
https://www.iculture.nl/nieuws/bediening-iphone-x-zonder-thuisknop/
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- tvOS 18.3 en HomePod-update 18.3 verschenen: update voor je Apple TV en HomePods (27-01)
- watchOS 11.3 is nu uit: nieuwe wijzerplaat voor je Apple Watch (27-01)
- 'Foto's tonen het strakke design van de iPhone SE 4 (maar een functie ontbreekt)' (27-01)
- De nieuwste geruchten over het iPhone 17-design: 'Géén kleiner Dynamic Island' (27-01)
- Welke chip krijgt de nieuwe iPad 11 en komt er Apple Intelligence? Dit zeggen de bronnen (23-01)
Face ID
Ontdek hoe Face ID werkt, de gezichtsherkenning op de iPhone en sommige iPads. Met Face ID ontgrendel je je toestel, doe je betalingen met Apple Pay, log je in in je bankieren- of wachtwoordenapp en meer. Hoe kun je Face ID gebruiken met en zonder aandacht, wat is het verschil met Touch ID en is Face ID wel veilig? Je leest het hier!
- Alles over Face ID
- Face ID instellen op iPhone en iPad
- Face ID gebruiken zonder aandacht
- Touch ID vs Face ID: wat zijn de verschillen?
- Face ID onopvallend uitschakelen
- Face ID werkt niet goed? Zo los je het op
- Face ID gebruiken voor inloggen bij websites
- Face ID gebruiken met zonnebrillen
- Tweede gezicht instellen voor Face ID
- Face ID met mondkapje of andere gezichtsbedekking gebruiken
Reacties: 20 reacties