Reacties voor: Bloedsuiker meten: welke kansen zijn er voor Apple?

Apple zou werken aan een bloedglucosemeter, mogelijk in combinatie met de Apple Watch. Wat kan Apple toevoegen en welke kansen zijn er, die de fabrikanten van medische hulpmiddelen nu laten liggen?
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Reacties: 21 reacties

  1. Niet helemaal correct. Beide types prikken én spuiten vaak 4 maal per dag. (3 maaltijden en een 24-uurs insulinespuit) Type 2 hangt af van de ernst v/d aandoening.
    Als ervaringsdeskundige type 2 zou ik wel direct dit toestel kopen, tijdelijk metingen registreren samen met mijn huidige toestel en indien het Apple-toestel correct werkt mijn priknaald over de haag gooien. Rest me enkel nog in te spuiten. Héérlijk, hoor ik de junks al denken.:-))

  2. Dit is de juiste weg voor Apple denk ik. Moet ook voor diabeten een verademing zijn als ze niet meer hoeven te prikken. Ook kan het je helpen je bloedsuikerspiegel constant te houden. Misschien is het ook mogelijk dat je de monitoring kan delen met iemand anders. Wat voor mantelzorgers op afstand handig is.

  3. De perfecte methode om je gezondheid in eigen hand te nemen. Bloedsuiker heeft een directe relatie met insuline. Teveel insuline over langere tijd maakt je insuline resistent. En dat is nu net een oorzaak voor onze welvaartsziekten zoals obesitas, hart-en vaatziekten, kanker, etc.

    De glucosemeting geeft je een directe feedback op wat je eet. Lagere bloedsuiker betekent lager insuline.

    Op dit moment is er de Freestyle Libre die twee weken lang elke minuut je bloedsuiker meet.

    Als Apple deze applicatie aanbiedt is dat een stap in de goede richting.

  4. Origineel geplaatst door Patrick
    Op dit moment is er de Freestyle Libre die twee weken lang elke minuut je bloedsuiker meet.

    Yup, die noem ik in het artikel, naast die van Dexcom en Medtronic.

    Origineel geplaatst door EDJ

    Beide types prikken én spuiten vaak 4 maal per dag.

    Vandaar mijn disclaimer (zie *), omdat elke medische situatie anders is 🙂 Ik ben afgegaan op de informatie bij het Diabetesfonds en daar zeggen ze dat je bij type 2 “soms” (dus niet “vaak”) moet bloedprikken en insulinespuiten. Ik heb het nu iets herschreven, zodat ook ernstigere gevallen van type 2 zich aangesproken voelen.

  5. Er klopt iets niet, staat bij Diabetes type 1 dat je compilaties zoals bv schade aan ogen, nieren en zenuwen kan krijgen, nou dat geld ook voor Diabetes type 2 hoor.
    Ik heb zelf Diabetes type 2 en last van de 3 boven genoemde en spuit 3 keer kort en 1 keer lang per dag.
    Ben zelf wel aan het wachten op een beter meter (via iPhone bv) omdat het me constanter zou kunnen meten, mijn suiker schommelt heel erg.

  6. @J@n: Ik besef dat gevorderde type 2 erg kan lijken op type 1, maar wilde niet bij de lezers waarvoor dit artikel bedoeld is (= breed publiek, niet alleen diabetespatiuenten) de indruk wekken dat je beide varianten over één kam kunt scheren. Ik heb daarom een disclaimer toegevoegd, omdat specifieke medische situaties verschillend kunnen zijn. Voor de doelstelling van dit artikel is het niet relevant om de variatie in ziektebeelden uit te leggen.

    Het gaat er hier om: hoe kan Apple zorgen dat je gemakkelijk en gebruiksvriendelijk je glucosewaarden kunt meten, liefst op een apparaat dat je al hebt?

  7. Zou echt top zijn…!! Continu mn bloedsuiker op mn iphone zien., ik ben al 40 jaar diabeet, en ben 46 jaar oud.
    En vooral wanneer het zonder naald of prik of iets is, ik train namelijk als een topsporter en om dan een naald in je lichaam te hebben is niet echt handig wanneer je worstelt, judoot of kickboxt…..en ook met mn krachttraining of tijdens mn werk zou het top zijn omdat je dan altijd gewaarschuwt word bij te hoge of te lage bloedsuikers…!!! IK KAN NIET WACHTEN tot dit eindelijk mogelijk is…..

  8. Goed en helder overzicht! Complimenten.

    Toch denk ik dat Apple voor de nieuwe functie de kennis en ervaring van Dexcom in gaat zetten. Een beetje zoals de samenwerking met Nike.

    Eerder kondigde Dexcom al een samenwerking met Google aan maar daar is (nog) niks uitgekomen.

  9. @J@n: Ik had zelf eerst de Dario die ook via de iphone in te lezen was en je heel makkelijk extra info er bij kon zetten. Natuurlijk worden deze strips niet meer vergoed door de zorgverzekering. Jammer want deze beviel mij erg goed.
    Het zal natuurlijk geweldig zijn als je een apparaatje zou hebben die je bloedsuiker meet en dit door geeft aan je telefoon en je dan weer een pompje een signaal kan sturen om evt een extra bolus te geven of juist niet. wow dat zou wat zijn…

  10. Voor 60 euro koop je de Medisana Glucodock, die we al in 2012 gereviewd hebben en die alleen werkt met iPhones met 30-pins connector.

    Inderdaad een fijn systeem, heb het jaren gebruikt voor mijn glucosemetingen (met 30-pin –> lightning convertor). Echter wordt deze meter uitgefaseerd, strips zijn al niet meer te krijgen.

  11. Origineel geplaatst door Roy
    Toch denk ik dat Apple voor de nieuwe functie de kennis en ervaring van Dexcom in gaat zetten. Een beetje zoals de samenwerking met Nike.

    Ja, da’s een goeie! Ik zou het ook eigenlijk gek vinden als Apple zich zo heel erg diep in medische accessoires zou storten. Dat kunnen ze (ook ivm claims en dergelijke) beter overlaten aan een partnerbedrijf.

  12. Mooi en helder artikel. Het zou een enorme vooruitgang zijn als Apple hier belangrijke vorderingen zou maken, vooral als dit ingebouwd kan worden in de Apple Watch zelf of in het bandje.

  13. Volgende stap: Bloeddikte meten (INR) voor trombosepatienten via Apple Watch en ik koop er gelijk een.

  14. Goed artikel, maar ik mis de iHealth BG 5 bloedsuikermeter, deze werkt met Bluetooth en communiceert direct met de iPhone en bijbehorende app. Daarmee kun je ook de gebruikte medicatie vastleggen, de gegeten grammen koolhydraten en notities vastleggen. Hiervan kun je verschillende rapporten bekijken. De gegevens kun je vanuit de app eenvoudig delen met de dokter en/of diabetesverpleegkundige. Ik gebruik deze meter nu een paar jaar en ben er erg blij mee omdat het helpt om mijn diabetes onder controle te houden. Toch zou een oplossing zonder prikken wel erg fijn zijn…

  15. (Red.) Dit artikel verscheen in 2017 voor het eerst op onze website. We hebben het nu bijgewerkt met de nieuwste info, nu er opnieuw geruchten zijn over bloedglucosemeting op de Apple Watch.

  16. Die versie zou ik kopen zonder er over na te denken.

  17. @Willem-Alexander: Daar heb je de freestyle Libre voor en de nieuwe 2 versie geeft alarmen als je te hoog of te laag zit. Dan even scannen met je telefoon en de waarde is te zien .
    Van 60% binnen de lijntjes naar +90% en dagen tot 98%

  18. @Redactie: Als jullie de gelegenheid krijgen van apple om tzt te gaan testen op het gebied van diabetes dan houd ik mij aanbevolen. Aangezien mijn waarden redelijk stabiel zijn kan veilig testen en levert het geen probleem op bij eventuele nauwkeurigheden.

  19. Wat een goed artikel. Dank voor de heldere uiteenzetting. Ik heb zelf DT1 en ook de Dexcom met hybrid loop pomp van Tandem.
    Maar over het horloge. Ik 2005 hoopt ik al op zo’n oplossing en moest er erg aan denken en graven in mijn geheugen. Maar er was in de testfase dus al een soortgelijk product. De Pendra
    Deze zou augustus 2004 op de Nederlandse markt komen. Dit is niet doorgegaan en enkele maanden later ging het Zwitserse bedrijf Pendragon, de bedenker van de Pendra, failliet.
    De Pendra was vergelijkbaar met een polshorloge waarop iemand continu de bloedglucosewaarden kon aflezen. De meting gebeurde met behulp van elektrische velden, ook wel “elektrochemische impedantie spectroscopie” genoemd. Als de glucosewaarden te hoog of te laag dreigden te worden, ging er een alarm af. De gemeten waarden konden worden overgezet op een computer waardoor er allerlei trends zichtbaar werden. Hier kon dan de behandeling op worden afgestemd. In theorie klinkt dit prachtig, maar de praktijk bleek weerbarstiger.
    Maar we zijn dus inmiddels wel 17 jaar verder. Wellicht heeft Apple deze patenten overgenomen en in de eigen watch weten te bouwen. Wellicht het onderzoeken waard.

  20. Sterker nog: al in 2014 waren er geruchten dat glucose gemeten zou kunnen worden op de allereerste Apple Watch (en zuurstofgehalte en hartfilmpje)

  21. (Red.) FreeStyleLibre-apps toegevoegd.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.